Tvergyák István

Ügyvezető igazgató,

Mád

baz_03_102_tvergyak_istvan.jpgA legújabb kori magyar történelem nevezetes esztendejében született Legyesbényén, 1956. április 22-én. Édesapja a tűzoltóságon dolgozott gépkocsivezetőként, majd nyugdíjazása után magángazdálkodó lett, szántóföldi növénytermesztéssel és szőlőműveléssel foglalkozott. Édesanyja a háztartást vezette. Egy húga van, aki általános iskolai tanár, Tiszakanyáron él, ahol a férje háziorvos és a település polgármestere.

Legyesbényén nőtt fel, ott járt általános iskolába, viszonylag jó eredménnyel tanult. A mai napig is imádja a történelmet és a biológiát. Szabadidejében futballozott, 33 éves koráig volt igazolt játékos, játszott Tokajban, Mádon, egy rövid ideig Legyesbényén is, végül Tokajban fejezte be pályafutását. Középiskolai tanulmányait Tokajban a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola szőlész-borász szakán folytatta, 1974-ben érettségizett. Nagyon jó focicsapatuk volt a gimnáziumban, évekig játszottak az országos középiskolai kupában, védett a kézilabdacsapatban, szertornázott, versenyszerűen birkózott, a kollégiumi lövészegyletben díjat nyert, egyszóval igen sokoldalú volt.

Első munkahelye Mádon volt, a borkombinátban dolgozott gyakornokként. Két év múlva már technikus lett, majd munkahelyet váltott, Tarcalon a termelőszövetkezetnél először pincevezető, később borászati fő-ágazatvezetőként dolgozott, hozzá tartoztak a pincék, a kádárműhely és a szeszfőzdék. 1985-ben újabb váltás következett életében, a privát szférában kezdett szőlészkedni, majd 1989-ben megalakították a GEHA-T Kft.-ét, amely magyar–német vállalkozás. Ekkor találkozott egy jó német partnerrel és a jó kapcsolat, az együttműködés a mai napig tart. Tevékenységük az alapszakmából következően mezőgazdasági gép, munkaeszköz és borászati berendezések importja, értékesítése, szervizelése, technológiák tervezése és kivitelezése. Az első év forgalmát egy évtized alatt megszázszorozták.

Tíz fő dolgozik a kezdetben telephely nélkül működő cégnél, amely 1994-ben banki kölcsönből vásárolt telephelyet. Az egyhektáros, ostorlámpákkal megvilágított, bitumenes rakodórámpával rendelkező telep és a 600 négyzetméteres ingatlan optimális feltételeket biztosít a tevékenységhez. A mezőgazdasági gépkereskedésből a keskeny nyomtávú hegyvidéki szőlőművelés gépesítését vállalták fel, és mára már túlzás nélkül állítható, hogy világszínvonalon végzik tevékenységüket, országosan is a piacvezetők közé tartoznak. Speciális traktorokat, munkagépeket forgalmaznak és vezetnek be a piacra, olyan helyeken dolgoznak, ahol a hagyományos erőgépek és munkagépek nem férnek el. Ami ebben a körben fellelhető, az mind megtalálható náluk: pl. metszőgép, kötözőgép, szüretelőgép, teljes technológiai sort kínálnak minden munkafolyamatra. A borászati berendezések tekintetében követik az új típusú borászat igényeit, szállítanak részegységeket is, ha a piac úgy kívánja, de több esetben végeztek már teljes körű technológiai beruházást.

– Ebben a gépkereskedésben olyan speciális szeletet „hasítottunk ki a tortából” – mondja az ügyvezető igazgató úr – ami nem hétköznapi, nem megszokott. Miután partnerünk német, az ottani nagy hagyományokat ültettük át a magyar borvidékre. E tevékenység sokkal több ismeretet, szaktudást követel, mint például a szántóföldi növénytermesztés. Gépesítésben Magyarországon az elsők voltunk, akik a hosszú élettartamú szőlő-gyümölcs fém támberendezést bevezettük Tokaj-hegyalján, és ma már több borvidéken sikeresek vagyunk vele.

Tvergyák István ügyvezetője egy betéti társaságnak is, amely elsősorban borászati gépekkel foglalkozik, emellett egy öthektáros egybefüggő, korszerű szőlőbirtok is ad elfoglaltságot. A sporttól sem szakadt el, a mádi futballklub szponzori köréhez tartozik. Szereti az állatokat, sokféle állatfajból álló, sokféle állatfajtából álló állatfarmja van (pl. mangalica, vaddisznó), és most mélyül el a lovaglás rejtelmeiben. Alapító tagja a Mádi Polgári Körnek, amely már másfél éve sikeresen működik.

1976-ban kötött házasságot Egri Dorottyával, aki Mádon a polgármesteri hivatal pénzügyi csoportvezetője. Kislányuk, Alinka, 22 éves és Szolnokon a Külkereskedelmi és Közgazdasági Főiskolán tanul, mellesleg tavaly nyáron férjhez ment.

Immár két évtizede legfontosabb hobbija a vadászat, apró és nagyvadra egyaránt vadászik, évente több meghívásnak is eleget tesz országszerte. Amit ezekből a vadakból el lehet ejteni, már mindent kilőtt. Szívesen meg is főzi a zsákmányt, kedvence a vaddisznósült erdei-gomba szósszal. Mint említettük most tanul lovagolni, szeretné kipróbálni, milyen is lóhátról vadászni. A ló, a fegyver, a terület már adott, a hozzá való tudás most alakul. Eddigi életét elfogadhatónak érzi, a már korábban említett tevékenységeket szeretné a jövőben is folytatni, még jobban, mint eddig.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése