Fazekas Jánosné

A Városüzemeltetési Kht. főkönyvelője,

Nyíregyháza

szszb_21-22_fazekas_janosne.jpgNyíregyházi születésű, korán megtanulta helyén kezelni az értékeket. Édesapja vasutas volt, egy szerény keresetből tartotta el az öttagú családot.

Hárman vannak testvérek, van egy bátyja és egy húga. A középiskolát is úgy választotta, hogy annak elvégzése után szakma kerüljön a kezébe, amivel el tud helyezkedni, és minél előbb beállhat a bátyja után a keresők közé, hozzájárulhat a családi kasszához. Így esett a választása a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolára. Az évek alatt jó iskolai közösség alakult ki, nagy barátságok születtek, jó tanárai voltak, ez is közrejátszott abban, hogy megszerette ezt a szakterületet. Középiskolai diáktársaival most is tartja a kapcsolatot.

Rendszeresen szervezik az érettségi találkozókat, most készülnek a 35.-re. Szép időszakra emlékszik vissza, hiszen akkor volt fiatal, akkor kezdett kinyílni előtte a világ, akkor kezdett el sportolni, edzésekre járni. Aktívan sportolt, az NYVSC-ben gerelyezett, a Kinizsi Sportklubban kézilabdázott.

Amikor befejezte középiskolai tanulmányait, és elkezdte a munkát, a versenyszerű sportot abbahagyta, de a sport iránti szeretete megmaradt, a mai napig odafigyel, hogy rendszeresen mozogjon, végezzen valamilyen testmozgást.

A technikum után két munkalehetőség állt előtte, az egyik az akkori Konzervgyárban, a másik pedig a Mezőgépnél kínálkozott. Végül a Mezőgép mellett döntött, annak ellenére, hogy több lett volna a fizetése a Konzervgyárban. Ő érzelmi alapon választott, mivel több ismerőse dolgozott a mezőgépes kollektívában, így ide húzta a szíve.

1971-1985-ig dolgozott ennél a cégnél. Közben folytatta tanulmányait levelező úton. Abban az időben az volt a gyakorlat, ha valaki levelező tagozaton akart tanulni, előtte legalább egy esztendeig dolgoznia kellett. A jelentkezéshez szükség volt munkaviszonyra, szakmai gyakorlatra.

A Pénzügyi Számviteli Főiskolán folytatta a tanulást. Utólag végiggondolva, az is közrejátszott választásában, hogy Nyíregyházán volt a felvételi, abban az időben levelező tagozaton havonta két alkalommal, pénteki, szombati napokon voltak konzultációk. Úgy gondolta, ezt az időt rá tudja szánni munka mellett a tanulásra.

Három évig Miskolcon tanult, a negyedik, befejező évet pedig Budapesten végezte. 1976-ban államvizsgázott. Munkahelyén végigjárta a szakmai ranglétrát, pénzügyi nyilvántartóként kezdte pályáját, utána anyagkönyvelési csoportvezetőnek nevezték ki. 1976-ban óriási elismerés érte, hiszen huszonéves fiatal nőként megbízták elöljárói a számviteli osztályvezetői feladatok ellátásával a megye egyik legnagyobb, több gyáregységgel rendelkező vállalatánál.

Az 1976-os év kinevezése mellett több szempontból is emlékezetes számára, hiszen ekkor ment férjhez, ebben az évben államvizsgázott. Akkoriban még nem volt általános gyakorlat, hogy egy huszonévesnek, aki ráadásul nő, ekkora bizalmat szavazzanak, hogy egy nagy megyei cég gazdasági vezetésével bízzák meg.

Nem volt könnyű a helyzete, de ami nagyon sokat segített talpraesettségén és szaktudásán túl, a korosztályába tartozó kollégák támogatása. Az is segítette, hogy bedobták a mély vízbe, akkor kapott több évre visszamenőleg APEH-revíziót a cég, amit végigcsinált. Automatikusan rá volt kényszerítve, hogy bizonyos dolgokat tömören megismerjen, átlásson, amit a későbbiekben kamatoztatni tudott. 1985-ben újabb váltás következett, az akkori Közterületfenntartó Vállalathoz hívták főkönyvelői beosztásba.

A következő fordulat 1994-hez kötődik, ekkor jelent meg a Tigáz pályázati kiírása, ebben az időben alakult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság.

Új kihívásnak érezte ezt a munkát, hiszen a Tigáznál új szervezetet kellett kialakítania. Úgy gondolta, kipróbálja erejét, szakmai tudását, emberismere­tét, szervezőképességét, hét esztendeig látta el a főkönyvelői teendőket. Néhány év múlva a Tigáznál is átszervezések történtek, és amikor korábbi munkahelyén megüresedett a főkönyvelői állás, ismét elvállalta annak ellátását, és visszatért az akkor már Városüzemeltetési Kht. elnevezésű céghez 2002-ben.

Munkahelyi tervei között szerepel egy egységes informatikai rendszer bevezetése hálózati rendszerben és nem külön-külön szervezeti részlegekként. Kevéske szabad idejét szívesen tölti családjával, barátaival, akikkel szinte havonta szerveznek valamilyen természethez kötődő szabadidős programot.

Gyakran mennek néhány napra a hegyekbe túrázni, kedvelt kirándulóhelyük a Tisza-tó.

Ami soha nem maradhat el, az a mindennapi olvasás, nem tud úgy elaludni, hogy ne vegye kezébe kedvenc regényét vagy napilapját. Ha ideje engedi, meglátogatja Pesten élő építész fiát, és nagyon várja, hogy megszülessen első unokája.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése