Dr. Gál András PhD

A Bocskai István Gimnázium főigazgatója,

Szerencs

baz 8 ai Gál András dr..jpgA szerencsi szülőotthont 1956-ban nyitották meg, így a tősgyökeres szerencsi Gál család egyetlen gyermeke Abaújszántón látta meg a napvilágot, 1955. december 20-án. Édesapja (Gál András) negyven évet szorgoskodott a kereskedelemben boltvezetőként, édesanyja (Németh Anna) az államigazgatásban dolgozott, ma már mindketten nyugdíjas éveiket töltik.

A főigazgató úr egész élete Szerencshez kötődik, itt végezte általános iskolai tanulmányait. Olyan nagyszerű tanárai voltak, mint Réti Bandi bácsi, aki a város díszpolgára lett, Kolozsvári Lászlóné, és Kiss Erzsébet, Olga. Ők olyan nemzedékek sorát nevelték, akik jutottak valamire az életben. Középiskolásként a Bocskai István Gimnáziumban tanult, kedvenc tárgyai közé tartozott a történelem, a földrajz és a testnevelés. Meghatározó szerepet játszott életében a „nagy öreg”, Szabó János, aki a kosárlabdát szerettette meg vele, és akire példaképként tekint. Nemes Lajos a természet tiszteletére tanította diákjait a kirándulások során. Lapis Laci bácsitól irodalmi értékeket tanultak, meg sok-sok emberséget.

Az érettségi után, 1974-ben a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola földrajz–testnevelés szaka következett. Főiskolai tanulmányaiban, egész későbbi pályafutásában meghatározó szerepet játszott dr. Frisnyák Sándor tanár úr, aki ma már a tudományos akadémia tagja. Ő inspirálta a szegedi egyetem elvégzésére. Tanulmányai megkoronázásaként 2004-ben PhD-fokozatot szerzett, amiben dr. Tóth József rektor és Marosi Sándor akadémikus voltak a mecénásai.

Tanári pályafutását Megyaszón kezdte, itt hat évet dolgozott. Közben letöltötte a katonai szolgálatot is, másfél évet Miskolcon a műszaki zászlóaljban tanított, őrmesterként szerelt le.

1983-ban lépte át jelenlegi iskolája küszöbét tanárként, és hamarosan megtapasztalta, milyen jó érzés visszatérni az egykori alma materbe.

Fél évtized múlva már igazgató helyettes lett, egykori tanárai, példaképei főnökeként kellett helytállnia. 1996-tól a Bocskai István Gimnázium kinevezett igazgatója.

Közben, a tanítással eltöltött évtized alatt, a földrajzhoz való erős kötődés eredményeként bebarangolta a világot. A Magyar Tudományos Akadémia, a szakminisztérium és a Magyar Földrajzi Társaság támogatásával tudományos expedíciókon vett részt Kínában, Indonéziában, Brazíliában és Indiában. Utazásait filmen és könyv formában örökítette meg. A szerencsi gimnáziumban, mint egy szellemi műhelyben országos tudományos konferenciákat szervez tudósok, akadémikusok, egyetemi tanszékvezetők és rektorok részvételével. Minden konferenciáról kötet készül. Számos publikációja jelent meg magyar és angol nyelven.

Új szakok indításának köszönhetően igazgatósága alatt a gimnázium tanulólétszáma több mint duplájára nőtt. 1991-ben a hatosztályos, 1997-ben a rendészeti képzés került bevezetésre. Az érettségizett diákok marketing- és reklámügyintéző szakon szerezhetnek képesítést.

Közben sort kerítettek az 1967-ben épült iskola felújítására is, új szaktantermek épültek, amelyek mindegyikének egy-egy neves professzor, országos hírű szakember a névadója. Testnevelő mivoltáról nem elfeledkezve, új teniszpályákat, új atlétikai pályát, műfüves futballpályát, röplabdapályát alakítottak ki, így több lehetőség nyílik a diákok egészséges életmódra nevelésére, ehhez hozzájárul a kondicionáló terem, a szolárium és a szauna is. Kialakításra került 6 számítógép terem. Mindez a csapatmunkának, a rengeteg pályázatnak köszönhető, amivel sok pénzt nyertek.

A gimnázium diákjai szép megyei és országos sikereket érnek el a különböző versenyeken. Büszke tanítványaira, akik szépen boldogulnak az élet számtalan területén.

Dr. Gál András főigazgató úr aktív közéleti szereplő. A Bocskai Társaság elnökeként tagja a városi önkormányzati képviselőtestületnek, több mint 20 éve, a hatodik ciklusban. Az ügyrendi bizottság elnöke, a testvérvárosi egyesület titkára. Szakmai és társadalmi tevékenységét eddig számtalan szakmai kitüntetéssel (Pro geográfia, a Tudományos Akadémia pedagógus pályadíja, Lónyai Menyhért díj), illetve a Magyar Köztársaság Arany érdemkeresztjével és miniszteri dicsérettel ismerték el.

„Sikereimet alapvetően a szerencsémnek köszönhetem – állítja az igazgató úr. – Szerencsés volt az indíttatásom, a családi háttér, az alapok, amiket kaptam. Értékes munkatársaim, barátaim az előrehaladást segítik, támaszt jelentenek a munkámban. Sikerült időben elkezdenem a vállalkozást, a rendszerváltás idején, ezt a vénát édesapámtól örököltem. És talán a legfontosabb: olyan családcentrikus, értékes, otthonteremtő feleséget kaptam, aki biztonságos családi hátteret nyújt a munkámhoz.”

A feleség dr. Ugray Edit, ügyvéd, akivel 1983-ban kötöttek házasságot. Két lányuk van: Adél és Bernadett, akik mindketten az ELTE jogi karán folytatják egyetemi tanulmányaikat.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)

***

Dr. Gál András PhD

A mintegy ezer tanulóval működő Bocskai István Gimnázium főigazgatóját 2010-ben hetedszer választották be Szerencs polgárai a városi közgyűlésbe, így továbbra is testközelből követheti a településsel kapcsolatos információkat, döntéseket. Abban az évben újabb szakmai elismerésként kapta meg a Teleki Blanka díjat. Időközben a MTA Észak-magyarországi Regionális Kutatásokért Alapítvány Kuratóriumának elnökévé választották és tagja lett a Magyar Földrajzi Társaság választmányának is. Címzetes főiskolai docensként óraadó tanár a Nyíregyházi Főiskola földrajz és turizmus tanszékén, valamint az államvizsgáztatásnál elnököl a felsőfokú intézményben.

Az Oktatási Minisztérium a 2011-es pedagógusnapi elismerés után 2012. október 23-án is magas szintű kitüntetésben részesítette Dr. Gál András PhD-t.

2013. áprilisban már tizedszer rendezik meg a Bocskaiban az. Országos Földrajz Konferenciát. Ekkor egy tanterem Vízi E. Szilveszter akadémikus nevét veszi fel.

Mindkét lányuk végzett jogászként talált munkát a fővárosban. Adél férjhez ment és a Bevándorlási Hivatalban dolgozik, Bernadett pedig egy ügyvédi irodában gyakorolja szerzett szakmáját.

(Kiegészítve: 2012. október 28-án.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése