Rudolf László

A Riwex Kft. ügyvezető igazgatója,

Szerencs

baz_02_176_rudolf_laszlo.jpgA rendszerváltás után, a 90-es évek elején, Magyarországon sokan lettek tudatosan vagy kényszerből vállalkozók. Az utóbbiak közé tartozik Rudolf László, akit ma már Szerencsen és környékén az ismert és elismert vállalkozók közé sorolhatunk.

1961. március 7-én született Szerencsen. Édesapja, dr. Rudolf Imre, ma már nyugdíjas, korábban a Bodrogközi Állami Gazdaság igazgatója volt. Édesanyja, Dudás Ilona, aktív korában a Szerencsi Csokoládégyár értékesítési osztályvezetőjeként dolgozott. Egy öccse van, Csaba, aki pénzügyőr. Általános iskolai tanulmányait Szerencsen folytatta, jó eredményeket ért el, különösen a fizika tartozott kedvenc tárgyai közé. Szabadidejében szívesen barkácsolt, ez mindig lekötötte a figyelmét. Miskolcon az 1. Sz. Szakközépiskolában tanult tovább, a gépjármű-technikai szakon. Elsősorban a szakmai tárgyak érdekelték, közben sportolt is, tagja volt az iskolai tornacsapatnak. 1979-ben érettségizett, és egyben autószerelő szakmunkás bizonyítványt szerzett.

Első munkahelye a Szerencsi Állami Gazdaság volt, autószerelőként alkalmazták. Innen egy év munka után ösztöndíjasként felvették a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola Mezőgazdasági Gépész szakára. Életének kiemelkedően szép korszakaként jegyzi az itt eltöltött három évet. A tanulás mellett jutott idő a sportra is, röplabdázott. A kollégiumban a pezsgő közösségi élet mellett zenélt is, gitározott. Polbeat együttesükkel járták a különböző iskolákat, intézményeket, rendezvényeken vettek részt. Két év „gondtalan” élet után, a szakdolgozat írása és az államvizsga kötötte le figyelmét,

1983-ban szerzett üzemmérnöki diplomát. Visszatért korábbi munkahelyére, ahol előbb szállításvezető lett, majd a gépjavítást irányította a műhelyben. 1985-ben hívták be katonának, a nyírbátori kiképzés után Miskolcon, a kerületi parancsnokságon szolgált határőrként. Leszerelése után a gépkocsijavító részleg vezetője lett.

Közben beiratkozott Gödöllőre, ahol levelező tagozaton gépészmérnöki diplomát szerzett ezerkilencszáznyolcvankilencben. Ekkor került pályázat útján a Szerencsi Cukorgyárba, ahol mezőgazdasági gépüzemeltetőként alkalmazták. A privatizáció idején kft.-vé alakult az a részleg, ahol dolgozott, és bár megpályázta, nem ő lett a vezető. Miután, finoman szólva, nem illett bele az új főnök elképzeléseibe, átmenetileg munkanélküli lett. Ekkor kezdett vállalkozni, teherfuvarozással foglalkozott.

Közben családi vállalkozást alapított, 1992-ben létrejött a Riwex Kft, amelyben régi gyermekkori álmát kezdte megvalósítani, francia pékséget hozott létre. Helyi értékesítésű cégként indultak, de már akkor gondoltak a fejlesztésre, ezért forgatták vissza minden évben a nyereséget. Nyolc fővel indultak, és ma már huszonegyen dolgoznak a vállalkozásnál, éves forgalmuk meghaladja az ötvenmilliót.

Miután termékeiket kedvezően fogadta a piac, bővítették az áruskálát, a kezdetben a klasszikus péktermékek mellett gyártott tizenhat féle finom pékárut jelentő választék mára nyolcvanötre bővült. Újdonságnak számított annak idején a leveles tészta gyártása, ’95-ben pedig a leveles tésztából készült (meggyel és vaníliás túróval töltött) rétes szelettel, a Riwex-szelettel rukkoltak elő. Szélesítették az áruterítést is. Az egy autó helyett most már hat jármű teríti az árut harmincöt-negyven kilométeres körzetben. Ma már két kemencével dolgoznak, és a klasszikus termékektől a leveles finom pékárukon át, az egészséges étkezéshez szükséges diabetikus, magvas termékeken keresztül széles a termékkörük.

 Rudolf László pedig közben folyamatosan képezte magát. Kitanulta a pék szakmát, ’98-ban szakmunkásvizsgát tett kitűnő eredménnyel. Még ugyanebben az évben pékmesteri oklevelet szerzett. A cég népszerűsítése érdekében 1995-ben rendezték meg az első, hagyományteremtőként indított, Riwex-bált, amelyet később még két alkalommal szerveztek meg. Tavaly Luxemburgban, a hesperingeni (Szerencs testvérvárosa) polgármesternek, az idén Brüsszelben, ahol egy konferencián vett részt, a német testvérváros, Malchin polgármesterének adta át a három város címerét szimbolizáló díszmunkát.

– A sikerhez szeretni kell azt, amit az ember tesz – vallja az ügyvezető igazgató. – Másodsorban ezt éjjel-nappal csinálni kell, naponta 16–18 órát kell dolgozni, és állandóan meg kell újulni. Ha egy vállalkozás erre képtelen, előbb-utóbb lemarad. A cél mindig a jó minőség, a vásárlók megnyerése.

Menyhért Judit tanítónővel, aki a szerencsi Bolyai János Általános Iskolában tanít, 1986-ban kötött házasságot. Két fiúk született: Ádám a hatosztályos gimnáziumban tanul, Tamás pedig negyedikes az általánosban. Rudolf László hétfő esténként teniszezni szokott, szerda esténként pedig a régi szerelemnek, a gitározásnak hódol barátaival: 1997 óta újra együtt zenélnek, dallamos rock zenét játszanak.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése