Hetzi János

A Hetzi és Társa Bt. ügyvezetője,

Tállya

baz_07_192_hetzi_janos.jpgÉdesapja tekintélyt parancsoló, szigorú ember volt, akit tiszteltek, és akinek adtak a szavára. Nagyon szerette a pontosságot, és csak a jól elvégzett munkának volt nála hitele, így nem csoda, hogy gyermekei, közöttük a két lány közé születő János fia is, tevékeny, dolgos emberek lettek. A szüretkor, 1949. október 19-én Abaújszántón született Hetzi János a hatodik ikszhez közeledve is „több vasat tart a tűzben”: két vállalkozás alkotó közreműködőjeként ténykedik, és máig a szőlőművelés és a borászat a „szerelme”.

A Sátorhegy tövében nőtt fel, ahol társaival gyakran elmentek szamócázni, gombászni, de jártak tuskózni és makkozni is. A lakatos szakmát művelő keresztapjától ellesett „titkokkal” szívesen fúrt-faragott. Időnkén a szántói strandra is eljutott fürdeni és vízipólózni, de nagyon szeretett futballozni is. Az iskolában a jobb tanulók közé tartozott, és középiskolai tanulmányait a helyi Mezőgazdasági Technikumban folytatta, ahol a szakismereteken túl rendre, pontosságra, munkára is nevelték a diákokat. Bár gyermekkorában a tévéműszerész szakma vonzotta, s érettségi után oda is jelentkezett, ám gyakorlati hely híján nem vették fel, így autóvillamossági műszerész szakképesítést szerzett Miskolcon a 101. Számú Szakmunkásképzőben. A szakma gyakorlására nem sok ideje maradt, hiszen behívták katonának: Tatán a harckocsizóknál szolgált.

Leszerelése után előbb az abaújkéri tsz-ben dolgozott, majd fél év múlva pályázat útján került a tállyai szakszövetkezetbe. A melléküzemágak megjelenése ezt a szövetkezetet is elérte, így ő is tovább képezte magát: Esztergomban műanyag alkalmazási technológusi szakképesítést szerzett. Onnan visszakerülve a szövetkezet elnökhelyettese és az ipari ágazat vezetője lett. 1987-ben választották meg a szövetkezet elnökének, és 2001-ig eredményesen működtek. Nem szakmai okai voltak tevékenységük befejezésének: a szövetkezetekkel kapcsolatos törvény (a külső üzletrész-tulajdonosok kifizetése) okozta „végzetüket”, jogutód nélküli megszűnésüket. Hetzi János 2001-től a már 1992 óta működő Hetzi és Társa Bt. keretében dolgozott tovább: 2001 végétől nagykereskedelmi tevékenységbe kezdtek: sőt 2003-tól nemcsak forgalmazták, hanem gyártották is az oldószereket, hígítókat, mivel ehhez megkapták a jogot az Egyesült Vegyiművektől. Így ma már az egész országban terítik ezeket a termékeket: speciális nitróhígítót, szintetikus hígítót és lakkbenzint. 2002-ben két társával alapított egy kft.-t, amely aszfaltgyártással kezdett foglalkozni, hitelből megvásárolták a tállyai aszfaltkeverő telepet. Megrendelésre gyártanak aszfaltot, az idén már EU-normák szerinti gyártásra állnak át.

Emellett természetesen a szőlészet és a borászat az a tevékenység, amely egész eddigi életét végigkísérte. Foglalkozik szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával, és Hollókői Sándorral közösen egy 2,5 hektáros ültetvényen – vírusmentes alanytelepen  – szőlőoltványokat állítanak elő. Első szőlőjét még 1974-ben telepítette, ezt 1976-ban egy kis pincével egészítette ki, majd évről évre szép lassan fejlesztette gazdaságát.

A „termést”, a kiváló minőségű aszúborokat nemcsak Magyarországon, hanem ma már külföldön is forgalmazza: rendszeresen, évente legalább kétszer kiutazik Franciaországba (legutóbb Normandiában fordult meg), és részt vesz borversenyeken is, szerényen fogalmazva „váltakozó sikerrel”.

Munkájában mindig bizton számíthatott a családra, amely az összetartozást, a valahová tartozást jelenti számára. 1972-ben kötött házasságukból – felesége ma az aszfaltgyártással foglalkozó kft. adminisztrátora – három gyermekük született. Mónika óvónő, Sárospatakon végzett főiskolát, ma a tállyai óvoda vezetője, férje a kőbányában dolgozik. Két gyermekük van – akik a szülők mellett a nagyszülők mindennapjait is boldogabbá teszik – Tamás kilenc-, Bence ötéves. A középső, Péter egy súlyos betegségen átesve ma régi bútorok készítésével foglalkozik. A legkisebb, Jánoska, aki Sátoraljaújhelyen végzett a szakiskolában, ma a kőbányában dolgozik, és besegít a borászattal kapcsolatos vendéglátásba is.

A rengeteg elfoglaltság mellett hobbira szinte nem jut ideje, pedig a vadászat nagy szenvedélye. Nem a trófea, még kevésbé a vadhús izgatja, hanem a természet, ahol az embert nyugalom és csend veszi körül, van ideje az elmélkedésre, új tervek szövögetésére. Soha nem tartotta magát elégedett embernek, mert úgy véli: hogy az elégedettség nem biztos, hogy jó, mert az elégedett ember nem sző terveket, nem vállal kockázatot. Neki pedig sok terve van még: mindenekelőtt szeretné befejezni a pince bővítését, amely már ma is egy nagyon szép „föld alatti labirintus”.

A további tervek között a szőlőfeldolgozás korszerűsítése szerepel. Mindenekelőtt egy palackozót szeretne létrehozni, hogy a piacon megfelelő „adjusztálásban” versenyképesen tudjon megjelenni boraival.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése