Dr. Esze István

Orvos,

Nyíregyháza

szszb 22 tk Esze István dr. és neje.jpgMinden faluban van egy jellegzetes és sajátos családi név, amely a falura jellemző. Ilyen az Esze név is. Esze Tamás kurucvezér neve hallatán mindenki Tarpára gondol. Tarpán az Esze név rangos és soha nem járatódott le. Történelmünk része. Dr. Esze István is boldogan emlékszik vissza szülőföldjére és az ottani temetőben nyugvó őseire is. Kapásból fejből sorolja visszafelé a neveket 1859-ig. Ugyanis akkor született Esze Benjámin, üknagyapja. Papírról még korábbiakat is tudna bizonyítani az Esze család fáját kutatva.

Tehát sorrendben: Esze Benjámin, kinek Gábor fia, annak fia szintén Benjámin. A nagyapa Benjáminnak kilenc gyermeke közül a legfiatalabb Elemér, az ő édesapja. Ahogy a felsorolást befejezi, elgondolkozik. Istenem, négy generáció és azok leszármazottjai, már egy század katonaság is lehetne! Vele együtt minden oldalági Esze-ivadék számon tartja Esze Tamást, a talpasok vezérét.

Visszakanyarodunk a jelenbe. Szép gyermekkora volt. 1941-ben született. Édesanyja Bernát Margit. A tartós orosz hadifogság nem engedte, hogy testvére szülessen. Az általános iskola elvégzése után Nyíregyházán, a Kossuth gimnáziumban érettségizett kitűnően 1959-ben. A debreceni Orvostudományi Egyetemre nyert felvételt, és ott avatták doktorrá. Fiatalsága, szép emlékei között tartja nyilván, hogy 14 évig volt énekkari tag.

Büszke most is Fekete Ferenc és Krecsák László karvezetőire. Szeretetét a sport iránt mutatja, hogy a Debreceni Atlétikai Klubban volt leigazolt focista. Igazolta a mondást: „Ép testben, ép lélek.”

Az orvosi tanulmányai során a belgyógyászat és a gerontológia állt közelebb hozzá. Kikerült a gyakorlatba. Főbb állomáshelyeit nagy léptékben sorolja. A kisvárdai kórház belgyógyászata, Döge községi körzeti orvosa tíz évig, amelyhez 2500 ember tartozott. A kisvárdai Katonai Kiegészítő Parancsnokságon főhadnagyi rangban a besorozást végezte párhuzamosan tíz évig. Munkája során sok előadást szervezett a fiataloknak a káros szenvedélyekről, a vöröskeresztes munkáról stb.

Ez időben megnősült és két fia született. Az idősebb fia Tamás, szintén az orvosi pályát választotta. Jelenleg a fehérgyarmati kórházban dolgozik, szülész-nőgyógyász szakorvos. Felesége, dr. Révész Rita, szintén itt belgyógyászati szakorvos. Gyönyörű két leány unokával örvendeztették meg már a nagyszülőket. Regina hét éves elmúlt, húga, Gina három és fél éves. Jó velük együtt lenni, látni és tapasztalni egészséges fejlődésüket. A velük töltött percek éveknek hatnak.

Másik fiuk István, végzett szakember, ő is családos. Munkahelyén a megyei hivatalnál kárpótlási előadó. Felesége, dr. Pál Gabriella a Megyei Munkaügyi Hivatal jogásza. Ezen az ágon viszont fiú unoka született, Dávid, István, aki 3 és fél éves. Nagyapai büszkeséggel mondja, hogy nem hal ki az Esze család, az ő ágán már van, aki ezért felelős lesz.

Emeletes körúti lakásban élnek feleségével, most már kettesben. Felesége mándoki születésű, Gyuricza Izabella, ki egészségügyi szakápolóként dolgozik jelenleg. Származásilag a Gyuricza ágon endrődinek vallja magát.

Édesapja Gyuricza Mátyás legényemberként került Mándokra a pénzügyőrségre, mint főszemlész. A munkája során ismerkedett meg későbbi feleségével, Mártha Margittal. Úgy látszik, Szabolcsnak nagyobb vonzereje lehetett a fiatal főszemlészre, mert nem ő vitte el Endrődre az ifjú feleséget, hanem a férj maradt a lány szülőföldjén. Mándokon telepedtek le, ott alapítottak családot. A házasságból három lány született. Nővére és húga Budapesten él, egyedül ő maradt Szabolcsban. A gyermekkora és az ifjúsága is Mándokhoz kötötte. Ott is járt iskolába. (Ezeket szerény, halk hangon, úgy mellékesen mondja, mintha a legtermészetesebb dolog volna.)

Most egy néhány gondolat erejéig visszakanyarodunk dr. Esze István körzeti orvoshoz. Elfoglalt ember, mert a körzetében sokat dolgozik a beteg emberekért. Ő az orvosi munkáját úgy tartja fontosnak, hogy inkább a megelőzésre fekteti a hangsúlyt, amit a beszélgetések és látogatások során legtöbbször el is ér. Nem panaszkodó típus. Mivel őt a gerontológia érdekli, pihentető számára az idős, öreg emberekkel való foglalkozás. Lelkében hordja idős nagyszüleinek emlékét, mert gondozta és gyógyította őket. Tudja, hogy az idősek lelki világa nagyon eltér a más korúak lelki beállítottságától.

Pihenni legszívesebben a tarpai hegyen szeret. Az ott lévő borház az ősi 600 öl szőlőben, édesapjával, az volt az igazi. Az Esze Bénik után a pincében elfogyasztott borocska vérré válik benne.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése