Homoky András

Szőlész, borász,

Tállya

baz_04_200_homoky_andras.jpgAz utóbbi időben – főleg a rendszerváltás óta – nálunk is egyre többen foglalkoznak a családi tradíciók ápolásával, miként teszi ezt Tállyán a tősgyökeres Homoky András is. Nagyapját a Kárpátaljáról, Tivadarfalváról nevezték ki tanárnak a tállyai református iskolába. A helyi szokásoknak megfelelően itt kezdett el a szőlőműveléssel foglalkozni, és az akkori időben komolynak számító borászatot alakított ki (néhány palack bora ma is látható a tokaji Bormúzeumban!). Folytatta e tevékenységet édesapja, dr. Homoky György államügyész is. Nagy törést okozott e családi borászatban az 50-es évek elején végrehajtott államosítás, hisz szinte az egész vagyonukat elvették.

Homoky András 1956. július 17-én született Miskolcon. Nővére, Erzsébet matematikus, a Miskolci Egyetemen dolgozik. Édesapja korai halála után édesanyja folytatta a gazdálkodást, így gyermekkora a játék mellett nagyon hamar a munkát is jelentette, amióta az eszét tudja a szőlőbe és a pincébe jár. Előbb csak a könnyebb munkákban segített (pl. kötözés), 10–12 éves korától már kapált és permetezett is. Ezért cseppet sem véletlenül került az általános iskola befejezése után Sátoraljaújhelybe, a kertészeti szakközépiskolába. Felsőfokú tanulmányait Gyöngyösön, a kertészeti főiskolán folytatta, itt végzett a szőlész–borász szakon 1979-ben.

Első munkahelye a tállyai szakszövetkezet lett, előbb szőlészeti, majd mezőgazdasági fő-ágazatvezető volt, e minőségében 75 hektár gyümölcsös és 150 hektár szőlő telepítését irányította a környéken.

Amikor 1983-ban megszűnt a szövetkezet, őstermelő lett, és 1997-ben indította el önálló vállalkozóként a Homoky család pincészetét. Egy hektár szőlő művelésével kezdte, ma már 6 hektár szőlő termését dolgozza fel és évente ugyanennyi termést fel is vásárol. Két fő tevékenységi köre van: az egyik a kereskedelmi borértékesítés kimért és palackozott formában, ez adja a vállalkozás árbevételének 70 százalékát.

Az utóbbi időben növekvőben van a másik tevékenység, a borturizmus, ami pincelátogatást, borbemutatót, borkóstolót és tájjellegű ételek felszolgálását jelenti (ötvenöt főt tud fogadni a pincéjében). Ez utóbbi a kedvesebb számára, hisz így módja nyílik arra, hogy közvetlenül, nap mint nap találkozzon a fogyasztóval, a vevővel, meggyőződhet munkája eredményességéről. A vállalkozás tevékenysége ötszörösére nőtt az elmúlt évek alatt, ma a Homoky családon kívül még másik három család eltartásához biztosít munkát.

Homoky András szerint a jó bor készítésének titka: – Az egészséges, magas cukorfokkal beérő szőlő, a szőlő minőségének megfelelő szakszerű feldolgozás, a tiszta borkezelés és a bor piacra juttatása. Ez utóbbi a bor optimális időben történő piacra juttatását jelenti, hisz egy friss, üde bort egy év múlva el kell adni, az aszút viszont csak évek múlva szabad. A tállyai bor jellegzetessége, hogy a savak karakteressége következtében az aszú édességtartalmával harmonikusabb, mint az alacsony, löszösebb tájon készített borok esetében. Ez főleg az aszúborra értendő, hisz ez a vidék elsősorban ennek köszönheti hírnevét.

Nem véletlenül mondta a Draskovics kalocsai bíborostól kapott tállyai borra XII. Pius pápa: „Summum pontificem talia vina decent” (Tállyai bor illik a pápa asztalára).

Az igazi titok talán az, hogy az ember soha ne legyen elégedett az előállított termékkel, igyekezzen benne saját énjét visszaadni és igyekezzen az adott évjáratból a lehető legtöbbet kihozni.

Homoky András a tokaj-hegyaljai borversenyek rendszeres résztvevője: az ezerkilencszáznyolcvannyolcas borversenyen hatputtonyos aszúja, ezerkilencszázkilencvenkettőben száraz muskotálya, 1993-ban félszáraz hárslevelűje nyert aranyérmet. Aktív közéleti ember: a Tállyai Történelmi Borút Egyesület titkára, a Tokaj-Hegyalja Borút Egyesület tagja, a helyi református egyházközség presbitere.

Felesége, Szűcs Erzsébet, ugyancsak szakmabeli, ő ma főleg a falusi turizmussal, szállásadással foglalkozik (jelenleg huszonhat főt tudnak elszállásolni). A főiskolán ismerkedtek meg, és 1978-ban kötöttek házasságot, amelyből két gyermekük született: Dorottya tizenkettő, Zsófia tizenegy éves, mindketten általános iskolai tanulók.

Homoky András életében mindig kiemelkedően fontos szerepet játszott a sport, mostanában is rendszeresen futballozik a tállyai öregfiúk csapatában.

Ma is aktívan karatézik, a helyi klub edzője, jelenleg harminc gyerek oktatásával foglalkozik. Családjával rendszeresen, évente egy-két alkalommal síelni járnak, kedvenc terepük a közeli Szlovákia, de eljutottak már Ausztria sípályáira is.

Eddigi életútjával elsősorban azért elégedett, mert azt csinálhatta egész életében, amit szeret. Tervei között szerepel egy családi palackozó üzem létrehozása, ezzel felválthatnák a jelenlegi manufakturális palackozást. Mivel ez komoly beruházás lenne, reméli, hogy pályázat útján sikerül előteremteni a hozzá szükséges anyagiakat.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése