Dávidházi Ferenc János

Tanár, alpolgármester,

Bekecs

baz_05_58_davidhazi_ferenc_janos.jpgLobogó haja, gesztusai, sokszínű előadásmódja alapján joggal nevezhetjük rendkívül színes, érdekes egyéniségnek. Régi famíliából származik, már az 1300-as évektől jegyzik a Dávidházi családot, amelyben leggyakrabban értelmiségiek, hivatalnokok találhatók. Édesapja és édesanyja is közhivatalnok volt.

1946. december 3-án született Alsóbereckin, szülei akkor éppen ott hivatalnokoskodtak. Néhány évvel később a család átkerült Legyesbényére. Édesapját „B-listázták”, beteg is lett, így a postahivatalt irányító édesanyja vált a család fenntartójává. Anna húga is a pedagógus pályát választotta, a bekecsi általános iskolában tanít.

Gyermekkorát Legyesbényén töltötte, a faluban mindenkit ismert, édesanyjától tanulta meg a szolgálatot és a hivatástudatot. Kezdetektől fogva a rajz, a mozgás, a fabrikálás, a kreatív alkotómunka izgatta. Minden érdekelte, olyan volt, mint egy csetlő-botló ember, aki hol ezzel, hol azzal találkozik, mindenbe belekóstol. Az általános iskolában nagyon jól és szorgalmasan tanult. A középiskolában, Miskolcon az 1. Számú Szakközépiskola postaforgalmi tagozatán egyre inkább a foci vonta el a figyelmét, még egy komoly sportsérülést is összeszedett.

A hogyan tovább kérdését a határőrség oldotta meg, bevonultatták 27 hónapos szolgálatra. A katonaság idején is népi táncolt, ezt Miskolcon és Szerencsen folytatta. Közben tanult is, képesített könyvelői tanfolyamot végzett. Leszerelése után a helyi tsz-ben dolgozott, majd tett egy kitérőt a számviteli főiskolán, amelyről hamar kiderült, hogy az nem az ő világa.

1970-ben kezdett tanítani, fél évtizedig járt ki Tarcalra, majd 1987-ig Monok következett, ahol „megfogta” a falu szellemisége, talán ezért is jó máig a kapcsolata Kossuth szülőhelyével. Lényegében ekkor tért haza és azóta a bekecsi általános iskolában tanít földrajzot és rajzot. 1975-ben földrajz–rajz szakos diplomát szerzett a nyíregyházi tanárképző főiskolán és számtalan lehetőséget hasznosított szakmai továbbképzése érdekében: felsőfokú rajztanári továbbképző tanfolyam a Képzőművészeti Főiskola szervezésében, informatika–számítástechnika továbbképzés, munkavédelmi tanfolyam, bőrműves továbbképzés, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Mindvégig aktívan kivette a részét a közéleti tevékenységből, a közösségi munkából. Az úttörőmozgalomban csapatvezetőként dolgozott, énekkart vezetett, munkáskórusban és pedagógus énekkarban is énekelt, dekorációs tevékenységet irányított. Hosszú ideig tagja volt a Kossuth Szövetség országos választmányának is. Mindig igyekezett azt tenni, amit igényelt és elvárt a falu, a közösség.

1990 óta a bekecsi önkormányzati képviselő-testület tagja, és különösen büszke arra, hogy eddig minden választáson a legtöbb szavazatot kapta. Az első ciklusban a népjóléti bizottság elnöke volt. A harmadik ciklusban alpolgármester lett és a társadalmi tevékenységként végzett munkájában főleg a döntéshozatalban igyekszik a polgármester segítségére lenni. Az egyáltalán nem könnyű önkormányzati tevékenységben reálisan és objektíven közelít a feladatokhoz, adott esetben még a  „koccanást” is felvállalja, ha a helyzet, az ügy úgy kívánja.

Én az életet egyfajta szolgálatnak fogom fel – mondja Dávidházi Ferenc  – embertársainkat kell szolgálnunk, a megfelelő tiszteletet meg kell adnunk egymásnak, hisz csak önzésből nem lehet megélni. A gyerek azt viszi tovább magával, amilyen példát kap otthon és az iskolában. Nekem valahol a génjeimben van a segíteni akarás. Soha nem akartam „kitörni”, nem érdekeltek a titulusok, a címek, nem akartam  „székekbe ülni”. Ahogy a víz gömbölyíti a kavicsot, úgy szeretném végezni a munkámat a jövőben is.

Több mint három évtizede, 1969-ben kötött házasságot Kemény Ilonával, aki jelenleg a bekecsi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója. Két lányuk közül Marianna 1970-ben született, Prágában a Károly Egyetem Nemzetközi Szakán végzett, több diplomája van. Bolgár férjével komoly vállalkozást működtetnek ma is a cseh fővárosban, ahol laknak, egy 10 éves kislányuk van. Krisztina külkereskedelmi főiskolát végzett, fogtechnikus férjével Csobánkán élnek, egy 10 és egy 6 éves gyermeket nevelnek.

Dávidházi Ferencet érdekli a zene, szabadidejében időnként saját kedvtelésére zongorázik. A rajzolás ma is a központi helyen áll életében, képzőművészeti szakkört vezet.

Ötvenhét évesen már nem kerget nagy álmokat. Ha újra kezdhetné, talán  „nem szórná szét” magát, egy-két dologban biztosan jobban elmélyedne. Biztosan volt néhány olyan döntése is, amit mai fejjel másképp csinálna.

„Nagyon megtanították repülni” a gyerekeket, így ők távolra kerültek a szülői háztól. Telefonon tartják a rendszeres kapcsolatot, ám igyekeznek minél több személyes találkozót szervezni a gyermekekkel és az unokákkal, akiknek száma ősszel remélhetőleg négyre növekszik.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése