Csáki Barnabás

Polgármester,

Megyaszó

baz_02_84_csaki_barnabas.jpgA Harangod völgyében elterülő falu honfoglalás kori település, az ásatások szerint itt már István király idejében templom épült. Megyaszó 1616-ban a mezővárosi rangot is megkapta, bár ezt később elveszítette.

Ma közel kétezer-kilencszázan laknak itt, és a település három évvel ezelőtt megválasztott polgármestere Csáki Barnabás. 1962. augusztus 23-án született Szerencsen, de tősgyökeres megyaszói família sarja. Édesapja gépkocsivezető, édesanyja háztartásbeli volt, ma már mindketten nyugdíjasok. Húga orvosi egyetemet végzett, ma gyermekorvosként a miskolci megyei kórházban dolgozik. Általános iskolai tanulmányait a helyi körzeti általános iskolában végezte. Kedvenc tantárgyainak a matematika és a fizika bizonyultak, és szerette Fodor János és Nyíri Károly tanár urakat, akik sokak szerint szigorú pedagógusok voltak. Gyermekkorában sok szabad ideje nem volt, hisz az otthoni munkák, a szülők segítése lefoglalta, mégis a járási matematika versenyen sikerült oklevelet szereznie. Közben azért jutott ideje a focira, a természetjárásra, meg a kerékpározásra is. 1976-ban a Kandó Kálmán Műszaki Középiskolába iratkozott be Miskolcra, itt finommechanikai műszerész szakképzettséget szerzett. Érettségi után nem a szakma gyakorlati dolgaiban merült el, hanem továbbtanult, következett a Budapesti Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola, a Gyengeáramú Kar folyamatszabályozási szakága.

Előtte persze ő sem kerülhette el a szokásos tizenegy hónapos katonáskodást, amelynek Kiskunfélegyháza volt a helyszíne. Egyébként ő volt a laktanya legfiatalabb katonája, néhány nappal 18. születésnapja után vonult be. A főiskola élete legszebb időszakának nevezhető.

Érdekes volt a szakma, amit tanult, megismerkedett a számítógépes programozás rejtelmeivel, és nagyon jó közösség működött a kollégiumban. A főiskola után a diósgyőri LKM lett első munkahelye, üzemmérnökként kezdett dolgozni. Két évet töltött itt el, és mivel közben családi háza építésébe fogott, úgy döntött, közelebb keres magának munkát.

Így került a megyaszói gyermekotthonba nevelőtanárnak, ahol akkor a Harkányi-kastélyban, a harmincnyolc holdas területen kétszázhetven gyerek lakott. (Mellesleg még ma is százharmincöt gyerek él az otthonban, mindenféle átszervezés ellenére.) Hogy a vállalt feladatnak eleget tudjon tenni, elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem műszaki tanár szakát. Kilenc szép esztendőt töltött el az intézményben, közben 1991-ben a kor változó követelményihez igazodva vállalkozásba kezdett, feleségével közösen boltot nyitottak igényesebb vásárlók számára.

1995-ben főállású vállalkozó lett, egy kicsit belecsöppent a külkereskedelembe is. Csemegeszőlőt, borszőlőt vásárolt fel, és kereskedelmi partnerei révén Csehországba exportálta a gyümölcsöt. Időközben a helyi politikában is „megmártózott”, 1994-ben az önkormányzati képviselő-testület tagja lett.

A négy év tanuló időszak után 1998-ban indult a polgármester választáson, és a település lakói öt jelölt közül neki szavaztak bizalmat. Ekkor sokan gondolták úgy, hogy a talpraesett, agilis fiatalember „egy tollvonással” megoldja a település gondjait, ám látni kell, hogy ahol a lakosság harminc százaléka a cigány etnikumhoz tartozik, nem lehet máról holnapra megváltani a világot. Polgármesterként rengeteg feladatot és gondot örökölt.

Átgondolt, módszeres tevékenységgel fogott hozzá a feladatok megoldásához. Első lépésként korszerűsítették az intézményhálózatot és a közvilágítást. Egy vállalkozó közreműködésével varrodát hoztak létre, húsz–huszonkét ember kapott itt munkát. Ebben az évben a szabászüzem kialakításával újabb nyolc-tíz munkahely létesül. A belső felújítások után, most az intézmények külső felújítása következik. A művelődési házban tágas előcsarnokot és vizesblokkot alakítottak ki. tizenkilencmilliós beruházással új víztisztító-berendezést helyeztek üzembe. Az elkövetkező időszak nagy feladata a szennyvízhálózat kiépítése, amely térségi beruházásként készülhet el.

– Sok helyen megfordultam a világban – mondja a polgármester úr –, megtanultam a kapcsolatteremtést, mert a korrekt kapcsolat mindennek az alapja. Soha senkit nem akartam becsapni a gyors meggazdagodás reményében, és mindig örültem annak, ha másokon segíthettem. Persze kell a türelem is, jó, ha az ember előbb mindig elszámol háromig…

1984-ben nősült, felesége tősgyökeres megyaszói lány, Takács Judit, aki ma társ a vállalkozásban. Három fiúgyermekük született: Barnabás Szerencsen tanul a gimnáziumban, Zsolt hatodik osztályos, Gergő pedig negyedikes. A polgármester úr a Tölgyes Alapítvány kuratóriumi elnöke, és a bükkaljai borvidékhez tartozó hegyközség elnöke.

Szabadidejében nyolcszáz négyszögöl szőlőjét műveli, a termés döntő részét értékesíti, de egy kis bort minden évben készít a család, a barátok részére. Ha ideje engedi, kirándulni viszi családját.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése