Hollókői Sándor

Üzemvezető,

Tállya

baz_03_196_hollokoi_sandor.jpgApai ágon szerb felmenőkkel, anyai ágon pedig lengyel ősökkel büszkélkedhet Hollókői Sándor, aki 1950. november 11-én született tősgyökeres tállyai család gyermekei közül másodikként. Szülei földművesek voltak, akik a település hagyományai szerint szőlőműveléssel, szőlőoltvány szaporítással foglalkoztak, neves bortermelő családnak számítottak mindig. Édesapja ma is, a nyolcadik ikszhez közeledve, aktív borász.

Testvérei közül bátyja viszonylag fiatalon szívinfarktusban meghalt. Júlia nevű húga, szakképesítését tekintve logopédus–gyógypedagógus, Miskolcon él. Béla öccse pedig a papával él és a szőlőművelésben jeleskedik. Az ötvenes években, a Ratkó-korszak eredményeként Tállyán is sok gyerek született, egy-egy évfolyamon három osztályt is indítottak az általános iskolában.

A viszonylag nehéz időszak ellenére is sok-sok játékkal, gondtalanul teltek a gyermekévek Hollókői Sándor számára is. Ugyanakkor szülei kemény munkára is fogták, megszerettették vele a szőlőt, foglalatoskodott a ház körül, ellátta a kisállatokat. Az iskolában elsősorban a történelem érdekelte, nagyon szeretett szavalni, előadni, nem múlt el nélküle ünnepség, előadás a faluban. Középiskolai tanulmányait Miskolcon a Bláthy Ottó Villamosipari Technikumban folytatta. Amolyan „szürke kis diákként”, egy ideig kollégistaként, majd egy évig bejáróként élte a nem éppen eminens diákok egyáltalán nem könnyű, mindennapi életét. Ebbe Tóth József tanár úr vitt némi színt, az ő hatására kezdett röplabdázni a Vörös Meteorban, igazolt versenyző is volt. Érettségi után hazakerült a szomszédos Tarcalra, a kőbányában villanyszerelő lett az Észak-magyarországi Kőbánya Vállalatnál. Egy év múlva áthelyezték a tállyai üzembe, villamos csoportvezető, majd energetikus lett.

Hamarosan felfigyeltek rá, beiskolázták Budapestre, ahol két év alatt felsőfokú energetikusi képesítést szerzett. 1978-ban tett egy kis kitérőt, a Tokaj Vidéki Kőbányák energetikai csoportvezetőjeként dolgozott két évet. Aztán előző munkahelyére visszatérve üzemvezető-helyettes, majd évtizednyi munka után 1992-ben üzemvezetővé nevezték ki, ezt a posztot tölti be a mai napig.

Az 1929-ben nyitott kőbányában elsősorban az út- és vasútépítéshez használatos nagyon magas nyomószilárdságú, kopásálló, fagyálló piroxin-andezitet termelik ki, éves szinten 1–1,2 millió tonna mennyiségben. A hatvanas évek végétől folyamatosan korszerűsítették, automatizálták az üzemet, amely ma már világszínvonalon folytatja a termelést. A rendszerváltás előtt még 320 fő dolgozott az üzemben, ez a létszám azóta, nem utolsósorban a korszerűsítésnek köszönhetően, 60 főre csökkent. A privatizáció eredményeként a francia Colas cég lett a tállyai üzem tulajdonosa. Hollókői Sándor üzemvezető eddigi teljesítményét a 80-as években Kiváló Munkáért miniszteri kitüntetéssel, több alkalommal Kiváló Dolgozó kitüntetéssel ismerték el.

Világéletében izgő-mozgó, mindennel foglalkozó ember volt. 1974-ben barátjával, Tóth Pállal, 12 lakásos szövetkezeti ház építését szervezték meg, állami támogatással főleg fiatal házaspárokat juttattak lakáshoz. Ma is a rengeteg elismerést begyűjtő, tállyai „Kővirág” énekkar tevékenységét menedzselő egyesület kuratóriumának elnöke. Eddigi sikereiről így vall a kőbánya üzemvezetője:

– A sikerhez sok minden szükségeltetik, de a legfontosabb talán az a családi háttér, ami meghatározó az ember életében. Egy gazdálkodó, a politika által nem mindig támogatott, gazdálkodó családban sokat lehetett tanulni. A józan paraszti ésszel rávezették az embert a gondolkodásra, megtanították a tenni akarásra, a gazdálkodás fortélyaira. Oda kell figyelni a környezetre is, az embertársakra, mert velük sok mindent meg lehet oldani. Minden döntésnél az ember számít, ha valaki segíteni, használni akar, ha cselekedeteit ez vezérli, akkor előbb-utóbb lesznek sikerei.

Hollókői Sándor 1971-ben nősült, felesége Tóth Márta, aki alapképzettségét tekintve női fodrász, ma a kőbányában szállítási-értékesítési adminisztrátor. Három gyermekük közül egy 21 éves fiút, tragikus autóbalesetben elveszítettek. Péter, aki ugyancsak a cég alkalmazottja, nehézgépkezelő, valamint személyszállítással foglalkozik, egy 5 éves unoka édesapja. Nikolett most érettségizik Abaújszántón.

Az üzemvezető úr szabadidejében pincét működtet, ahol különleges borokat is forgalmaznak. Ma már a család minden tagja besegít ebbe a tevékenységbe, a közel 3 hektár szőlő művelését gépesítették. Egy 3 fős kis társasággal szőlőoltvány előállításával is foglalkozik, évente 60–100 000 darab oltvány munkájuk eredménye. Valamikor aktív tagja volt a községi sportklub vezetésének, kijárt a meccsekre, ma már erre nem futja idejéből. Eddigi életével elégedett, ám szeretné megérni, hogy a magyar munkást is európai mércével ismerjék el!

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése