Darai Imre

Sportközpont-igazgató

Kazincbarcika

baz_05_90_darai_imre_1.jpgAz idén 50 éves Kazincbarcika városát országszerte úgy ismerik, mint sportfellegvárt, ahol jelentőségének megfelelően foglalkoznak a tömeg-, szabadidő- és versenysporttal. Nem véletlenül adományozták a településnek a Nemzeti Sportváros kitüntető címet. Az ünnepi évet pedig a Magyar Olimpiai Akadémia 43. várdorgyűlésének a megrendezése koronázta meg októberben.

Pátrovics Géza súlyemelőtől a Pál Erika művészi tornászon át (RSG) a férfi röplabdacsapatig igencsak hosszú listát lehetne összeállítani azokból a sportolókból, akik egykor és manapság bajnoki címet szereztek a város egyesületeinek színeiben vagy innen elkerülve öregbítették a magas szintű utánpótlás-nevelést, mint Lipcsei Péter válogatott labdarúgó.

A sikerekben nem kis része van az önkormányzatnak is, amely példamutató módon, a költségvetésének több mint 3 százalékát költi sportcélokra, ami duplája az Európai Unió átlagának és többszöröse a hazai gyakorlatnak. A pénz jelentős részét a városi intézményként működő Kazincbarcikai Sportközpont használja fel, amiből az egyesületeknek otthont biztosítva működteti a sporttelepet, a városi uszodát, a műjégpályát és a balatonszepezdi ifjúsági tábort. Az intézmény vezetője az 1996-os indulástól kezdve Darai Imre.

Először a múltat tekintettük át. A buszpályaudvar szomszédságában, ezerkilencszázhatvankilencben adták át a Kazincbarcikai Vegyész SE modern sporttelepét, amely a rendszerváltásig biztosította a létesítményi hátteret. A Borsodchem Rt.-től profiltisztítás keretében átkerült az önkormányzathoz a tizenhat hektáros sporttelep, amelyből 1996-ban hozták létre a KSK-t, a szervezeti egység része lett a már említett szepezdi tábor is. Az intézményhez került a gyártól ugyancsak a városnak átadott műjégpálya, majd az Irinyi-szakközépiskola tornacsarnoka, végül pedig az 1998 őszén átadott modern fedett uszoda. Sportszakmai feladatuk a diáksport koordinálása, szervezése, az éves versenynaptár alapján szabadidősport-programok szervezése, valamint létesítmények biztosítása a város sportegyesületeinek. Szolgáltatást is végeznek, üdültetnek, kezelik a sportszertárt, úszásoktatást és csoportos gyógyúszást szerveznek.

Az intézmény megalakulása óta sokat korszerűsödött a létesítmény, de tennivaló még így is maradt bőven. A központi sporttelepen van súlyemelő- és birkózócsarnok, az úgynevezett munkacsarnok, 17 öltöző, klub- és orvosi szoba, szauna, 3 füves és 2 salakos labdarúgópálya, egy kézilabda-, egy gokart-, egy tenisz- és egy atlétikai pálya, külön épületük van a labdarúgóknak. A versenysport keretében 23 sportágban 25 egyesület használja a KSK létesítményeit. A csarnok programozása viszont problematikus, s nehezen felel meg több sportág nemzetközi előírásainak, valamint a nézőtér is van, mikor kicsinek bizonyul. Évek óta szeretnének modern sportcsarnokot építeni – amely állami támogatására ígérettel bírnak a barcikaiak.

A műjégpálya számít a KSK leglelakottabb létesítményének, ráférne a pályára és a lelátóra is a felújítás, ami azért is fontos, mivel az előző szezonban jelentősen emelkedett a látogatottsága. A sportolók és hobbi korisok mellett iskolás csoportok is rendszeres vendégek a jégen, évente több száz gyerek tanul meg korizni Barcikán, s nem csak helyiek, hanem a térség más településeiről is jönnek. A fedett uszodába is jönnek még távoli kistelepülésekről is.

„Célunk, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy Kazincbarcika lakossága (óvodástól a nyugdíjasig) egészséges, sportos, az élet nehézségeivel szemben ellenálló emberekből álljon. Feladataink három fő területre terjednek ki, a diáksport, a versenysport és a szabadidősport. Kapcsolatban állunk a város 3 óvodájával, 8 általános iskolával, 4 megyei-, 1 városi- és 1 egyházi fenntartású középiskolával, valamint a körzet 26 településének labdarúgó-egyesületével, Kazincbarcika huszonöt sportegyesületének irányítóival, játékvezetői testületekkel, civil szervezetekkel, egyre több gazdasági egységgel”– foglalta össze tevékenységüket, kapcsolataikat Darai Imre. Balatonszepezd kissé kakukktojás, mivel nem sportlétesítmény, ráadásul Kazincbarcikától több száz kilométerre, a tó északi partján található.

Minden évben egyre szebb, komfortosabb az ifjúsági tábor, ahol egy időben 118 tanuló és 12 kísérő tanár elhelyezésére van lehetőség. A tábor területén 16 szobában üdülhetnek felnőttek. A házak kettő, három, illetve négy személy elhelyezésére alkalmasak. A tábor saját stéggel rendelkezik a tóparton, így nemcsak a fürdőzők, hanem a horgászok is kellemes körülmények között hódolhatnak szenvedélyüknek.

Darai Imre nemcsak sportintézményt igazgat, hanem maga is sportember. Korábban testnevelő tanárként dolgozott, szabadidejében pedig szívesen teniszezik. A sport szeretete a két fiára is ráragadt, akik a helyi labdarúgóklub ificsapatában rúgják a bőrt.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése

Csendes utcán

Hargitai Beáta alkotása …olyan csendességgel lopodzott be az utcába az idő, hogy senki nem vette észre ezt az alattomos munkát. Megkoptak fenn magasan a cserepek, kicsit beázott a homlokzati fal,... Tartalom megtekintése