Dr. Móré Lóránt

Háziorvos-szakorvos,

Bekecs

baz_06_32_dr_more_lorant_1.jpgNagyapja még az amerikai vasútépítésbe is belekóstolt az Újvilágban, szülei egyszerű parasztemberek voltak. A „tsz-világ” beköszöntekor édesapja könyvelő lett, e beosztásából vonult nyugdíjba is. Emellett a helyi gyülekezet kántoraként tevékenykedett hosszú időn át. Édesanyja a két fiúgyermeket nevelte, öccse is orvos lett, családjával Szerencsen él és dolgozik.

Móré Lóránt 1948. augusztus 2-án született Pácinban. A szlovák határ melletti kis településen töltötte gyermekkorát, amelynek már korán meghatározó eleme lett a munka: a parasztgazdaság, az állattartás mindig adott tennivalót. Az iskolában szinte minden tárgyból kiválóan tanult, de legjobban a természettudományos tárgyak: a matematika, a fizika és a biológia vonzották. Molnár Ferencné, Olcsvári Katalin, Deák Balázs és Hutkai András személyében kiváló tanáregyéniségek gondoskodtak diákjaik kellő felkészültségéről, különösen utóbbi viselte szívén tanulói sorsát.

A Kossuth Lajos Gimnázium Kollégiumában eleinte nehezen ment a beilleszkedés, de később feltalálta magát, és sikerült beilleszkednie a közösségbe. Középiskolás diákként aktív tagja volt a fotószakkörnek. A sikeres érettségi után elsőre felvették a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. Az egyetemen is hódolt szenvedélyének, az egyetemi fotószakkör vezetője volt, majd később a kollégiumi bizottság tagjaként az Egyetemi Klub vezetőjévé választották, ahol számtalan nagyszerű programot szerveztek, mozgalmas diákéletet éltek. TDK-tevékenységét Géder László vezetésével mikrobiológiából folytatta, a herpeszvírusok daganatkeltő hatását vizsgálták.

1972-ben végzett, és friss diplomájával a berettyóújfalui kórház sebészeti osztályára került, ahol dr. Rácz István keze alatt tanulhatta a szakmát. Ez öt évet jelentett úgy, hogy közben általános sebészetből szakvizsgát tett 1976-ban. Mindig is a sebészet volt a nagy álma, főleg a baleseti sebészet terén rengeteg sikerélménye volt, de az is igaz, hogy itt érezte meg sokszor a tehetetlenséget is. A kórházban kezdett el foglalkozni az érsebészettel is.

Bár a klinikáról volt állásajánlata, egy évvel később a család érdekében – anyagi okok és a lakáskérdés megoldása végett – mégis inkább Bekecset választotta „néhány évre” jelszóval, „amíg a gyerek óvodába jár”, amiből mára már közel három évtized lett. Időközben újabb szakvizsgákat tett: 1998-ban háziorvostanból, 2003-ban pedig foglalkozás-egészségügyből. Miután öt évvel ezelőtt létrehozták a gyermekkörzetet, így ma ketten látják el a 2650 lakosú település betegeit. Az elmúlt másfél évtizedben fejlődésnek indult község ideális környezetet jelent az itt lakóknak, akik közül 2000 beteg ellátása a feladata.

„Azt gondolom, nem árulok el nagy titkot, ha az orvosi hivatás alapjának a jó szakmai felkészültséget és az elhivatottságot tartom – vélekedik dr. Móré Lóránt. – Az egyik legnagyobb elismerés, amit az orvos kaphat: az emberek szeretete, amit nemcsak gyógyítással, hanem emberi szóval is el lehet érni. Elengedhetetlen a kölcsönös tisztelet megadása, amiben számomra mindig is példakép marad Hadházy Csaba, aki anatómus volt, és mellékállásban mentőorvosként dolgozott, és aki a cigányputriban is úgy beszélt, mintha a Lordok Házában lenne. Ezt tartom a magam számára is követendő példának. Eleddig sikerült az itt lakókkal megtalálni a közös hangot, túlzás nélkül állíthatom, hogy megszerettek. Mivel a politikával sohasem foglalkoztam komolyan, így talán érthető, hogy a közéletből kevésbé vettem ki a részem, ugyanakkor mindig nagyon fontosnak tartottam a felvilágosító előadásokat.”

Munkáját 25 éves Jubileumi Aranygyűrűvel és Bekecsért Érdeméremmel ismerték el. Felesége Nagy Róza Mária, akivel 1976-ban kötöttek házasságot. Ő akkor a berettyóújfalui kórház laborasszisztense volt, később dolgozott a Munkaügyi Központban is, ma pedig a háziorvosi praxis asszisztense. Gyermekeik közül Melinda 1977-ben született, ő Debrecenben végzett, biológus, valamint angol–magyar szakfordító. Előbb az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőségen dolgozott biológusként, jelenleg környezetgazdálkodási szakmérnök a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőségen. Fiuk, Lóránt három évvel fiatalabb, frissen államvizsgázott közgazdász, ősztől egyetemi tanulmányokat folytat a Közgazdaságtudományi Egyetemen.

Móré doktor úr hobbija a kertészkedés, foglalkozik zöldséggel, gyümölccsel és virágkertészkedéssel is, emellett szívesen olvas, és forgatja a szakirodalmat is. A gyógyítás szinte egész napját kitölti, ma is végez két-három kisműtétet hetente, természetesen olyanokat, amelyeket a körülmények lehetővé tesznek. Sokáig érzett nosztalgiát a sebészet iránt, ám mára már elégedett embernek érzi magát. Sokszor elgondolkodott azon, hogyha újra kezdhetné, mi lenne szívesen, ám mindig arra a megállapításra jutott, hogy újra kezdené az orvosi pályát.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése