Sárossy Ferenc

Ügyvezető igazgató,

Megyaszó

baz_03_106_sarossy_ferenc.jpgA Megyaszó Mag Kft. Borsod-Abaúj-Zemplén megye területileg második legnagyobb mezőgazdasági cége. A cég irányítója, egyben többségi tulajdonosa, Sárossy Ferenc, 1948. október 20-án született Bekecsen. Szülei pedagógusok voltak. Édesapja biológiát tanított Szerencsen, majd Golopon, ma már nyugdíjas. Édesanyja a Kárpátaljáról, Munkácsról, került át Magyarországra a háború idején, Legyesbényén volt tanítónő, ma már sajnos nincs az élők sorában. Két testvére van, öccse Bekecsen a Bosch Kft. ügyeit igazgatja, húga ugyanebben a faluban magyar–történelem szakos tanár.

Gyermekkora Golophoz kötődik, a Vay család intézőlakásában laktak a hatalmas park közepén, amely számos gyermekkori élményhez biztosított hátteret. Társaival rabló-pandúrt játszottak, vagy a Szerencs-patak partján múlatták az időt, ekkor szerette meg a természetet. Az iskolában jól tanult, szerette a biológiát, a biológia önképző kör diákköri elnöke volt, mégis a történelmet „imádta”, sokáig történésznek készült. Tokajban a Tokaji Ferenc Gimnáziumban a gyakorlati oktatás keretében a lakatos szakmára is oktatták, nem sok sikerrel. 1967-ben felvették a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre, ám az akkori idők szokása szerint előbb 11 hónapot szolgált a seregben a híres-nevezetes kalocsai 37. Forradalmi Ezrednél. Az egyetemen hamar kiderült, hogy a választás nem volt kellően átgondolt, így másfél év múlva átment Nyíregyházára, a mezőgazdasági főiskola kertész szakán folytatta tanulmányait. Kellemes három évet töltött itt, különösebb erőfeszítések nélkül, sikeresen tanult, még arra is jutott ideje, hogy a főiskola asztalitenisz csapatában versenyszerűen játsszon.

Dolgos éveit a Bodrogközben, Sárospatakon gyakornokként kezdte, közel egy évig a gyümölcsösben ténykedett, majd 1975-ben Megyaszóra került, kertészeti ágazatvezető lett. A sikeres előrehaladás újabb állomása Tolcsva, ahol főagronómus, majd fél évtizedre Mezőkövesd következett, itt előbb szőlészeti fő-ágazatvezető, majd főagronómus volt. 1986-ban hívták vissza Megyaszóra termelőszövetkezeti elnöknek. Egy veszteséges, adósságokkal agyonterhelt szövetkezetet vett át, melyből a kilencvenes évek elejére egy nyereséges, jól működő gazdaságot sikerült formálni, amely több mint 200 embernek adott kenyeret akkoriban.

A rendszerváltás utáni évek bizonytalansága, az elhibázott mezőgazdasági politika őket is elérte, ezért szervezték meg 1994-ben a Megyaszó Mag Kft.-jét, amely hitelből vett szárítóval és magtárral kezdte tevékenységét. Később felvásárolták az egykori tsz vagyonát, átvették tevékenységét és részben bérelt földeken ma már közel 6000 hektáron gazdálkodnak, telephelyeik vannak Bekecsen, Golopon, Tiszalúcon. A 160 foglalkoztatott 1,2– 1,3 milliárd árbevételt produkált 2001-ben. Ez is lehetővé tette, hogy intenzív beruházásokba kezdjenek, szőlőt, gyümölcsöst (alma, kajszi, cseresznye) telepítettek. Különösen büszkék arra, hogy Megyaszó, amely a XIX. században Tokaj-Hegyaljához tartozott, kétéves szívós munka eredményeként a Bükkaljai Borvidékhez tartozhat, hisz történelmi hagyományai vannak errefelé a bortermelésnek.

– Az ember, ha el akar érni valamit, – mondja az igazgató úr –, akkor hosszú távra kell terveznie, és kellő türelemmel kell rendelkeznie, hogy a szükséges lépéseket apránként megtegye. Nagyon fontos a szakmai felkészültség és az új iránti fogékonyság. Elengedhetetlen a nagyfokú következetesség, a feladatokat szigorúan számon kell kérni. Nem baj, ha az emberek egy-egy intézkedést nem szeretnek, a lényeg az, hogy 160 embernek biztos megélhetést tudjunk adni.

A munka mellett Sárossy Ferenc a továbbképzésről sem feledkezett meg, 1983-ban elvégezte a Debreceni Agrártudományi Egyetemet. Büszke arra is, hogy minden évben meghívják államvizsgáztatni a Szent István Egyetem Gyöngyösi Főiskolai karára.

Az 1973-ban kötött házasságából három gyermeke született. Gábor huszonnyolc éves vegyészmérnök, a MOL-nál dolgozik Százhalombattán, a mérnök-közgazdászi diplomája után most a doktori disszertációját írja. Eszter huszonöt éves kertészmérnök, nemrégiben Kaliforniában töltött négy hónapot egy kertészeti cégnél. Zsuzsa az idén érettségizik a Földes Ferenc Gimnáziumban a biológia tagozaton, biológus–mérnöknek készül. Az ügyvezető igazgató úr 2000-ben elvált, most második feleségével dr. Borbula Zsuzsannával él, aki háziorvos.

Gyermekkora óta szereti a horgászatot, kedveli maga körül a csendet, a nyugalmat, szabadidejét szívesen tölti a természetben. Az elmúlt évben új szenvedélynek kezdett hódolni, a nagyapjától örökölt lószeretet alapján vett négy lipicai lovat, most folyik a kiképzésük, ehhez elkezdte a szakirodalom tanulmányozását. A kft. távlati további tervei között szerepel az idegenforgalomba való bekapcsolódás, tagja egy vadászati társaságnak, a negyven-ötven darabos szürkemarha gulyájukat folyamatosan fejlesztik, turisztikai centrummá szeretnének válni.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése