Molnár Tibor

Polgármester,

Taktakenéz

baz_08_188_molnar_tibor.jpgBorsod-Abaúj-Zemplén megye keleti peremén, a Taktaköz nevű sík tájon, a Tisza közelében elhelyezkedő települést ma közel ezerháromszázan lakják. Az egykor Szabolcs vármegyéhez tartozó községet egy 1352-es Anjou-kori oklevélben

 „Kenez inter thin tyeie et tacta” formában említik először. A falu mai helyén másfél évszázada fekszik, hiszen korábban mint Ókenéz alig egy kilométerre volt Tiszadobtól. 1471-ben Madáchy-birtok, majd a XVIII. század végétől a Drevnyák család tulajdona. Ők építették az 1800-as évek elején a falu kúriáját, amely később az Andrássy famíliáé lett.

A szabályozás előtti időkben a község sokat szenvedett a Tisza rendszeres árvizeitől, a helyzeten csak az új mederszakaszok elkészülte segített. Növelte a helyiek szenvedéseit az 1831-es és 1873-as kolerajárvány is. Az utóbbi évtizedekig szinte úttal sem rendelkező községben iskola is csak 1920 óta létezik, és legújabb kori fejlődése 1989-hez köthető, amikor is a település „Prügytől leválva” önálló tanácsú településsé vált, és tanácselnökként a 28 és fél éves Molnár Tibort „dobták be a mély vízbe”.

Bár 1960. szeptember 16-án Aba­újszántón született, a család a Borsod északkeleti csücskében található Pányokon élt. Édesapja mezőgazdasági tevékenységet folytatott, később a helyi termelőszövetkezetben dolgozott, édesanyja könyvelőként tevékenykedett. Bátyja az elmúlt évben hunyt el.

Nyolcéves koráig élt az „eldugott kis településen”, amikor is elveszítette édesapját, így a Taktakenézen élő nagybátyja vette magához, azóta minden szállal ehhez a településhez kötődik.

Iskolai tanulmányai során elsősorban a magyart és a történelmet kedvelte, de szívesen sportolt: futballozott, asztaliteniszezett, és mindenféle labdajátékot örömmel játszott.

Az igazi kedvtelés mégiscsak a versek olvasása és a színjátszás volt, így aztán az iskolai színjátszó csoport tagjaként sokat szerepelt. E tevékenységével még a középiskolai tanulmányok befejezése után sem hagyott fel, másfél évig a Pécsi Sándor Gurulószínpad tagja volt. Középiskolai tanulmányait Tokajban a Tokaji Ferenc Gimnáziumban folytatta, ahol mindenekelőtt a kollégiumi közösség játszotta a meghatározó szerepet.

1978-ban a sikeres érettségi után főiskolára jelentkezett, ahová nem nyert felvételt, így egy év múlva a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskola levelező tagozatán folytatta, ahol testnevelés szakkollégiumos lett. Közben egy évig a Diósgyőri Vasas Művelődési Központban dolgozott díszletező segédmunkásként.

1979-ben kezdett tanítani szűkebb pátriájában, a helyi általános iskolában. A tanítói oklevél megszerzése után 18 hónapos katonai szolgálatát töltötte Tardonán, leszerelése után beiratkozott a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola testnevelés szakára, ahol testnevelő tanári szakképesítést szerzett.

1989. január 6-án lett a település tanácselnöke, majd egy múlva polgármesterré választották, amit azóta még négyszer megismételtek a falu lakosai. Az elmúlt közel két évtized eredménye a polgármesteri hivatal felújítása, az egészségház felépítése, az iskola bővítése 1990-ben, az óvoda felújítása, konyha építése 2001-ben, a sportpálya felújítása és öltöző építése 1997-ben.

Három alkalommal is korszerűsítették a közvilágítást, összesen tizenkettő helyi utat újítottak fel, kiépült a kábeltévé, megvalósult a temető és a ravatalozó teljes felújítása. I. és II. világháborús emlékművet állítottak, elkészült a milleniumi emlékhely – a taktaharkányi művész, Török Ibolya munkájaként – István király bronz mellszobrával.

2007-ben ROP-pályázat eredményeként egy nagyon korszerű óvoda épült, négy tanteremmel és számítástechnikai tanteremmel bővítették az iskolát.

Molnár Tibor polgárőrként a helyi Polgárőr Egyesület tagja (2006-ban elnyerték „Az év Polgárőr Egyesülete” címet), évekig a helyi sportegyesület elnöke volt, a Szerencsi Kistérségi Társulás és – a társuláson belül – két bizottság tagja.

„A legfontosabb hajtóerő a településért való tenni akarás – vallja Molnár Tibor. – Akiből ez hiányzik, az ne is akarjon polgármester lenni, mert ez teljes embert kívánó elfoglaltság. Nagyon fontos az emberekkel való közös hang megtalálása, de szükséges az akaraterő és a kitartás is.”

1982-ben kötött házasságot Nógrádi Erzsébettel, aki ma a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója. Tibor fiuk 1983-ban született, ő ma a Megyei Rendőr-főkapitányság közalkalmazottja. A négy évvel fiatalabb Mariann a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán tanul.

Szabad idejében imád főzni, elsősorban bogrács- és grillételeket. A versek szeretete, mindenekelőtt Ady Endre versei ma is meghatározó elemei életének. Szívesen kertészkedik, mert az jól „kikapcsolja” a fárasztó megbeszélések, a sok „rohangálás” után. A jövőben elsősorban egészséget, gyermekei sorsának alakulását reméli, és közben mindent megtesz a település további fejlődéséért.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése