Tatárka József

Ügyvezető igazgató,

Mád

baz_05_108_tatarka_jozsef_1.jpgMinden bizonnyal a rendszeres sportolásnak és a természetben eltöltött sok időnek köszönhetően koránál fiatalabbnak látszó, szimpatikus ember. Sokoldalú, minden érdekli, mindig mindennel foglalkozott, amiben egy csöppnyi fantáziát látott. Sok mindenbe belevágott, sok mindent kipróbált, még ha váltakozó sikerrel is.

Születése helyéül Szerencs szerepel – ott látta meg a napvilágot 1967. augusztus 14-én –, ám egyértelműen „mádi honpolgárnak” vallja magát. Édesapja gépkocsivezető volt, édesanyja különböző helyeken dolgozott Mádon kétkezi munkásként. Bátyja András, aki háromgyermekes családjával ugyanitt él, az ő vállalkozásában dolgozik.

A környék bebarangolása, a környező természet megismerésén túl világéletében a futball volt a kedvenc időtöltése. Az iskolában jól tanult, sokáig kitűnő volt, később becsúszott két-három négyes is. A történelmet, a földrajzot és természetesen a testnevelést kedvelte legjobban. Számos sportversenyen vett részt, és kis termete ellenére az átlagosnál jobb eredményeket ért el.

Középiskolai tanulmányait Sárospatakon a Református Gimnáziumban folytatta, amelyet ma is az ország egyik legjobb középiskolájának tart. Kollégistaként jól érezte ott magát, nagyon jó társakra lelt. Kiváló testnevelő tanárai voltak, középiskolásként is sokat sportolt: kosárlabdázott, kézilabdázott, atletizált és természetesen futballozott. 1985-ben érettségizett, és bár a továbbtanulás is szóba került, végül autóvillamossági szerelőnek tanult Miskolcon. Mint később kiderült, nem igazán érdekelte ez a szakma, ennek ellenére szakmunkás-bizonyítványt szerzett. Első munkahelye – igaz csak néhány hónapra – az Ásványbánya lett Mádon, ahol szakmájában helyezkedett el, egyidejűleg már a helyi futballcsapat egyik erősségének számított.

Hamarosan Abaújszántóra igazolt, ahol Soltész Zoltán jelenlegi polgármester segítette, hogy vállalkozóként önálló útra lépjen. Vett egy IFA teherautót, azzal kezdett fuvarozni a Piértnek. Egy évvel később már teljes elánnal, önállóan a fuvarozással foglalkozott, újrakezdési kölcsönből indult egyéni vállalkozóként. Rengeteget dolgozott, ennek előbb-utóbb az eredménye is jelentkezett, folyamatosan lépett előre, fejlődött vállalkozása.

Az első évben egymillió forint körüli árbevételt könyvelhetett el. Ma vállalkozása, amely 2004-ben átalakult és Tatárka Kft. néven működik, ennek öt-hatszázszorosát éri el. Fő tevékenységük a fuvarozás és a gépi munka (földmunka, rakodás), amelyet 10 járműszerelvénnyel és 4 különböző földmunkagéppel végeznek. A cégnek jelenleg 16 alkalmazottja van.

A társaság irányítása mellett borászkodással is foglalkozik: 4 hektár szőlője és egy szép, nagy pincéje van, ahol egyelőre csak a baráti társaság szokott összejönni, ám távlati tervei között szerepel a vendégfogadás is. Az errefelé honos hegyaljai fajtákat – furmint, hárslevelű, muskotályos – termeli. A termés egy részét szőlőként értékesíti, a másik részéből bor készül, amiből jut baráti ajándéknak és eladásra is. Mindig szívesen segítette lakóhelye épülését-szépülését: iskolaépítésben működött közre, különböző felajánlásokat tett.

Tatárka József úgy véli: – A sikerhez, az előrejutáshoz mindenekelőtt sok-sok türelemre van szükség. Legyen az ember becsületes, mert hosszú távon csak ez a kifizetődő, az embert hamar megismerik az üzleti világban. Ma az emberség, a jó szó, az igazi barátság többet ér, mint a pénz. Ahogy mondani szokták: barátoknak ingyen is, másoknak pénzért sem! Mára már kikristályosodott, hogy kivel érdemes hosszabb távon együttműködni, mivel az üzletben rengeteg szélhámos mozog. Nekünk olyan megbízható partnereink vannak, mint a CRONUS Kft., az EGÚT, a Perlit ’92 Kft., a HOLCIM Rt.

1987-ben kötött házasságot Lechner Ágnessel, aki közgazdasági végzettséggel rendelkezik, jelenleg a vállalkozásban dolgozik. Flóra lányuk 12 éves, hatodikos az általános iskolában, kitűnő tanuló.

Tatárka József irodájában vadásztrófeák garmada árulkodik egyik kedvenc időtöltéséről, a vadászatról. Jelenleg négy vadásztársaság tagja. Eleinte az foglalkoztatta egy-egy vadászaton, hogy mit fog lőni, ma már inkább az, hogy kivel vadászik. A vadászaton ugyanis rengeteg barátot lehet szerezni – ám olykor ellenséget is. Leginkább vaddisznóra és fácánra szeret lőni, elengedhetetlen társa Teddy, a kiváló labrador vadászkutya.

Életének másik nagy szenvedélye a futball, 1978-tól igazolt játékos. Az első állomás Mád volt, a katonaság ideje alatt Budapesten futballozott, aztán – egy rövid szerencsi kitérővel – hosszú időre újra Mád következett, és most – amolyan levezetésként – a tarcali futballcsapatot erősíti.

Eddigi életútjával elégedett, és – mint mindig – újabb és újabb terveket szövöget. Vállalkozásában szeretné legalább a jelenlegi szintet megtartani, hisz ez azt jelenti, hogy biztos megélhetést tud biztosítani családja és dolgozói számára is.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése