Zemlényi Kálmán

Műszaki igazgató,

Szerencs

baz_03_188_zemlenyi_kalman.jpgSzülei pályájuk kezdetén Máramarossziget közelében tanítottak, ott ismerkedtek össze. Ma már mindketten nyugdíjas pedagógusok, jó egészségnek örvendenek, a papa nagyon szépen rendben tartja a kertet, a mama pedig nagy szeretettel összetartja az immár nagycsaládot. A három gyerek közül Kálmán 1942. október 18-án született Kisvárdán. Testvére, Zoltán, a Bolyai János Általános Iskola igazgatója Szerencsen, László öccse gyermekszakorvos, jelenleg Tiszaladányban háziorvosként dolgozik.

Ötéves korában kerültek Szerencsre, itt töltötte gyermekkorát. Szeretett futballozni, mindig érdekelte a sport, ami azért sem meglepő, mert édesapja volt a testnevelő tanára. Télen, a cukorgyári hűtőtavakon korcsolyáztak, jéghokiztak, nyáron pedig kergették a bőrlabdát sötétedésig.

Jó tanuló volt, és különösen könnyen ment neki a nyelvtanulás. A gimnáziumban nagyon jó osztályuk volt, szép emlékek fűzik az itt eltöltött négy évhez. Fociban ők alkották az iskolaválogatott gerincét, a környékbeli gimnáziumok csapataival játszottak rendszeresen. Emellett vívni is tanult, Radványi Ottó oktatta a kardvívás rejtelmeire, nagy csatákat vívtak a miskolci Földes Ferenc Gimnázium és a sárospataki gimnázium csapataival. 1960-ban érettségizett, és bár orvosi pályára készült (a Debreceni Orvostudományi Egyetemre fel is vették), ám közben a külföldi ösztöndíj lehetőséget kihasználva, a Budapesti Műszaki Egyetemen felvételizett és Moszkvába nyert felvételt. A fiatalos kalandvágy közel félezer társával együtt az orosz fővárosba vitte, ahol 1965-ben gépészmérnöki oklevelet szerzett.

Ezerkilencszázhatvanhat január 1-től a Szerencsi Cukorgyárba került, másfél évig szerkesztőmérnök volt, később műszakvezető-helyettes, majd műszakvezető lett. Több mint tíz évet töltött itt, 1978-ban a Magyar Cukoripari Tröszt felkérésére az akkor épült Kabai Cukorgyárban termelési osztályvezető lett. Részt vett a gyár beüzemelésében, fejlesztésében, nagyon sok, hasznos tapasztalatot szerzett.

1977–79 között a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karán cukoripari szakmérnöki oklevelet szerzett. 1990-ben, az akkori vezérigazgató, Pál György, hívására tért vissza Szerencsre, 1995-ig műszaki igazgatóhelyettes–termelési osztályvezetőként dolgozott.

Szívesen tért vissza, ismerős volt a kollektíva, szakmailag is új lehetőségek nyíltak előtte, mivel a francia főtulajdonos irányítása alatt nagyon izgalmas, érdekes évek következtek. Közvetlen munkatársaival, régi ismerőseivel jó együttműködést sikerült kialakítani, hamarosan üzemvezető főmérnök lett, majd 1999. február 1-jétől kinevezték műszaki igazgatónak.

A Szerencsi Cukorgyár mindig a legjobbak közé tartozott az akkori tizenkét gyár között, és nagy lehetőséget jelentett a gyár számára, amikor a Béghin-Say, Európa egyik legnagyobb cukoripari társasága lett a főtulajdonos. Évről évre jelentős fejlesztési lehetőséghez jutottak.

A fejlesztések eredményeként nőtt a gyár kapacitása, javultak a technológiai és műszaki paraméterek, ezzel együtt javult a cukor minősége is, a Szerencsi Cukorgyár európai viszonylatban is korszerű gyárrá vált. Fontos szerepet játszott ebben a szakmailag erős, jó kollektíva, meg tudtak felelni a tulajdonos elvárásainak.

Zemlényi Kálmán a szakmai munkán túl a közösségi tevékenységből is kiveszi részét. 1966-tól tagja a MÉTE cukorgyári csoportjának, az első tizenkét évben titkára is volt, és a megyei vezetőség tagjaként is tevékenykedett. Hat éven át tagja volt a Szerencsi Cukorgyár felügyelő bizottságának. Munkáját Társadalmi Munkáért, Kiváló Dolgozó kitüntetéssel és miniszteri kitüntetéssel ismerték el.

Ezerkilencszázkilencvennégy óta a városi önkormányzat képviselője, már második ciklusban a gazdasági bizottság elnöke. Ezerkilencszázhatvanhétben kötött házasságot Nyitray Enikő gyógyszertári asszisztenssel, aki ma már boldog nagymama.

Enikő lányuk ’68-ban született, ő külkereskedelmi előadó a Biogal Gyógyszergyár Rt.-ben. Erika 1970-ben született, és édesanyja nyomdokaiba lépve gyógyszerész lett, ma Veresegyházán él. A két családban összesen négy unoka van, egy-egy lány és fiú, akikre a szülők, nagyszülők és a dédszülők is nagyon büszkék.

– A sikerekhez nemcsak jó képességekre van szükség, fontos a megbízhatóság, az alkalmazkodás készsége is. Persze kell egy jó kollektíva, ahol a csapatmunka dominál. Eddigi életutammal elégedett vagyok, alkatomnál fogva sok mindent nem tudnék másképp tenni, viszont feltétlenül több figyelmet fordítanék a nagy világnyelvek elsajátítására. Nem voltak nagy kudarcaim, sikeresnek érzem magam a munkámban és a magánéletemben is.

Szabadidejében szívesen hallgat zenét. Mindig szeretett táncolni, különösen a jó hangulatú cukorgyári rendezvényeken hódolt ebbéli szenvedélyének. A közelgő nyugdíjas éveiben szeretne nagyon sokat foglalkozni unokáival, együtt strandolni, síelni, horgászni velük.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése