Demeterné Bártfay Emese

Polgármester

Monok

szszb 30 ki Demeterné Bártfai Emese.jpgA zempléni dombok között megbúvó község említésekor szinte minden magyar embernek Kossuth Lajos jut eszébe, aki Monokon született 1802. szeptember 19-én. Történelmünk egyik legismertebb politikusának kultuszát hűen őrzik az utódok a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék 1700 fős településén, ahol 2010-ben női kézbe került a polgármesteri pálca. Demeterné Bártfay Emese akkor a lakosság megbízásából vállalta el a községvezetői feladatot az eladósított Monokon. A választási ciklus vége felé szemmel látható a fejlődés a községben, a számos pályázatnak köszönhetően.

A Demeter család 1981-ben került Monokra, ahol a férj az akkori tsz gépészeti ágazatvezetője volt. Most mezőgazdasági vállalkozást működtetnek Monok és Golop területén. Három gyermekük közül István ügyvédként, Sándor orvosként praktizál, Bence pedig a Testnevelési Egyetemen szerzett diplomát.

Polgármester asszony vállalkozói szférából, a családi gazdaságból igazolt át a közszférába. Magával hozta a versenyszférában szerzett tapasztalatait és igazi jó gazdaként látott neki a munkának. Arra azonban nem számított, hogy kifizetetlen számlák sokasága és 200 millió forintos adósság várja hivatalában. Innen kezdődött az építkezés, amelynek a helybeliek már számtalan hasznát élvezik.

A Kossuth sétány építése már elnyert pályázat volt Leader programban, a gyakorlati megvalósítás azonban az ő feladata lett – a nem egészen szerencsés tervek ellenére – be kellett fejezni.

Régóta gondot okozott a Széchenyi utcában a csapadékvíz elvezetése, egy másik pályázatból sikerült azt is megvalósítani. A község központi konyhájában 20 éven keresztül nem végeztek felújítást. A rossz állag mellett nem felelt meg az előírásoknak sem. Az élelmezési feladatok ellátásához kapcsolódik a közmunka programban kialakított kertészeti egység, ahol megtermelik a konyha zöldségigényét, az állattartó telep pedig a sertés és tyúkhús, valamint a tojásszükségletet elégíti ki.

Romos állapotban álltak az önkormányzat tulajdonában lévő lakások is. A nagyobb épületben szövöde kapott helyet, ezáltal kézműipari termékek készülnek a községben. A szociálisan rászoruló családokat szintén itt várja a Biztos Kezdet Ház, igényesen kialakított környezetben. A másik felújított ingatlanban a Községi Könyvtár szolgáltatásait vehetik igénybe az érdeklődők. Helyet kapott még a Start program támogatásából létrehozott tésztaüzem, melynek termékei az önkormányzati konyhára kerülnek, valamelyest csökkentve a kiadásokat. Az elnyert pályázatok révén nőtt az értékteremtő munkát végző közfoglalkoztatottak száma. Igaz ez a betonüzemre is, ahol a csapadékvíz elvezető árkok elemei készülnek, amelyeket aztán a saját dolgozók beépítenek.

A Kossuth Emlékház megújítására közel 30 millió forintot nyert a község, ahol iskolabarát környezet kialakítása a cél. A helyi Művelődési Ház 100 millió forintból szépül meg. Bűnmegelőzési pályázat részeként immár játszótérrel gazdagodott a település valamint ingyenes táborozásra vitték a helybeli gyermekeket. Sikerrel pályáztak az ovifoci programra, lesz műfüves pálya is. A fejlesztések között szerepel a hamarosan elkészülő új orvosi rendelő is.

A Monokra látogatók nagy többsége Kossuth Lajos szülőházát tekinti meg. Azonban emellett Monok híres zarándokhely is. A 200 éves fennállását 2014. július 06-án ünneplő Római Katolikus templomban őrzik a díszes, aranyozott, fából készült, oroszlánlábakon álló barokk ereklyetartóban Szent Orbán ereklyéjét. XIV. Kelemen pápa ajándékozta Andrássy István gróf kérésére 1773-ban, hogy a monoki szőlőtáblákat oltalmazza a fagytól és a jégesőtől. A kiemelkedő műemlék évszázadokon keresztül méltatlanul „elfelejtve” pihent az altemplomban, ahol a Széchenyi család temetkezési helye is található. Az 1990-es évek elején került fel a „nagytemplomba”, de jelentőségének felismerésére és népszerűsítésére csak az utóbbi években került sor.

Polgármester asszony érdekességként megemlíti, hogy hiába tartoznak a világhírű tokaji borvidékhez, még sincs egyetlen híres borászat sem a faluban. Újra kell tehát gondolni a monoki borra alapozható borturizmus beindítását. Első lépésként helyreállítják a művelődési ház alatti 400 m2 nagyságú pincét, amelyben konferenciaterem is helyet kap.

Érdemes tehát ellátogatni Monokra. A Kossuth Emlékház két állandó kiállítása az „Édes szülöttem Zemplén”, helytörténeti, egyháztörténeti tárlat várja a vendégeket. A falu határában festői környezetben 75 hektáros horgásztó áll a horgászok és természetkedvelők rendelkezésére.

A polgármester asszony feszített tempóban végzi mindennapi feladatait. Ennek eredményeként a község fokozatosan szépül, újul a nehéz körülmények között is fejlődik. Amennyiben Monok lakossága bizalmat ad rá szeretné folytatni feladatait a továbbiakban s élhetőbb körülményeket biztosítani mindenki számára.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése