Dr. Bárczay András

A Hungária Biztosító Rt. vezérigazgató-helyettese,

Budapest

baz_01_80_dr_barczay_andras.jpgA Bárczay család történetét ezer évre lehet visszavezetni, az elődök a honfoglalás óta itt éltek Abaúj-Torna megyében. Kései utóduk, dr. Bárczay András az első, aki nem ősei földjén látta meg a napvilágot és ez már egybeesik honi történelmünk generációk életére ránehezedő újabb fejezeteivel. Érhető, hogy élete indulását a családi háttér bemutatásával összhangban tárja elénk.

– Apám a háború előtt földművelésügyi államtitkár volt, a gönci járás országgyűlési képviselője – kezdi a beszélgetést a vezérigazgató-helyettes, majd ekként folytatja:

– Budapesten születtem 1949. január 19-én, de vidéken nőttem fel, ugyanis családunk végigélte a kitelepítettek keserű sorsát: Jászdózsára kerültünk, ott jártam általános iskolába nővéremmel, aki ma kutató vegyész az EGIS-ben.

– Hogyan alakult a sorsa Jászdózsa után?

– Csak 1963-ban tudtunk visszajönni Budapestre, jóllehet én már ezt megelőzően, korán felismertem, hogy nehéz helyzetemből csak a tanulással tudok kiemelkedni. Racionálisan neveltek: „az általános műveltséget itthon megszerezheted”, mondta az apám, így kézenfekvő volt, hogy valamilyen műszaki pályát nézzek ki magamnak. Technikumba jelentkeztem, ahol olyan jó eredménnyel végeztem, hogy egyből felvettek a műszaki egyetemre. Csakhogy közbejött a katonaság. Szolnok, Kilián György főiskola, egy évfolyamban Farkas Bertalannal és Magyari Bélával. Ez az iskola olyan erős volt, hogy később az egyetemen több tárgyból megéltem az ott tanultakból. A repülés annyira megfogott, hogy azóta is számon tartok, beszerzek minden fontos szakmai újdonságot, mondhatnám úgy is, teljesen naprakész vagyok ma is a repülés elméletében, sajnos a gyakorlatában nem.

– Az egyetem, ahogy mondta, nem okozott megerőltetést az ön számára.

– Friss diplománkkal a kezünkben többed magammal visszasiettem egykori technikumi tanárunkhoz, akit nagyon tiszteltünk, mert szigorú, kiemelkedő személyiség volt, amolyan mértékadó igazi tanár. Ő az örömünkben osztozva azt mondta, nyomban szerezzük meg a közgazdasági végzettséget is. Megfogadtam az ajánlatát és nem bántam meg. Friss gépészmérnöki diplomával a Középület-tervezőnél helyezkedtem el, ahol izgalmas szakmai feladatok vártak.

– Mégis váltott, és ezt már, mint közgazdasági szemlélettel „beoltott” mérnök lépte meg?

– Igen. A Piackutató igazgatója szólt, hogy szükség lenne a cégnél néhány fiatal mérnökre, akik rendelkeznek ezzel a többlettel. Ez az állami cég szinte teljesen magánvállalkozói jelleggel működött, megteremtve az anyagi érdekeltséget: a szokványos bérek mellett magas mozgó bér, külföldi munkák… Mindez 1976-ban, mintegy másfél évtizeddel megelőzve a gyökeres politikai, társadalmi, gazdasági változásokat. Persze, hogy tetszett, sőt egész életre szóló erős alapokat nyújtott, s egyben kitűnő indíttatást. Ráadásul bíztattak, szerezzem meg a doktorátust. Közben egy újabb ajánlat érkezett az Állami Biztosítótól, azzal, hogy éppen most fognak hozzá az iparbiztosítások felépítéséhez, hogy a viszontbiztosításokkal külföldi piacokra is kikerülünk.

– Mi vonzotta, hogy belevágott?

– Még az előzőek tükrében is állítom, hogy nehezen váltó típus vagyok, de ez nagyon tetszett, még utólag is úgy érzem, csodás feladat volt. Főelőadóként az alapoktól a kárrendezésig részese lehettem a teljes vertikum felépítésének. Ennek eredményeképpen megismerhettem az egész magyar iparstruktúrát, 1982-ben pedig az iparbiztosítás vezetője lettem.

– Amivel együtt átkerült az éppen megalakult Hungária Biztosítóhoz.

– Ez már 1986-ban történt. Később a privatizáció során a céget az Alianz csoport vette meg, bekerültem az rt. igazgatóságába, melynek jelenleg is tagja vagyok. Társadalmi megbízatásaim is gyarapodtak, melyeknek szívesen teszek eleget.

– Ha jól tudom, ön a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara osztályalelnöke, a Magyar Motorkerékpáros Szövetség elnökségi tagja, a Hermes Biztosító egyetlen magyar felügyelőbizottsági tagja.

– Egy apró, de számomra fontos kiegészítés, a Kálvin téri Egyházközség presbitere, elnökségi tagja vagyok. Ilyen minőségben is szorgalmaztam, hogy támogassuk a miskolci Deszka templom újjáépítését. A családomról: Andrea lányom a Károli Gáspár Református Egyetem joghallgatója, András fiam 17 éves, a Lónyai utcai gimnázium harmadéves tanulója.

– Ön szívesen látott vendége, díszvendége ősei földjének.

– Neves elődeim a Rákóczi-szabadságharc, a 1848-as forradalom idején is híres vezérek oldalán magas rangban, a szabadságért, a nemzeti függetlenségért vívott harcokban tüntették ki magukat hűségükkel, vitézségükkel, békében a környék falvait gyarapították templomok, óvodák építésével. Sajátos érzés fog el, amikor ott járok, az ott élőkkel beszélgethetek. Életem másik fontos része a nógrádi Kétbodony, ahol barkácsolok, úszom, fát ültetek, nézem a vadakat, a madarakat és élvezem a természet közelségét – mondja dr. Bárczay András.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése