Monyók József

Borász,

Mád

baz_03_98_monyok_jozsef.jpgMonyók József a család legidősebb gyermekeként 1949. október 4-én látta meg a napvilágot Bodrogkisfaludon. Édesapja bányász volt, édesanyja pedig háztartásbeli, aki elsősorban a négy gyermek nevelésével foglalatoskodott. (Anyai dédnagyapja az első, nagyapja a második nagy világégésben esett el, ez hatással volt a család helyzetére.) Két húga közül az egyik tanár lett, a másik közalkalmazottként, öccse pedig asztalosként dolgozik. Gyermekkorát szülőfalujában töltötte, segített szüleinek a szőlőben, focizott társaival és igyekezett „jóban lenni a tanulással”, mindvégig jeles tanuló volt. 14 éves korában vágott neki a nagyvilágnak, Budafokon a Borgazdasági Technikumban tanult tovább, amely akkor az ország egyetlen középfokú borászképző intézményének számított, 1964 és 1968 között itt szerettették meg vele a szakmát.

A gyakorlati oktatáson olyan szintű tudással vértezték fel (kiváló elméleti képzés mellett), ami a későbbi sikeres szakmai tevékenység alapja lett. Megismerkedhettek az akkori legmodernebb technikával is, mivel a legjobban felszerelt borászati üzemek Budafokon voltak akkoriban. Tanulás mellett futotta idejéből a futballra is, a Budafoki MTE csapatában volt igazolt játékos. 1969-ben a Magyar Állami Pincegazdaság Tokaj-hegyaljai Üzemébe került. Itt előbb pincevezető-helyettes, majd pincevezető volt, 1990-ig dolgozott a nagyüzemekben különböző vezető beosztásokban.

A rendszerváltás után lett vállalkozó, azóta célja, hogy olyan vállalkozást hozzon létre, amely a tradíció tisztelete mellett a megélhetést is biztosítja a családnak, az utódoknak. Mindez nem előzmény nélküli, hisz a nagyüzemi borászkodás idején is foglalkozott szőlőműveléssel kisebb-nagyobb szőlőterületeken. A termés egy részét értékesítette, másik részét pedig feldolgozta és saját pincéjében érlelte. A legrégebbi saját készítésű bora 1972-ből való. A 70-es évektől vesz részt borversenyeken.

Kezdetben a vállalathoz kötődtek a benevezett borok, míg a 80-as évektől névhez kötötten, kistermelőként jelent meg. A megmérettetéseken általában jó eredményeket ért el, borainak 60–70 százaléka lett aranyérmes, de a többi is érmes díjazásban részesült. A 90-es évektől önálló benevezőként ért el hasonló eredményeket. 2000-ben a „Vinagora” Nemzetközi Borversenyen a legjobban szereplő bortermelő lett, a hat benevezett borból egy nagy arany-, négy arany- és egy ezüstminősítést kapott. 1990-ben másfél hektáros szőlővel és 200 hektós pincével indult vállalkozás, amely ma 7 hektár szőlőterülettel és egy 1800 hektoliteres klasszikus tokaji pincével rendelkezik, ahol 50 fő befogadására alkalmas légkondicionált borkóstolót alakított ki. A jó bor titkáról így vall a szűkebb és tágabb környezetében méltán elismert szakember:

– Meg kell termelni egy nagyon jó alapanyagot, ami biztosítja a tokaji borvidékre jellemző minőségi hátteret. Kell egy hozzáértő borász ember, aki érti a szakmáját, és aki megfelelő elméleti-szakmai felkészültség alapján tudja, hogy mit szeretne elérni, és ahhoz milyen feltételrendszert szükséges biztosítani. Valamint kell a több évtizedes gyakorlati tapasztalat, a szakmai rutin és szerencse is! A tokaji bor olyan termék, amely évtizedek múltával sem veszít élvezeti értékéből, és világviszonylatban is egyedülálló gasztronómiai élményt tud biztosítani. A klasszikus tokaji bor az első tíz évben megmutatja a lehetőségeit, a második szakaszban fejlődik olyan szintre, hogy a szakközönségnek megfelelő élvezeti élményt nyújt, és a harmadik szakaszban teljesedik ki igazán.

Monyók József a Magyar Borakadémia, a „Vinum Regum Rex Vinorum” Bor Lovagrend és a Tokaj-Renaissance tagja. A szakmán túl a „szellem táplálásáról” is gondoskodott. Gyöngyösön kertész üzemszervező-üzemmérnöki diplomát, a KOTK felsőfokú üzletkötői szaktanfolyamán üzletkötői szakképesítést szerzett.

1971-ben kötött házasságot Krivián Máriával, aki a Tokaj Kereskedőháznál és annak elődjeinél adminisztratív beosztásban dolgozott, ma a vállalkozásban tevékenykedik. 1972-ben született fiuk, Norbert, a főiskola elvégzése és a katonaidő letöltése után a vállalkozás marketing tevékenységének, piackutatásának és értékesítésének felelőse. Ebben az évben szerzi meg a kertészeti egyetemen második diplomáját. A vállalkozás termékei megtalálhatók vinotékákban, a Magyar Borok Házában (a legnagyobb forgalmazó), éttermekben és külföldön (Svájc, Dánia, Dél-Korea, Japán, Franciaország) is. Lányuk, Nikoletta, 1975-ben született. Ő a középiskola befejeztével nyelvtanulás céljából Németországba került, ott ment férjhez, jelenleg Münchenben él.

Monyók József célkitűzéseit az elkövetkező években az EU-belépés feltételei határozzák meg: a feldolgozó kapacitás bővítése, a palackozás modernizálása, raktárbővítés és a borturizmus igényeinek való megfelelés.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése