Tóth Pál

Vállalkozó,

Tállya

baz_03_198_toth_pal.jpgTállyán született, 1944. július 17-én. Édesapja földműves–szőlőmunkás volt, aki a II. világháborúban odamaradt a keleti fronton. Ma már nyugdíjas édesanyja szakácsnőként dolgozott a helyi óvodában, Miskolcon élő nővére ugyancsak a nyugdíjasok kenyerét eszi.

Tállyán nőtt fel, ahol meghatározó eseménynek számított életében, hogy a háború után Meszes Etelka szőlősgazda és bortermelő házába költöztek, aki gyermekkorától kezdve beavatta a borkészítés tudományába. Sokat tanult ettől a komoly gazdaságot irányító, nagy kitartással, akaraterővel rendelkező asszonytól, a házában töltött évek kihatással voltak szinte egész további életére.

A helyi iskolában átlagos tanulónak számított, szerette a futballt, a helyi csapatban később nem meghatározó egyéniségként futballozott is. Bár egész addigi életét a szőlő és bor világában töltötte, mégis a vasas szakmánál kötött ki, Diósgyőrben a 100. Számú Ipari Szakmunkásképzőben esztergályos tanuló lett. Az albérletben töltött évek után, a város vonzása ellenére, visszatért a szülőföldre, előbb Szerencsen a Vas- és Fémipari Ktsz-nél dolgozott, majd Tállyán a kőbánya vállalatnál folytatta esztergályosként. A munka mellett elvégezte a Zalka Máté Gépipari Technikumot, ennek eredményeként Tarcalon a központban dolgozott, előbb üzemtechnikus, majd gépészeti – oktatási előadó, szervező – szervezési csoportvezető, végül személyzeti és oktatási osztályvezető lett, egészen addig, míg rokkantsági nyugdíjba nem került.

Munkája során több szervezői szakképesítést szerzett, életében mindig meghatározó szerepet játszott a vele született szervezőkészség, amellyel a saját munkáját szervezte, és környezetén is igyekezett segíteni. Így került sor az Ifjúsági Lakásépítő Szövetkezet létrehozására is. Barátjával, Hollókői Sándorral, tizenkét lakásos társasház építését szervezték meg házilagos építési formában, ám a helyiek „nem voltak vevők” a folytatásra.

A munka mellett egész életében elfoglaltságot jelentett számára a szőlőművelés, intenzívebben a kőbánya privatizálása után kezdett vele foglalkozni. A Palota úton vásárolt két telket, így egy helyen meg lehet oldani a szőlőfeldolgozást, a bor előkészítést és a pincei tárolást. 1994-ben kezdtek a pince ásásához, részben kézi erővel, vájár szakmunkás irányításával. A munkálatok két évig tartottak, később a vendéglátás érdekében folyamatosan bővítették, ma már nyolcvan fő boros vendéglátását tudják a pincében egyidejűleg megoldani. A színvonalas vendégfogadást segítik a zöldövezeti pergolák is, ahol ugyancsak nyolcvan főt lehet leültetni. 2000-ben a nyári vendéglátáshoz faházakat építettek vizes blokkal, itt húsz embert tudnak egyidejűleg elhelyezni. Jelenleg a Phare-program keretében egy zártkörű, fedett úszómedence és egy szaunával bővített ökogerendaház építése folyik. Ez téliesített épületnek készül, pihenőházként szolgálja majd a vendégek nyugalmát, egyben lehetőséget teremt a terveikben szereplő természetgyógyász tevékenység megvalósításához.

Eddigi sikereiről így vall Tóth Pál:

– A gyermekkorban belém plántált akaraterő a legfontosabb. Szükséges a segítőkészség és az új iránti fogékonyság is a szervezőkészséggel párosulva, amire részben születni kell. Újító szándékomat jelzi, hogy mostanában az aszúborral történő egészségjavítási kísérleteket folytatok. Már vannak biztató eredmények, elsősorban a vérkép javításában értünk el sikereket. Ehhez a csak Tokaj-hegyalján lezajló botritiszes aszúsodási folyamat a feltétel, azt szeretnénk, hogy ne csak megigyuk ezt a nedűt, ne csak az illatszeripar használja, hanem a természetgyógyászati tevékenység eredményeként az egészség megőrzésében is nagyobb szerepet játsszon.

Szomorúan jegyzi meg, hogy a hagyományos szőlőben még fellelhető jó minőségű furmint, hárslevelű fajták a szőlő korszerűsítésével, újratelepítésével napról napra fogynak. Tokaj-hegyalja érdeke azt kívánná, hogy újra működjön az egykori tarcali kutatóintézet, amelynek egyik feladata lehetne a hagyományos szőlőfajták megőrzése az utókor számára.

Tóth Pál, akinek idejét mára teljes mértékben leköti a bor és a vendéglátás, több mint három évtizede kötött házasságot Szabó Katalinnal, aki a tállyai szakszövetkezetnél volt főkönyvelő annak megszűnéséig, ma férje legfontosabb támasza a vállalkozásban.

Enikő lányuk ezerkilencszázhetvenötben született, Gyöngyösön szerzett gazdasági mérnöki diplomát, most Abaújszántón az OTP-nél, férje pedig a családi vállalkozásban dolgozik, ötéves kislányuk van.

Angéla három évvel később érkezett, egészségügyi főiskolát végzett, Budapesten természetgyógyászattal foglalkozik (ebbéli tudományára a vállalkozásban is számít édesapja), ő is férjnél van, párja a Westelnél programozó. Tóth Pál régebben hobbi szinten sakkozott, ma már nemigen jut erre idő.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése