Béki József

Polgármester,

Bekecs

baz_08_62_beki_jozsef.jpgA 37-es számú közlekedési főút mentén fekvő település mára már teljesen egybeépült Szerenccsel és Legyesbényével. A századi apátság 1067-ben kiadott alapítólevele említi először Bekecset, de elsősorban az itt található gyógyerejű fürdőről emlékezik meg. A török hódoltság alatt, majd a kuruc időkben elpusztult település újratelepítésében és későbbi fejlődésében meghatározó szerepet játszottak a Szerencsen (a XIX. század második felében) megtelepülő élelmiszeripari üzemek.

A közel háromezer lakosú településen – a közigazgatásban eltöltött több évtizedes eredményes munkája után nyugdíjba vonult Tóth Istvántól – a helyi választópolgároktól kapott bizalom alapján Béki József 2006 őszén  „vette át a stafétabotot”.

Tősgyökeres bekecsi szülők (aktív korukban mindketten a Szerencsi Csokoládégyár dolgozói voltak) gyermekeként Szerencsen született 1963. október 6-án. Bekecsen nőtt fel, itt járt általános iskolába is, majd középiskolai tanulmányait Miskolcon, az akkor még Zalka Máté Gépipari Szakközépiskolában (ma Andrássy Gyula Szakközépiskola) folytatta, gépgyártás-technológus szakon szerzett szakképesítést. Elsősorban a szakmai tárgyakat kedvelte, és kollégistaként számos kirándulás élményére emlékezhet vissza.

Az akkoriban divatos előfelvételis katonai szolgálat letöltése után – a 11 hónapot Szegeden szolgálta, ahol hamar összekovácsolódott az a baráti társaság, az a csapat, amely később a főiskolán is meghatározó szerepet játszott életében – a Dunaújvárosi Műszaki Főiskola műszaki tanár szakán kezdte el felsőfokú tanulmányait.

A főiskolán „igazi nagy családot alkottak”, hiszen összesen 13-an voltak a csoportban, számos sikeres rendezvénnyel színesítették a főiskolás éveket. Kiváló eredménnyel végzett, diplomaosztáskor emlékérmet kapott, neve szerepel a főiskola aulájának falán. Egy rövid ideig tanított is Dunaújvárosban, majd miután időközben megnősült, hazaköltöztek Bekecsre.

Az akkori Bekecsi Községi Tanácsnál, az Építésügyi-Igazgatási Társulásnál (amely kilenc település által létrehozott társulásként a települések építésügyi feladatait látta el) három község – Bekecs, Mezőzombor, Legyesbénye – építésügyi feladatait intézte. Ez 1991-ig tartott, amikor is egy rövid másfél éves kitérőt tett, majd visszakerült a Bekecsi Polgármesteri Hivatalhoz, ahol adóügyi és műszaki előadóként folytatta. Ehhez később társult a kereskedelem felügyelete és a pályázatok írása, a pályázati lehetőségek felkutatása és menedzselése.

Ezzel foglalkozott 2006-ig, amikor a polgármester-választáson ő nyerte el az itt élők bizalmát. Időközben 1994-től 1998-ig (amíg a hivatali szabályozás lehetővé tette) önkormányzati képviselő volt, 1998 és 2000 között terület- és településfejlesztési menedzser diplomát szerzett a Miskolci Egyetemen.

Polgármesterként négyéves programot készített, amelyben azokat a feladatokat határozta meg, amelyeket a ciklus során szeretne megvalósítani.

A feladatok között első helyen áll a legnehezebb, a munkahelyteremtés. A már befogadott pályázatok alapján sorra kerül a felszíni csapadékvíz-elvezetés megoldása a település teljes belterületén. Ugyancsak befogadott pályázat alapján kerülhet sor az utak és a járdák felújítására (utóbbiak esetében saját erőre támaszkodnak). Tervei között szerepel kommunális eszközbeszerzés, játszótér létesítése, zöldterületek felújítása, szépítése, a Polgármesteri Hivatal akadálymentesítése, az óvodai-iskolai étkezőkonyha felújítása, az iskolai oktatást segítő eszközök beszerzése és az illegális hulladéklerakó helyek megszüntetése.

„Azzal az előnnyel indulhattam polgármesterként, hogy két évtizednyi tapasztalat áll a rendelkezésemre – mondja Béki József. – Most azoknak vagyok a vezetője, akikkel közel húsz évig együtt dolgozhattam, így „félszavakból is megértjük egymást”. Igyekszem mindenkit meghallgatni, megértő és toleráns lenni a település lakóival, próbálni segíteni rajtuk, mert sokan várnak segítséget. Mint otthon, jó háziasszony módjára próbálunk gazdálkodni és megtalálni a lehetőségeket, hogy intézményeink a megszokott színvonalon működhessenek tovább.”

Béki József még főiskolás évei alatt ismerkedett meg feleségével, Péter Emesével, akivel 1987-ben kötöttek házasságot. Ő ma a Viridis Pharma gyógyszerkereskedelmi cégnél dolgozik.

Dávid fiúk 1988-ban született, ő a Miskolci Egyetemen gazdasági informatikát tanul.

A polgármester úr szabad idejében szívesen olvas, és ellátja a ház körüli teendőket, kertészkedik. Kedveli a szabadtéri sütés-főzést, legszívesebben vadpörköltet és bográcsban lecsót készít. Ha terveinek 90 százalékát meg tudja valósítani, már elégedett vezetőnek fogja magát érezni, elégedett lesz a négy évvel. A távolabbi kilátásokat illetően mindenekelőtt szűkebb pátriájában szeretne minél eredményesebben és sikeresebben tevékenykedni.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése