Pallai Miklós

Vezérigazgató,

Szerencs

baz_02_174_pallai_miklos.jpgŐsei, több generációra visszamenőleg, pedagógusok, a szó igazi értelmében vett tanítók voltak. Édesanyja az alsó négy osztályban tanította a betűvetés tudományára kis növendékeit, ma már nyugdíjas. Édesapja a felsőben a reáltárgyakat tanította. A családban a legkisebbként, harmadik gyerekként, 1943. július 28-án született Kaposváron. Bátyja villamosmérnök, az űrhajózásban dolgozott a NASA-nál, az Egyesült Államokban. Nővére, a családi hagyományok folytatójaként, tanítónő. Gyermekkora egy viszonylag kis faluhoz, Mernyéhez kötődik, élte a klasszikus falusi gyermekkort, annak minden szépségével. Az iskolában a reáltárgyak voltak a kedvencei, de jutott idő a házi kerti munkára is a másfélholdas portán, ami sosem volt fárasztó.

Kertészeti tudományát az apja által vezetett iskolai „Micsurin-kertben” is gyakorolhatta. Itt a gazdasági és a gazdálkodási ismereteket is el lehetett sajátítani, a bevételből pedig nyaralni mentek a Balatonra. Szülei, foglalkozásuk révén, (a tanítók egyéb kategóriának számítottak,) erősen meghatározták továbbtanulási lehetőségeit. Így a megálmodott matematika–fizika szak helyett, az akkor divatos technikumi képzés került előtérbe, a kaposvári cukoripari technikumban tanult tovább. Az elméleti képzés mellett nagyon fontos szerepet játszott a cukorgyárakban folytatott szakmai gyakorlat, így került először Szerencsre, 1959-ben.

Annyira megtetszett neki ez a dombos, hegyes vidék, amely egy kicsit hasonlít „Somogy-országhoz”, hogy 1961-ben a képesítő vizsga után ide jött technikusnak. A cukorfeldolgozási kampány idején a laborban dolgozott, kampányon kívül a segédmunkával kezdve, végigdolgozott mindent, ami a gyárban előfordul. Lassacskán a ranglétrán is megindult felfelé, előbb főlaboráns, majd üzemvegyész lett. Közben 1966-ban újra iskolapadba ült, társadalmi ösztöndíjasként felsőfokú technikumot végzett.

Ezután két év katonaság következett, a sors érdekessége, hogy szűkebb pátriájában, Kaposváron viselte az angyalbőrt. Leszerelése után segéd-műszakvezető lett, ez volt az első igazi mérnöki beosztás, a gyakorlati tennivalókat itt lehetett igazán megtanulni. Miután a továbbképzésben nem szabad megállni, beiratkozott a miskolci műszaki egyetemre, vegyipari gépész szakon szerzett diplomát 1975-ben. 1976-ban műszakvezető, aztán műszaki osztályvezető, majd termelési osztályvezető volt egy évtizeden át.

A rendszerváltás idején előbb műszaki igazgatóhelyettes, majd a privatizáció idején műszaki igazgató lett 1991-ben. Két éve a Szerencsi Cukorgyár Rt. vezérigazgatója. A szerencsi cukorgyár a francia tulajdonú cégcsoport egyik önálló részvénytársasága, a hatvani és a szolnoki gyár mellett. Ez a három gyár ma a magyar cukoripar termelésének több mint egyharmadát adja. Szerencs, elsősorban a minőségi mutatók miatt – európai minőséget tudnak produkálni –, mindig meghatározó része volt a magyar cukoriparnak. Jelenleg kétszáz fő dolgozik a gyárban, (ez kampány idején ötszáz főre is felmegy idénymunkásokkal.), ők kilenc- tíz milliárd forint éves árbevételt produkálnak.

A vezérigazgató úr hosszú szakmai útját különböző elismerések, miniszteri kitüntetések övezték. Gyári újításai miatt a Kiváló Újító arany fokozatot is megkapta. Tevékenységét a MÉTE 2000-ben a legmagasabb kitüntetéssel, a „Dr. Török Gábor-emlékéremmel” ismerte el. Egy cikluson keresztül tagja volt a városi képviselő-testületnek, ma a gazdasági bizottságban tevékenykedik. Hogy mi a sikeres életpálya titka, arra így válaszol:

– Negyven évvel ezelőtt leszálltam a vonatról Szerencsen, és azóta ezen a helyen dolgozom. Az élet számtalan lehetőséget produkál, ezeket nekem sikerült kihasználnom. Mindig szerettem azt, amit csináltam. Mindig éreztem magamban annyi erőt, hogy képes vagyok ennél többre is. Ez lehetett az a hajtóerő, ami igazából előrevitt. Bár a cukorgyártás tradicionális tevékenység, apáról fiúra száll, azért az én példám is bizonyítja, hogy ma már nemcsak kihalásos alapon lehet előrejutni.

Az előrejutásban tagadhatatlanul fontos szerepet játszott a feleség, dr. Tóth Ibolya fogszakorvos, akivel 1968-ban kötött házasságot. Az 1970-ben született ikerfiúkból az öt perccel idősebb Miskolcon végzett a műszaki egyetemen, logisztikai szakon, jelenleg Székesfehérváron dolgozik, minőségbiztosítási területen. A fiatalabbik cukrász lett, jelenleg üzletvezetői képzésben vesz részt. A heteken belül érkező jövevénnyel együtt már három unokájuk lesz.

Pallai Miklós szabadidejében 1995 óta élvezheti az otthoni kertészkedés örömét, ekkor költöztek családi házba, és a nagy kert kitölti minden idejét. Szereti a gyümölcsfákat és a virágokat, jelenleg is huszonnyolc féle virág nyílik portáján. Most kezdett a kövi rózsák gyűjtéséhez. Azért néha szakít egy kis időt a túrázásra, a kerékpározásra, evezésre is. A Bodrogot már többször végigjárták, de a Tiszán is megfordultak már Tokajtól lefelé és felfelé.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése