Zlota József

Vezető főtanácsos,

Nyíregyháza

szszb_17-104_zlota_jozsef.jpgMegyénk szép tájai és a messze földön híres szabolcs-szatmár-beregi vendégszeretet vonzóak lehetnek a turistáknak. A turizmus fejlesztése hozzájárulhat megyénk fejlődéséhez, mert munkahelyeket teremthet, elősegítheti a külföldi tőke beáramlását. Megyénk minden térségének van lehetősége és vonzereje. A kistérségek összefogása különösen lendíthet a fejlődés kerekén. Ez a megye vízfolyásokban gazdag, az ivóvízhálózat kiépítettsége jó, a vízminőség javítására gondot kell fordítani. Minderről és még sok másról beszélgettünk Zlota Józseffel, a megyei önkormányzati hivatal vezető főtanácsosával. (A vízgazdálkodás és a turizmus tartozik munkaköréhez.)

Mindenek előtt arról szólt, hogy a megyei területfejlesztési tanács és a megyei közgyűlés jóváhagyta megyénk idegenforgalmi fejlesztési koncepcióját és stratégiai programját. A koncepció a megye turizmusának hosszú távú fejlesztési céljait és a megvalósításukhoz szükséges feltételrendszereket vázolja fel, a stratégiai program pedig a középtávra szóló fejlesztési feladatokat tartalmazza. A megyei koncepció feladatokat határoz meg 2010-ig. Idén elkészül egy részletesebb megyei turisztikai operatív program. A következő években konkrét projekteket dolgoznak ki a turizmus ágazataira. A projektek alkalmasak lesznek támogatások elnyerésére.

A koncepció írásos anyagának már a bevezetőjében is az áll, hogy ösztönözni kell a turisztikai beruházásokat. Megoldandó feladat a turizmus szempontjából is, hogy javítani szükséges a megye megközelíthetőségét. (2006-ban az autópálya Nyíregyházáig fog érni, pár éven belül korszerűsítik a Budapest–Nyíregyháza közti vasútvonalat, ez sokat javíthat a helyzeten.)

A személyi feltételek megteremtésére is gondolnak, szakképzést és átképzéseket indítanak a vállalkozóknak. Az egyik célt így fogalmazták meg: megyei turisztikai hivatal, turisztikai bizottságok létrehozása az önkormányzatokban, szakelőadók alkalmazása az önkormányzati hivatalokban, a Tourinform-hálózat bővítése. A megyében bőségesen találhatók egyedi és sajátos természeti és kulturális vonzerők, például Nyíregyháza kulturális és gazdasági élete, a megye sajátos hagyományai, népművészete, népi építészete, a természeti ritkaságok, a gyógyvizek, a lótenyésztés és a lovaglás hagyományai, a műemlék kastélyok… A teljesség igénye nélkül említhető, hogy Rakamaz és Gávavencsellő térségében összekapcsolható a vízi-, a bor-, és a kerékpárturizmus. Vásárosnamény és Tivadar vonzerejét nem szükséges hangsúlyozni.

Az viszont külön említést érdemel, hogy a Bátorligeti Ősláp mellett tavaly felépült a turistaház már egy pozitív jövőképet mutat. A szatmári-beregi néphagyományok ápolása továbbra is látványt és vonzerőt jelenthetnek. A célok közt szerepel többek között: A tiszai ökoturisztikai régió határokon átnyúló kialakítása.

Külön említést érdemel, hogy 1992 óta eredményesen működik a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete. A szervezet titkárának, Zlota Józsefnek ezzel kapcsolatban szinte napi feladatai vannak. Jóleső érzés közreadni, hogy országosan is jó visszhangja van a szervezetnek.

Zlota József vízgazdálkodással – főleg a települések vízgazdálkodásával – foglalkozik immár 1970 óta. 1990-től egy kicsit változott ez a munkaterülete, más formában tevékenykedik. (A rendszerváltáskor kapcsolták munkaköréhez a turizmus intézését.) Megtudtuk tőle, hogy megyénkben 98 százalékos a vezetékes ivóvízzel való ellátás.

Már történelem, hogy az 1970-es árvíz után, az újjáépítéssel egy időben kezdődött el igazán a települések vízellátása és fejeződött be 1994-ben. Aztán hozzátette: a 30-40 éve épült vezetékrendszer felújításra, korszerűsítésre szorul, a vízminőség javítása érdekében új technológiákat kell bevezetni, az uniós elvárásoknak megfelelően. Az önkormányzatoknak igen sok teendőik vannak a csapadékvíz- és szennyvíz-elvezetés területén is, melyhez gyakran kérik Zlota József szakmai segítségét.

Külön kis bekezdésben örökítjük meg, hogy 2001-ben az újabb árvíz levonulása után Tákos községben – a helyreállítás során – újjáépítési biztos volt Zlota József.

Az árvízkárt szenvedett beregi falvak közül itt kezdődött el és fejeződött be legkorábban az újjáépítés mindenki megelégedésére. Az újjáépített Tákost – középkori templomával – a bereg „ékszerdobozának” nevezték el az idelátogatók.

Zlota József a Nyíregyházi Vízügyi Szakközépiskolában érettségizett 1966-ban. Érettségi után egy évet dolgozott a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon. Szakmai és emberi tapasztalatokat szerzett, majd a Bajai Vízügyi Főiskola nappali tagozatán tanult, diplomát kapott 1970-ben. Azóta a megyei tanács, illetve a megyei közgyűlés hivatalában dolgozik.

Felesége könyvelő és adótanácsadó. Fiuk és lányuk okleveles közgazdász. Zlota József szereti a vizet és a természetet. Szakemberként tudja értékelni, hogy mit jelent az éltető víz.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése