Majdanics László

Polgármester,

Tiszalúc

baz_07_196_majdanics_laszlo.jpgBár a család történetét sohasem kutatta, nyilvánvalóan szerb ősöket vehetne számba felmenői között. Négygyermekes család legkisebb gyermekeként született Inárcson (testvérei közül ma már csak egy nővére él), édesapja seprű- és szerszámnyélkészítő mester volt, édesanyja idejét a család ellátása, a négy gyermek nevelése kötötte le. Egyéves volt, amikor a család előbb Sátoraljaújhelybe, majd nem sokkal később Szerencsre költözött, így gyermekkorát a „Zemplén kapujában” töltötte, átlagos diákként itt végezte általános iskolai tanulmányait is. Az iskolában elsősorban a testnevelés, a sport – mindenekelőtt a futball – érdekelte, de kedvelte a történelmet is.

Tanulmányai befejezése után Budapestre került, lakatos-hegesztő szakmát tanult, és a sikeres szakmunkásvizsga után az Óbudai Hajógyárban dolgozott, ahol korábban a szakmai gyakorlatot is töltötte.

Tulajdonképpen a véletlen sodorta Tiszalúcra. Miután szülei elváltak, a településre költözött édesapját látogatta meg, és a későbbi feleség (akivel ekkor ismerkedett meg) is meghatározó szerepet játszott abban, hogy végleg „itt ragadt”. Szakmáját művelve az alsózsolcai Betonelemgyárban kezdett dolgozni, majd másfél év múlva átkerült a BÁÉV újonnan létesített házgyárába, ugyancsak lakatos-hegesztő munkakörbe, ahol 1985-ig dolgozott. Időközben a szakközépiskolában leérettségizett, és 1987-ben rendészeti vezető lett, ezt a posztot töltötte be 1990-ig.

A rendszerváltás idején a céget felszámolták, és ő az egyik „utód” kft.-ben folytatta ugyancsak rendészeti vezetőként. 1994-ben alapította meg azt az építészettel foglalkozó betéti társaságát, amely családi vállalkozásként ma is sikeresen működik, tevékenysége elsősorban kulcsrakész családi házak építését jelenti.

A cég irányítását polgármesterré választása után felesége vette át. Miután úgy érezte, hogy sikeres vállalkozói tevékenysége révén a település befogadta, 2002-ben indult az önkormányzati képviselő-választáson. A választás során a második legtöbb megszerzett szavazattal – amely valójában igen nagy elismerést jelent – bekerült az önkormányzati képviselő-testületbe. Miután mindig a településért akart tevékenykedni, és nem a faluból akart élni, már ekkor eldöntötte, hogy a következő ciklusban megpályázza a polgármesteri címet. Elgondolásának helyességét a 2006-os választások tökéletesen igazolták, hiszen négy induló közül nyert meggyőző fölénnyel.

Támogatottságában fontos szerepet játszott a település elismert lelkipásztora, dr. Tóth Albert református lelkész, aki észrevételeivel, tanácsaival, javaslataival ma is sokat segít a polgármester és a falu előtt álló feladatok megoldásában.

„Tevékenységemben talán a falu szeretete jelenti a legnagyobb hajtóerőt  – vélekedik Majdanics László. – Így van kiért, és van kinek a javára tevékenykedni. Terveink között a település szennyvízhálózatának és csapadékvíz-elvezetésének megoldása a legfontosabb feladat. Ez elengedhetetlen feltétel a település presztízsének növeléséhez, az esetleges városi rang elnyeréséhez is. A másik kiemelten fontos feladat a körömi út korszerűsítése, hiszen e nélkül nem lehetséges az autóbusz-közlekedés megvalósítása Tiszaújvárosba, amely az ottani munkalehetőségek révén sokat segíthetne a magas munkanélküliségi ráta csökkentésében.”

A polgármester úr további tervei között szerepel még a település utcáinak, közútjainak felújítása, a parkosítás és az EU-s szabványoknak megfelelő játszóterek kialakítása. A megoldandó feladatok anyagi hátterének biztosításában sokat segít az a környéken szinte egyedülálló gesztus, amelyet a képviselő-testület tagjai tettek: lemondtak képviselői tiszteletdíjukról. Ez az elkövetkezendő négyéves ciklus alatt több mint 50 millió forintot jelent a település számára.

Majdanics László fontos szerepet játszik Tiszalúc sportéletében, öt éve a sportegyesület elnöke. Az elmúlt években – többek között az ő hatékony közreműködésével – felújították a sporttelepet, lelátó épült, kiszolgáló létesítményeket alakítottak ki. Ez is szerepet játszott abban, hogy ma már közel száz igazolt játékosuk van a különböző korosztályokban, és fellendült az iskolai és diáksport is.

Felesége Kóródi Irén, akivel 1966-ban kötött házasságot. Ő korábban a vasútnál üzemmérnök volt, tavaly vonult nyugdíjba. Mindkét fiuk, László és Péter is műszaki végzettséggel rendelkezik, és mindketten a vasútnál dolgoznak, és négy unokával (két fiú, két lány) „ajándékozták meg” a nagyszülőket.

Szabad idejét szívesen tölti bükkszéki nyaralójukban, ahol a termálfürdő és az igazi falusi hangulat gondoskodik a felhőtlen kikapcsolódásról.

A jövőt illetően szeretné a települést a „fejlődés útjára segíteni”, hogy utódai majdan folytathassák a megkezdett munkát. Magánéletében büszke családjára, amely mindig igazi hátteret, támaszt jelentett számára.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése