Dr. Bobkó Géza

Rendelőintézeti igazgató főorvos,

Szerencs

baz_03_180_dr_bobko_geza.jpgA Szerencsen és környékén közismert és elismert igazgató főorvos, dr. Bobkó Géza, 1954. április 9-én született Miskolcon. Szülei egyszerű emberek voltak, Egerből kerültek a borsodi iparvárosba. Édesapja, aki nagyon kreatív ember volt, a Hangya Szövetkezetnél kezdett kereskedőként, különböző helyeken megfordult a kereskedelemben, dolgozott étteremvezetőként, majd élelmezésvezető lett a miskolci kórházban, innen vonult nyugdíjba. Édesanyja nyomdában kezdte dolgozó éveit, majd a postán újságárus lett, később ruhakölcsönzőként dolgozott. Ma már, sajnos, egyikük sincs az élők sorában.

Négy fiúgyermeket neveltek fel, mindannyian a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségiztek. A legidősebb testvér immár negyedszázada gyógyít Hernádnémetiben, háziorvos. Másik bátyja Sárospatakon mérnök-tanár, a harmadik immár két éve meghalt. A főorvos úr gyermekkora Miskolchoz kötődött, az iskolában főleg a biológiát és a történelmet kedvelte, a Soltész Nagy Kálmán úti általános iskola tanárai közül máig szívesen emlékezik vissza Szarka Zoltánnéra és Folytán Lászlónéra.

A tanulás mellett, ha csak tehette, sportolt is, a mai napig imádja a pingpongot és a teniszt. Igaz erre nem túl sok ideje jutott, hisz a családi munkában is segíteni kellett a szülőket, az újságos bódéban is kétóránként váltották egymást bátyjaival.

Gond nélkül abszolválta a Földes Ferenc Gimnáziumban a négy évet és a sikeres érettségi vizsga után 1972-ben a Leningrádi Orvosi Egyetemre vették fel továbbtanulni. Itt két évet végzett, majd Debrecenben folytatta tanulmányait az orvostudományi egyetemen. Nagyon szerette ezt az intézményt, amelynek sajátos légköre volt. Ezt olyan nagyszerű emberek biztosították többek között, mint Kertai Pál és Bolyán Ferenc professzorok. Az ő hatásukra is hamar klinikai kerettag lett, tudományos diákköri munkát végzett, tanulmányi eredményeit népköztársasági ösztöndíjjal ismerték el, a Közegészségtani és Járványügyi Intézetnél a rákkeltő anyagok élettani hatásait tanulmányozta. 1978-ban végzett és társadalmi ösztöndíja révén Miskolcra került. Négy évet dolgozott gyermekorvosként, itt szerzett szakmai alapot, szakmai gondolkodást. Olyan nagyszerű tanítómesterei voltak, mint dr. Velkey László professzor, a Gyermek-egészségügyi Központ alapítója, valamint dr. Madácsi László és dr. Sólyom Enikő, aki a jelenlegi vezető főorvos. Tőlük tanulta meg az orvosi etika és mentalitás alapjait, hogy „a beteg ember gyógyítása az elsődleges feladat!”

1982-ben került Szerencsre, ahol megtalálta azt az önálló munkát, azt a feladatot, amire mindig is vágyott, és ma már két évtized szakmai munkájára emlékezhet vissza. Akkor még csak alapellátás létezett a városban, 1984-től indult meg az egészségügy fejlődése, amelynek első lépcsője a rendelőintézet alapítása volt.

A továbblépés eredményeként 1990-ben új intézetet adtak át, a megye egyik legjelentősebb rendelőintézetét, amelyet 1990 óta igazgat. A 104 dolgozó, köztük 25 szakorvos azt jelenti, hogy minden szakmából van szakrendelés. Már öt éve megvalósították a vállalkozói rendszert, amely itt tartja az orvosokat, és amelynek révén sikerült megvalósítani az elengedhetetlen szakmai, technikai-műszaki hátteret. A városban és a környező 30 településen 60 ezer embert látnak el, és távlati céljuk, hogy regionális egészségügyi központtá váljanak.

A célok eléréséhez Bobkó igazgató úr is állandóan képezte magát, 1982-ben szakvizsgát tett gyermekgyógyászatból, tavaly pedig egészségügyi menedzser diplomát szerzett, ami ma már elengedhetetlen egy egészségügyi vezető munkájához. 2001-ben Pro Sanitate emlékéremmel tüntették ki.

– Sikereimnek titka abban keresendő, hogy vannak objektív dolgok – mindenki hoz magával genetikai tulajdonságokat – amelyek révén a környezeti tényezők és hatások a megfelelő irányba terelik az embert – mondja a főorvos úr. – Motivált az is, hogy ki akartam emelkedni a környezetemből, szüleim is tanulásra inspiráltak. Fontos szempont volt a más embereken való segítés is, amihez az első lépés, hogy az ember önmagával legyen egyensúlyban. Mindig a kis lépések embere voltam, amit kitűztem magam elé azt el is értem. Alapjában véve elégedett ember vagyok, sikeresnek érzem magam, hisz dolgozhatok a szakmámban, az intézet igazgatása pedig olyan „terep”, ahol „kiélhetem magam”, érdemben tudom befolyásolni a folyamatokat.

Tevékenységében fontos hátteret jelent a feleség, dr. Honti Judit, akivel 1978-ban kötött házasságot. Ő ma Szerencsen foglalkozás-egészségügyi főorvos, tb-ellenőrző főorvos. Két gyermeket neveltek fel: Zita 22 éves és a SOTE negyedéves gyógyszerészhallgatója, a 19 éves Attila a Pázmány Péter Egyetem első éves joghallgatója. Az igazgató főorvos úr szabadidejében mindenekelőtt sportol, pingpongozik, teniszezik, időnként síelni megy, hisz a sport kapcsol ki legjobban a munka okozta feszültségből. Szeret fiával motorozni, ilyenkor szinte második gyermekkorát éli újra.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése