Csabai Gyula

Polgármester,

Boldva

baz_06_42_csabai_gyula_1.jpgBorsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén a Boldva-völgyében, negyvenhat település által alkotott kistérség – Edelény és Szendrő után – harmadik legnagyobb lakott helyének számít Boldva a maga több mint két és fél ezer lakosával. A község egyben a kilenc környező település által létrehozott közhasznú társaság  „motorja” is, amellyel már sikerült pályázati pénzeket nyerni.

2002 óta a község mindennapjainak első számú irányítója Csabai Gyula, aki 1954. július 7-én született Mezőcsáton. Édesapja vasutasként ment nyugdíjba, édesanyja konyhai dolgozó volt a boldvai óvodában. Öccse, Attila buszsofőr Edelényben, felesége fodrász, egy lányuk van. Kétéves volt, amikor a család Boldvára került, mivel édesapja boldvai születésű, így itt töltötte gyermekkorát, itt folytatta iskolai tanulmányait. Jól eltöltött évekként gondol vissza erre az időszakra, hiszen a tanulással nemigen akadt gondja, és sok barátot szerzett társai közül.

Hamar kiderült mezőgazdasági érdeklődése, a szabad levegő, a nagypapa portáján nevelt állatok szeretete arra inspirálta, hogy a putnoki Mezőgazdasági Szakközépiskolába jelentkezzen továbbtanulni. Tartalmas éveket töltött a szigorúnak számító intézményben. Hetente két napon foglalkoztak a gyakorlati tudnivalókkal a Hét község melletti gyakorlótanyán, ahol megtanultak traktort vezetni, jogosítványt szereztek, és elsajátították a gazdálkodás minden csínját-bínját.

Első munkahelye a Szikszói Állami Gazdaság Boldvai Kerülete lett, ahol hamar bedobták a mély vízbe, 140 ember munkáját irányította a több ezer hektáron tevékenykedő kerületben. Akkor kerültek az Egyesült Államokból Magyarországra az első hereford marhák, ő irányította a tanya kialakítását és a telepítést. 1979-ben függetlenített KISZ-titkár lett, az edelényi szervezet tevékenységét irányította egészen 1987-ig, amikor városi sportelnökké választották ugyancsak Edelényben. 1991-től több mint egy évtizedig a Munkaügyi Központ Edelényi Kirendeletségén dolgozott főelőadóként, majd 2002-ben elnyerte a település lakóinak bizalmát polgármesterként.

Időközben természetesen folyamatosan bővítette tudását: 1978-ban mezőgazdasági technikusi vizsgát tett, 1999-ben munkaügyi szervezői szaktanfolyamot végzett, jelenleg a Kommunikációs Főiskola keretein belül közbeszerzési tanácsadó képzésben vesz részt.

Polgármesterként elsősorban a meghirdetett programját igyekezett megvalósítani, amelynek első legfontosabb állomása az új iskolarész megépítése volt Phare-program keretében. Ennek eredményeként ma már csak délelőtti oktatás folyik a helyi körzeti általános iskolában. ROP-pénzek segítségével megtörtént az óvoda és a szociális étkezde teljes felújítása. Ugyancsak korszerűsítették az orvosi rendelőt, ahol a védőnői szolgálat is helyet kap, valamint megtörtént négy szolgálati lakás, utak, járdák felújítása is. Jelenleg is zajlik a művelődési ház folyamatos rekonstrukciója, és decemberre készül el az „újjávarázsolt” polgármesteri hivatal.

Elkészültek az új egészségház tervei, és megtették a szükséges lépéseket egy öthektáros lakópark létrehozására a település keleti részén. Ezzel egy időben folyamatban van egy tizenöt hektáros ipari park kialakítása is.

Csabai Gyula szerint: – A sikeres előrejutás egyik feltétele a jó kapcsolatrendszer kialakítása. Nagyon fontos a kommunikációs készség is, hisz polgármesterként mindenkivel szót kell értenem. Kellett egy kis idő a működtetés, a tervek átlátásához, hisz a félmilliárdos költségvetés, a települési intézmények (körzeti általános iskola háromszázötven, óvoda száz gyerekkel, körjegyzőség, művelődési ház, egészségügyi központ) működtetése felelősségteljes feladat.

Csabai Gyula a már említett kistérségi társulás egyik alelnöke, tagja a megyei önkormányzat mellett működő kulturális és sportbizottságnak.

1977-ben kötött házasságot Hornyák Katalinnal, aki irodavezető. Házasságukból három fiúgyermekük született: Gyula 1978-ban, ő a Vegyépszer kalkulátora. Az egy évvel fiatalabb Szilárd saját vállalkozását irányítja, egy kft. ügyvezető igazgatója. Az 1988-ban született András középiskolai tanuló az edelényi Izsó Miklós Gimnáziumban.

Mindig is kedvelte a sportot, mindenekelőtt a labdarúgást, máig futballozik heti rendszerességgel, emellett – főleg nyáron – kerékpározik.

Eddigi életútjával elégedett, hiszen általában sikerült megvalósítania azt, amit eltervezett. Mindig is szerette a kihívásokat, hajlandó volt kitartóan, keményen és sokat dolgozni.

Örül annak, hogy környezete, az itt élő emberek láthatóan értékelik teljesítményét, erről számtalan visszajelzés tanúskodik.

Még számtalan terve van, amelyeket szeretne megvalósítani, ha jövőre újra bizalmat kap. Ellenkező esetben sem lesz azonban elkeseredett, hisz köztisztviselői státuszába bármikor visszatérhet.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése