Dr. Kovács Pál

Háziorvos, üzemorvos,

Tiszalúc

baz_04_204_dr_kovacs_pal.jpgApai ágon jó nevű iparosokat mutathat fel, nagyapja és édesapja (Kovács László) is ács-kőművesmesterek voltak. Anyai ágon a Hiripi családot (édesanyja Hiripi Klára) a jól gazdálkodók közé sorolták. Szülei közül ma már csak édesanyja van az élők sorában. A négy gyermek közül bátyja jogász lett, nővére könyvelőként vonult nyugdíjba, öccse mezőgazdasági főiskolát végzett, jelenleg vállalkozó.

Dr. Kovács Pál 1942. május 30-án született Vértesen (ma Létavértes). Itt töltötte gyermekkorát, a világot számára – 14 éves koráig – a szomszédos települések, no meg a közeli Debrecen jelentették. Az iskolában jól tanult, mozgékony gyermek volt, igen kedvelte a testnevelést, de a humán tárgyak is közel álltak hozzá. Egészen kicsi korától zenét tanult, hegedült.

Az iskolában a fiúk között a legjobb tanulónak számított. Tanárai közül Seszták Jani bácsira – aki magyart, történelmet, testnevelést tanított – máig tisztelettel gondol, de a legkedvesebb zenetanára Molnár Pista bácsi volt, akivel sok mindenről lehetett beszélgetni.

Szülői hatásra tanulmányait Debrecenben a Maróthy György Tanítóképző Intézetben folytatta, ahol a négy középiskolai év, plusz az egy gyakorlóév után az oklevelet is megszerezte. A középiskolában is sportolt: kézilabdázott, vívott, atletizált. Cingár létére még a súlylökésben is az elsők között volt, de szinte minden sportágat kipróbált és művelt. Két évet járt zeneiskolába, zenekarban is játszott.

Végzés után a központi kihelyezés eredményeként Berekböszörménybe került, ahonnan egy félév után sikerült hazatérnie szülőfalujába. Két évet tanított, közben jelentkezett az orvosi egyetemre, ahol egymást követő két évben tett sikeres felvételit, ám a közismert „helyhiány miatt” nem vették fel. A második felvételi után fellebbezésével a minisztériumig jutott, és „lőn csoda” –1963-ban megkezdhette tanulmányait a cívisvárosban. Csodálatos és mozgalmas évek következtek számára. Sokat tanult dr. Zsindely Attilától, aki a biokémiát oktatta, de bejáratos lett a művészvilágba is, színházi bemutatók, főpróbák állandó résztvevője volt, nagy művészeket (Latinovits Zoltán, Márkus László, Mensáros László, Hofi Géza, Simor Ottó) ismerhetett meg.

Végzés után a városi kórház gyermekosztályán már megvolt a helye, ám mivel feleségének nem tudtak munkahelyet biztosítani Debrecenben, az albérlet helyett Tiszalúcot választotta, a tapasztalt orvos, dr. Koczka Sándor mellé került az ötezres faluba. Aztán egy évig egyedül maradt betegeivel, nyolc éve pedig már három orvos is van a faluban, az ő praxisába 2700 beteg tartozik.

Elsőként tette le a háziorvosi szakvizsgát a szerencsi járásban, és 1998-ban foglalkozás-egészségügyből is szakvizsgázott. 1995 óta a Debreceni Orvostudományi Egyetem mentora, oktató családorvos. 1980-tól szakfelügyelő főorvos is, a környéken 16 orvos munkáját felügyeli, segíti. A fiatalok számára rendszeresen szervez foglalkozásokat az Egészség Klubban és az egészségügyi alapellátást segítő alapítványt is hozott létre, ennek is köszönhető a magas szintű műszerezettség.

Dr. Kovács Pál sokszínű tevékenységét több alkalommal Kiváló Egészségnevelő, Kiváló Dolgozó és a Véradó Mozgalomért kitüntetéssel ismerték el, ám a legbüszkébb a 2000-ben kapott Pro Sanitate kitüntetésre. A falu közéletében ma is aktív, 1990 óta minden önkormányzati választáson listavezetőként jutott be a képviselő-testületbe.

Orvosként egy kicsit mindig pedagógus is maradt, nem véletlen, hogy a megelőzés, a felvilágosítás fontosságát hirdeti: „Életünkben az egészség a legfontosabb, az orvoslás alapja az egészség megőrzése. Megdöbbentő, hogy az emberek egészségkultúrája végtelen alacsony szinten van, nincs semmiféle érdekeltség, ami a beteget az egészséges életmódra ösztönözné. Annak idején én még tanultam az iskolában egészségtant, ma nincs ilyen. Pedig fontos, hogy az egészség választható érték legyen! Tevékenységemmel én ezt szeretném tudatosítani.”

Még egyetemista korában, 1965-ben kötött házasságot egykori tanítóképzős évfolyamtársával, Forgács Ilonával, aki ma is igazi társa, legfőbb támasza, segítője ebben a felelősségteljes munkában. Első gyermekük – Enikő – 1966-ban született, ő ma klinikai szakpszichológus, igazságügyi pszichológus-szakértő. Családjával Budapesten él, vállalkozó férjével az ötéves Hangát és a tíz hónapos Gergőt nevelik.

Csaba 1971-ben jött a világra – apját követve a pályán –, reumaszakorvos Mezőkövesden, felesége joghallgató.

Egy háziorvos elfoglalt ember, dr. Kovács Pál szabad idejében elsősorban olvas és zenét hallgat, igen értékes könyvtárat gyűjtött össze élete során.

Sokat utazott, sok helyen járt Erdélytől Amerikáig, most Izlandra készül.

Messziről indult és a megtett úttal elégedett. Csak elméleti kérdés, hogy vajon a tudományos munkában sikeres lett volna-e, mert a betegek ragaszkodása sok mindenért kárpótolta, munkájához a család mindig boldog hátteret adott.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése