Gál András

Gimnáziumi igazgató,

Szerencs

baz_02_170_gal_andras.jpgA szerencsi szülőotthont 1956-ban nyitották meg, így a tősgyökeres szerencsi Gál család egyetlen gyermeke Abaújszántón látta meg a napvilágot, ’55. december 20-án. Édesapja (Gál András) negyven évet szorgoskodott a kereskedelemben boltvezetőként, édesanyja (Németh Anna) az államigazgatásban dolgozott, ma már mindketten nyugdíjasok. Az igazgató úr egész élete Szerencshez kötődik, a nevezetes „lányiskolában” folytatta általános iskolai tanulmányait. Olyan nagyszerű tanárai voltak, mint Réti Bandi bácsi, aki a város díszpolgára lett, Kolozsvári Lászlóné, és Kiss Erzsébet, Olga. Ők olyan nemzedékek sorát nevelték, akik jutottak valamire az életben.

Középiskolásként a Bocskaiban tanult, kedvenc tárgyai a történelem, a földrajz és a testnevelés voltak. Meghatározó szerepet játszott életében a „nagy öreg”, Szabó János, aki a kosárlabdát szerettette meg vele. Nemes Lajos a természet tiszteletére tanította diákjait a kirándulások során. Lapis Laci bácsitól irodalmi értékeket tanultak, és sok-sok emberséget.

Az érettségi után, 1974-ben a nyíregyházi tanárképző főiskola földrajz-testnevelés szaka következett. Főiskolai tanulmányaiban, egész későbbi pályafutásában meghatározó szerepet játszott dr. Frisnyák Sándor tanár úr, aki ma már a tudományos akadémia tagja. Ő inspirálta a szegedi egyetem elvégzésére, nagyon sokat köszönhet neki.

Tanári pályafutását Megyaszón kezdte, itt hat évet dolgozott. Közben letöltötte a katonai szolgálatot is, másfél évet Miskolcon a műszaki zászlóaljban tanított, őrmesterként szerelt le.

1993-ban lépte át jelenlegi iskolája küszöbét tanárként, és hamarosan megtapasztalta, milyen jó érzés visszatérni az egykori alma materbe. (Egyébként a negyvennégy fős tantestületből tizenhatan a gimnázium egykori diákjai!) Fél évtized múlva már igazgatóhelyettes lett, egykori tanárai, példaképei főnökeként kellett helytállnia. Hamarosan megbízott igazgató, majd 1996-tól a Bocskai István Gimnázium kinevezett igazgatója.

Közben a tanítással eltöltött évtized alatt, a földrajzhoz való erős kötődés eredményeként, bebarangolta a világot. Három hónap Kínában, két hónap Indonéziában, másfél hónap Brazíliában az Amazonas vidékén. Élményeiket filmen örökítették meg (a Magyar Televízió is vetítette őket!), Kínáról könyvet is megjelentettek. Igazgatóként első teendői közé tartozott a tizenöt-húsz új tanerő beépítése a tantestületbe. Az országban elsőként hat osztályos gimnáziumi képzést indítottak, az ORFK és a megyei rendőr-főkapitányság segítségével rendészeti tagozat kezdte el tevékenységét: jogi, államigazgatási, rendőrtiszti szakon. Évfolyamonként egy osztályban szakképesítést adó, felsőfokú titkári-ügyintéző szakképzést folytatnak ma is.

Közben sort kerítettek az 1967-ben épült iskola felújítására is, nyolc új tantermet építettek. Így ma már huszonhárom osztályban több mint hétszáz gyerek tanul az intézményben. Testnevelő mivoltáról nem elfeledkezve, kollégáival új teniszpályákat, új atlétikai pályát alakítottak ki, duplájára növelték a sportudvart. A kazánház modernizálása lehetővé tette egy száz négyzetméteres konditerem megnyitását, de épült új könyvtár, nyolc személyes szauna is és kialakítottak három számítógépes tantermet is. Mindez a csapatmunkának, a rengeteg pályázatnak köszönhető, amivel sok pénzt nyertek. További terveik között szerepel egy tanuszoda megvalósítása. Az iskola tanulói az elmúlt időszakban szép sikereket értek el: a kosárlabda fiú csapat országos harmadik lett, a rendészeti országos versenyeken mindig a legjobbak között vannak, az utóbbi három évben hat alkalommal kaptak Európa-díjat a nemzetközi rajzpályázaton. A szép magyar beszédért elnyert Kazinczy-díjak mellett évente negyvenöt-ötven tanulójuk tesz sikeres nyelvvizsgát közép- és felsőfokon.

Gál András igazgató úr aktív közéleti szereplő. A Bocskai Társaság képviseletében, immáron a negyedik ciklusban tagja a városi önkormányzati képviselő-testületnek, az ügyrendi bizottság elnöke. Harmincötszörös véradó, társadalmi, szakmai tevékenységét eddig számtalan kitüntetéssel, miniszteri dicsérettel ismerték el.

– Sikereimet alapvetően a szerencsémnek köszönhetem – állítja az igazgató úr. – Szerencsés volt az indíttatásom, a családi háttér, az alapok, amiket kaptam. Értékes munkatársaim, barátaim az előrehaladást segítik, támaszt jelentenek a munkámban. Sikerült időben elkezdenem a vállalkozást, a rendszerváltás idején, ezt a vénát édesapámtól örököltem. És talán a legfontosabb: olyan családcentrikus, értékes, otthonteremtő feleséget kaptam, aki biztonságos családi hátteret nyújt a munkámhoz.

A feleség, dr. Ugray Edit, ügyvéd, akivel 1983-ban kötöttek házasságot. Két lányuk van: Adél, másodikos gimnazista, Bernadett pedig most kezdte a középiskolát. Gál András igyekszik velük tölteni a szabadidejét, ha tehetik, utaznak, világot látnak. Szeretné gyermekei jövőjét biztosítani, hogy éppúgy, mint a gimnázium diákjai, állják meg helyüket az életben.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése