Szabó Gyula

Díjnyertes borász,

Szerencs

baz_07_188_szabo_gyula.jpgHogy lesz egy átlagemberből jó borász? – tehetné fel a kérdést bárki éppúgy, ahogy Szabó Gyula is feltette magának. Ő azonban pontos választ kapott rá a Sorstól, amely úgy rendelkezett, hogy édesapja még az 1950-es évek elején, egy műtét után azt a tanácsot kapta az orvostól: hogy igyon jó bort, akkor meggyógyul. Az köztudomású volt, hogy csak a saját maga által termesztett szőlőből és készített borról tudja, mi van benne valójában. A szófogadó beteg vett egy 170 négyszögöles szőlőt, de dolgozni már nem bírt benne. Így a fia, Gyula 13–14 évesen már művelte a szőlőt, míg a hasonló korú barátai fociztak szabad idejükben. Ez a gyermekkori tapasztalat egy életre szóló adományként vonult be család képzeletbeli történelmébe.

Szerencsen 1939. augusztus 31-én született néhai Spack Margit és néhai Szabó István fiaként. A szülői szeretetet a kereskedelemben szerzett tapasztalatok érlelték ki, amely később megélhetésre váltható tudománnyá nemesedett. Felesége, Novák Mária a cukorgyár humánpolitikai osztályvezetőjeként vonult nyugdíjba. Lányuk, Mariann agrár-, közgazdasági- és külkereskedelmi diplomával a miskolci Hol-cin beszerzési igazgatója. Családjában a négyéves Péter és a tíz hónapos Lívia a nagyszülők szeme fénye.

Az ismert borász, mígnem a maga gazdája lett, dolgozott autóvillamossági szerelőként, egy vízgazdálkodási társulatnál, majd a 80-as évektől a rendszerváltásig a bekecsi termelőszövetkezet műszaki raktárvezetőjeként. Még 1986-ban megvette a rompincét a szerencsi pincesoron, így amikor 1990-ben feloszlott a termelőszövetkezet, dönthetett: munkanélküli lesz vagy vállalkozó? Kapóra jött, hogy a feloszló bekecsi tsz-től vett három darab, 800 négyszögöles szőlőt, kedvező törlesztési feltételekkel. Szabó Gyula – műszakishoz méltó precizitással – összegezte: szőlője, pincéje és ideje egyaránt van, nincs hát akadálya az önálló borászat elindításának. Támaszkodott arra a tudásra is, amit a középiskolás éveiben a szakkönyvekből szerzett. Míg édesapja génjeiben hordozta a borkészítés csínját-bínját, addig ő már a tudomány oldaláról is meg akarta közelíteni a borászkodást. Félprofinak mondta magát még 1990-ben, azóta számos díj, kitüntetés jelzi, hogy Szabó Gyula mesterré vált.

Egyik évjárat jobban sikerült, mint a másik, híre ment a pincéjének. Ismét döntenie kellett, hisz a nagyobb volumenű termelésnél az értékesítési problémák is megsokszorozódnak. Szabó úr előtt három lehetőség nyílott: vagy a nagykereskedéseknek adja el a borát, vagy marad a hagyományos vendéglátás mellett, vagy a pincészetéből értékesíti a zamatos nedűt. Ő a két utóbbi változatot kombinálja, a borpincében terített asztal várja a vendéget, és ha kíváncsi, szívesen megmutatja neki az egyre nagyobb pincefelületet borító, bársonyos tapintású, csak itt látható nemes penészt is. Az erre járók örök emlékként pénzérméket tesznek a pincemennyezetre, és az idő múltával ez a csodálatos képződmény körbeveszi, beburkolja, szinte magába olvasztja az eurót, a forintot, a fontot, a dollárt. Mert járt már itt Európa sok országából vendég, dicsérte Szabó Gyula borát mediterrán bortermő vidék turistája. Németek, olaszok, franciák, svájciak rendszeresen megfordulnak nála. Járt itt Tőkés László püspök is a vendégeivel.

A hamisítatlan pinceillatban, látva a gyönyörű borokat, elgondolkodik az ember: vajon mi a szép a borászatban: Szabó Gyula szerint a szőlő szeretetével kezdődik a folyamat, s legalább annyira kell elmélyülten foglalkozni a borkészítéssel, amely tudomány az avatott ember kezében. Ha 20 évvel hamarabb kezdhette volna, akkor nem mostanára lett volna ismert pincészete, hanem bizonyára ebben találja meg a boldogulás útját. Gyerekkorából hozta a föld szeretetét, a mezőgazdálkodás iránti vonzalmat. Szabad idejében is a természetet járja. Nagyon sok kedves emlék fűzi vendégeihez, akikkel lélekemelő beszélgetést folytathatott a borról, a tisztességről, az emberekről és általában a világ dolgairól. Annak örül, hogy vendégei hívják, és magukkal hozzák a barátaikat is. Rendszeresek a dunántúliak, a külföldiek, kialakult egy törzsvendégkör is.

A szakma vezetése is elismerte Szabó Gyula eredményeit. 1998-ban megkapta a Pünkösdi Bortúra rendezvényén a Földművelésügyi Minisztérium különdíját, amelyet a legkulturáltabb pincészetnek ítéltek oda.

Különlegességnek számít valamennyi bor, amely jó évjáratból származik  – magyarázza szakszerűen. Tokaj-Hegyalja három ismert borát, a furmintot, a hárslevelűt és a sárgamuskotályt egyaránt készíti, de természetesen nem maradhat ki az aszú és a szamorodni sem. Régi receptúrák alapján a kis családi borászat valódi különlegességeket készít. A csúcsidőben a családfőre hárul a másfél hektár szőlő művelésének, a borkészítésnek és a vendéglátásnak a feladata.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése