Nyerges Tibor

Intézményvezető,

Ózd

baz 2 Nyerges Tibor.jpgKomoly szerepet vállalt a 90-es évek ózdi gazdasági leépülése után keletkezett szociális gondok válságkezelésében. Nevéhez fűződik az Ózdi Családsegítő Szolgálat létrehozása és irányítása, munkássága miatt sokan neki köszönhetik családi konfliktusaik megoldását. Az általa vezetett önkormányzati intézmény 2001 áprilisában ünnepelte fennállásának tízéves jubileumát.

Nyerges Tibor 1958-ban Ózdon született és a legnehezebb időkben sem gondolt arra, hogy elhagyja a várost. Máig minden szállal oda kötődik, hiszen családja több emberöltőn keresztül ózdi volt. Gyermekéveit a Meggyes városrészben, igazi emberi, baráti környezetben élte, ahol megtanulta, mit jelent az összetartás és milyen jelentőséggel bír a baráti közösség. Az ott szerzett útravaló végig kíséri életét, mert életpályája is az emberi gondok megoldása felé irányult.

Mind a szociális, mind az egészségügyi szférában végzett tanulmányai során magas szintű képzésekben vett részt. Elvégezte a SZOTE-JATE általános szociális munkás szakát, valamint népművelő (BGYTF) és egészségügyi menedzser (HIETE) diplomát is szerzett. Részt vett narkológus szakképzésen és az egészségnevelési és csoportvezetési technika szaktanfolyamokon is. Az 1991-ben alakult családsegítő nemcsak hiányt pótolt, hanem változást is hozott a helyi szociálpolitika arculatába. Addig ismeretlen helyzettel kerültek szembe a szakemberek, mégpedig a munkanélküliség megjelenésével. A problémát korán felismerők rájöttek, hogy ezt a krízishelyzetet csakis a keletkezés helyén történő beavatkozással lehet kezelni. Így elmondható, hogy az intézményt az akkoriban egyre növekvő igények hozták létre, amihez azért pályázatot is nyerni kellett a Népjóléti Minisztériumtól.

Figyelemmel kísérték a lakosság szociális, mentálhigiénés helyzetét, feltárták az előforduló problémák okát, és azokat jelezték a hatóságoknak. Kialakították együttműködésüket az egészségügyi-, oktatási- és egyházi intézményekkel, egyéb társadalmi szervekkel és magánszemélyekkel, akik részt vállaltak a megelőző munkában. Sok alkoholizmusba menekült embert sikerült visszahozniuk a munkapadokhoz és a családi közösség visszaállítására is rengeteg példát tudnának felsorolni az intézmény dolgozói. Mióta a Családok Átmeneti Otthona is hozzájuk tartozik, harminc főre emelkedett a létszámuk. A városban máig országosan példaértékű szociális intézményrendszer működik. Ennek létrejöttéhez számos pályázatot kellett írni, amelyek elkészítésben otthonosan mozog. Legújabb ilyen irányú munkája nyomán esély van arra, hogy Ózdon újabb átmeneti otthon jöhessen létre a rászoruló gyermekes anyák számára. Tervei szerint ott újabb tizenöt-húsz család kaphatna időlegesen menedéket. Szakít időt a civilszervezetekkel való kapcsolattartásra is, különösen a tizenhat éve működő Szívklubot tekinti szívügyének. Egyik kidolgozója volt az Ózdon működő szociális ápoló-gondozóképzés koncepciójának.

1997-ben az USA-ban vett részt szakmai továbbképzésen, ahol a konfliktuskezelést, a szociális ellátást, a munkanélküliséget, az önkormányzatokat és a kisebbségek jogait tanulmányozta. Egy év múlva irányításával jött létre egy olyan gyermekjóléti intézmény, amely felvállalta a városkörnyéki települések gyermekjóléti, szolgáltatási feladatait és tizenhat társult településen végzi munkáját. 2001. március 15-én a „PRO CARITATE” emlékéremmel tüntették ki Nyerges Tibort a szociális ellátási, gyermek és ifjúságvédelmi területen végzett kimagasló szakmai tevékenységének elismeréseként.

Politikusként a Fidesz egyik alapítója és ózdi elnöke. Tagja a fiatal demokraták megyei választmányának és elnöke a városi önkormányzat szociális és egészségügyi bizottságának. A megyei közgyűlésben a szociális bizottság elnöki tisztét tölti be. Önkormányzati képviselőként a már említett Meggyes és Cipó városrészek, valamint a Vasvár út páratlan oldalának gondjait vállalta magára. A Cipóban az 1998-as választások után teremtődött meg az autóbusz közlekedés, a Cipó-kő elhelyezése pedig a történelem egyik ózdi kis szeletére, a IV. Bélával kapcsolatos legendára utal. Épültek a területen parkok, játszóterek, lendületet vett a csatornázás és más közművesítés. Tudja, hogy kis ötletekkel is lehet előre haladni, ezért a Gyújtót átszelő forgalmas út melletti erkélyekre ingyen virágot osztott a városkép javítását megcélozva.

– Lokálpatriótaként ég bennem a bizonyítási vágy, hogy megfeleljek vállalt feladataimnak. Munkámhoz szerencsére biztosított a családi háttér, hiszen feleségem az Esély Gondozóház vezetőhelyettese, vagyis szintén szociális munkás két diplomával. Két gyermekünk közül Tibor tizennégy éves és a hatosztályos gimnáziumban tanul. Vonzódik a számítógéphez és tanul idegen nyelveket, de szeret kerékpározni is. Krisztina lányunk harmadikos tanuló és igazi gyerek – mutatta be családját a sokoldalú politikus.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése