Dr. Rudolf Imre

Nyugdíjas vezérigazgató,

Szerencs

baz_03_186_dr_rudolf_imre.jpgMár a harmadik rendszert éli meg, a Horthy-korszak és a szocializmus után, most újra a kapitalizmust „ízlelgeti”. Korát meghazudtolóan fiatalos, energikus, a tétlenséget egy percig nem tűrő ember, még így a hatodik ikszen túl is. Közvetlen, színes előadásmódjával lebilincseli a hallgatót, amikor életének tapasztalatokban gazdag tárházából érdekesebbnél érdekesebb történetek sorjáznak elő.

E tapasztalatok gyűjtését Monokon kezdte, Kossuth Lajos szülőfalujában született 1936. november 8-án egy szegényparaszti család nyolcadik gyermekeként. A szülők három holdon gazdálkodva próbálták előteremteni a szűkös megélhetésre valót. Egy nővére és egy bátyja három, illetve öt évet töltött „málenykij roboton” a Szovjetunióban, ma még négy testvére van életben. Gyermekkorának meghatározó eseménye volt, hogy 1948-ban, tizenkét évesen elveszítette édesapját. „Rászakadt” a három hold minden nyűge, dolgozott a földön, a ház körül, aratott, ha erre volt szükség.

Az általános iskolában jól tanult, nagyon szerette a humán tárgyakat: a magyar irodalmat és nyelvtant, a történelmet, a földrajzot. Ezerkilencszázötvenkettőtől Budafokon a borgazdasági technikumban folytatta tanulmányait, itt érettségizett ezerkilencszázötvenhatban. Végzés után a Tokaj-hegyaljai Pincegazdaságba került, pincemester lett. Aztán megindult felfelé a ranglétrán, előbb Tolcsván pincemester, aztán Sárospatakon pincevezető, majd 1960-tól 1965-ig Mádon a palackozó üzem vezetője. Közben a szakmai tudást elméleti oldalról is megtámogatta, 1961-ben beiratkozott a Kertészeti Egyetemre, ahol 1966-ban szerzett diplomát.

1965-ben került a Szerencsi Állami Gazdaságba, előbb üzemgazdász, egy év múlva üzemegység vezető, majd 1970–1977-ig kerületi igazgató lett. Ekkor hívták igazgatónak a Bodrogközi Állami Gazdaságba, Sárospatakra, ahol 1988-ban vezérigazgatónak nevezték ki, e posztról vonult nyugdíjba 1992-ben. Vezetőként mindig azt tartotta szem előtt:

– Az embereket tisztelni kell, a hatalommal élni kell és nem visszaélni!

Időközben arra is jutott ideje, hogy Gödöllőn üzemgazdasági szakmérnöki szakon végezzen, ekkor doktorált agrárgazdaságtanból. Ezerkilencszázhetvenkilencben a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola címzetes főiskolai docense lett, elsősorban vállaltgazdaságtant tanított a főiskolán. Eseményekben, fordulatokban, beosztásokban és főleg eredményekben gazdag életpályáját öt alkalommal Kiváló Dolgozó, háromszor a Mezőgazdaság Kiváló Dolgozója címmel ismerték el, kapott kitüntetést a Belügyminisztériumtól is, szakfelügyelőként hosszú időn keresztül az ország kertészeti szakközépiskoláit felügyelte.

– Legelső a munka – foglalja össze életútjának tapasztalatait a nyugdíjas vezérigazgató. – Mindenki érhet el sikereket az életben, ha elsősorban magára számít és a munkája során nem helyezi előtérbe a saját érdekeit, hanem az embertársai érdekeit is szem előtt tartja. Az emberek ezt felismerik, így kialakul egy olyan támogatottság munkatársai részéről, ami mindig átsegíti a nehézségeken. Állandóan képezni kell magát az embernek! Én összesen huszonhét évet tanultam munkám mellett. Ma már ez különösen érvényes, egy vállalkozásban nem lehet várni, a „sült galambra” figyelni, tájékozódni, utánajárni, kutatni kell.

 Ma nyugdíjasként a fia vállalkozásában dolgozik. Ezerkilencszázkilencvenháromban egy félig romos épületet felújítva, még abban az évbe elkezdte tevékenységét a RIWEX Kft., amely ma már több mint százféle kenyeret és péksüteményt készít. Minden második nap hajnali háromkor kel, útba indítja a friss pékárut szállító járműveket, kiadja az aznapi gyártáshoz szükséges anyagokat. Munkájában kemény, következetes, nem szereti a hanyag, slendrián munkavégzést és azt sem kedveli, ha jóindulatával visszaélnek.

Nagyfokú szociális érzékenysége révén együtt tud érezni a szegényekkel, olykor ezt konkrét formában is kifejezésre juttatja. Ezerkilencszázhatvanban nősült, felesége a közgazdász végzettségű Dudás Ilona, aki a Szerencsi Csokoládégyár értékesítési osztályvezetője volt, ma már nyugdíjas. Két gyermekük közül László ezerkilencszázhatvanegyben született, ő a fent említett vállalkozás ügyvezető igazgatója. Őt négy évvel később Csaba követte, aki pénzügyőrként dolgozik a Szerencsi Pénzügyőrségen. Ők ketten eddig összesen négy unokával (három fiú és egy lány) ajándékozták meg a nagyszülőket, a legkisebb tíz-, a legidősebb tizenöt éves.

A nyugdíjas vezérigazgató úrnak addig volt igazából szabad ideje, amíg aktív dolgozó volt, nyugdíjasként már szinte semmire nem jut idő, még vasárnap is bejár dolgozni. Arra azért módot talál, hogy otthon a ház körül rendet tegyen, és művelje a 200 négyszögöles kertet. Zöldséget termel, cseresznye, kajszi- és őszibarackfát gondoz, van egy pár tőke szőlője is, mindez főleg az unokák miatt, hogy friss gyümölccsel kedveskedhessen nekik.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése