Doszpoly Károly

Polgármester

Szinpetri

szszb 30 ki Doszpoly Károly.JPGA Bódva-völgy kis települése látszólag beilleszkedik környezetébe, hiszen rájuk is jellemző az elöregedéssel járó népességfogyás és a munkahelyek hiánya.  A polgármester, ha ezeken nem is, de a komfortfokozaton és az élhetőbb településkép kialakításán tud segíteni. Ezt teszi Doszpoly Károly is, akinek tízéves munkája fejlesztésekről árulkodik.

A 26-os útról letérve az Aggteleki Karszt Hegység felé vesszük az irányt, Aggteleket és Jósvafőt elhagyva tárul elénk Szinpetri látképe. A település első épülete tette lényegében ismertté a 255 lelkes falut. Egy házaspár papírmalmot épített, ahol kiállították a világ jelenlegi legnagyobb könyvét, a Gutenberg nyomda élethű másolatát és teljes betűkészletét, illetve egy értékes, régi bibliákat is felsorakoztató gyűjteményt is bemutatnak. Ennek négy éve történt megnyitása óta megélénkült a térség turistaforgalma.

A polgármesteri tisztséget 2004-től betöltő Doszpoly Károly is méltatja az épített és bemutatott értékeket, hiszen azáltal sokan megtanulják az általa vezetett település nevét és be tudják azonosítani elhelyezkedését a térképeken.

A falu története egyébként átlagos, az első írásos emlékek 1340-től datálódnak. A földbirtokosok váltogatták egymást, lakói jobbágycsaládok voltak. Az 1800-as évek végén a szőlőültetvényeket elpusztította a filoxéra, ami után sokan Amerikában kerestek megélhetést. Szinpetri lakói a reformáció időszakában áttértek a református vallásra, 1792-ben épült műemléktemplomuk késő barokk stílusú.

A hétgyermekes családba 1947. február 9-én, Rudabányán született polgármester szülőhelyén végezte az alapfokú iskolát, majd Ormosbánya gimnáziumában három középiskolai tanévet. A negyedik osztályt Edelényben fejezte be, így ott kapott érettségi bizonyítványt is. Miskolcon az Autóközlekedési Technikumban folytatta tanulmányait, első munkahelye 1971-től Szin község kenyérgyára volt, ahol először karbantartó, majd telepvezető volt. Onnan került Perkupára a termelőszövetkezetbe, ahol bánya- és traktor üzemág vezetőként alkalmazták. Egy újabb kitérő következett az életében, Tornanádaska gyermekotthonába került élelmezésvezetőnek, majd Szin tanácsán lett adóügyi előadó. Sikeresen átesett a köztisztviselői képzésen, aminek a következő időszakban komoly hasznát vette. Egészségi állapota miatt 1998-ban rokkant nyugdíjba került, ám úgy érezte, a leszázalékolás mellett hasznos munkát tudna végezni faluja fejlődéséért. Ezért 2004-ben elindult a polgármester választáson, a helybeliek pedig neki szavaztak bizalmat.

A kistelepülésre ráfért a váltás, mert komoly fejlesztésekre volt szükség Szinpetri élhetőbbé tételére. Elsők között került sor a polgármesteri hivatal kialakítására, ahol azt követően kulturáltabb körülmények között történik az ügyintézés. Létrehoztak egy orvosi rendelőt, így számos egészségügyi problémát helyben tud kezelni a háziorvos. Tíz évvel ezelőtt még nem volt a községben kiépített vezetékes ivóvízhálózat és szennyvízcsatorna rendszer, ezeket is sikerült létrehozni. Az Ady Endre út egy szakaszán nem volt áramszolgáltatás, mivel hiányos volt a hálózat kiépítése, de többszöri sürgetésre új oszlopok kerültek a földbe és minden ott élő család megkapta ezt az alapvető ellátást. Doszpoly Károly jól tudja, hogy minden településen nagy hangsúlyt fektetnek az elmúlást szimbolizáló ravatalozóra, így ő is kiemelt feladatként kezelte ennek sorsát. Nem csak a meglévő épületet újították fel, hanem bitumenes út megépítésével javították a megközelítését és megoldották a csapadékvíz elvezetést is. Utóbbi munkálatokra a Dózsa György úton is sor került.

Az otthonosabbá varázsolt Szinpetrin viszont a beruházások csak részben oldották meg a gondokat, hiszen azok nem segítették elő a munkahelyteremtést. Ezért kell élni a közfoglalkoztatás adta lehetőségekkel, mert az onnan kapott pénz is több, mint a segély összege. Az önkormányzat ezért úgy döntött, hogy mivel nincs földterületük, két hektár földet bérelnek az aggteleki Nemzeti Parktól, ahol burgonyát és zöldségféléket termelnek önellátási, illetve értékesítési célra. Ehhez a feladathoz a Start munkaprogramban nyertek egy traktort, ami alaposan megkönnyíti a dolgozók munkáját.

Károly felesége éveken át a helyi iskola vezetője volt, de pedagógusként tanított Szín általános iskolájában is. Negyven évi házasság után egy súlyos betegség szakította el végleg a családjától. Két gyermekük közül Péter három éve az USA-ban él családjával és New Yorkban dolgozik, akárcsak a felesége. Gyermekük, Bence most négyéves, aki a távolság miatt személyesen ritkán találkozik a nagyapával.

Lóránt apja nyomdokaiba lépett, hiszen lakóhelyének, Tornakápolnának a tiszteletdíjas polgármestere. Emellett vállalkozóként keresi a kenyerét. Felesége Szendrő Város Önkormányzatánál dolgozik, gyermekük, Boglárka pedig 12 éves.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése