Tóth József

BOKIK alelnök

Miskolc

szszb_31_ki_toth_jozsef_800.jpgMár gyermekkorában beleszeretett a fába, a fenyő semmivel sem összehasonlítható illatába. A szakma alapjait a nagyiparban tanulta meg. Az egykor kis szirmabesenyői asztalosműhelyt idővel miskolci gyártócsarnokra váltotta, miközben aktív szerepet vállal a B.-A.-Z. megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) munkájában is. Nem csak szakmája mellett tartott ki, hiszen 2015. június 15-én ünnepelték feleségével 50. házassági évfordulójukat.

Miskolcon, a Repülőtéri úton működik a RO-PÁNT 95 Bt. nevű faipari családi vállalkozás, ahol a ma fellelhető legmodernebb ajtók és ablakok készülnek. Az üzemen kívül van képviseletük Budapest VII. kerületében, a Damjanich út 14. szám alatt is. Tóth József résztulajdonos azt mondja, sok megrendelést kapnak a fővárosból, hiszen reneszánszukat élik a fa nyílászárók. Az igényes vásárlók nem a műanyagot választják, hiszen gyártmányaik magas technikai színvonalat biztosító megmunkáló gépeken készülnek és minden hőszigetelési szabványnak megfelelnek. Jelenleg 21 embernek adnak munkát és kapacitás kihasználásuk a maximum környékén van.

Beérett tehát a befektetett munka, aminek alapjaira 1962-ig kell visszatekinteni, amikor egy tettre kész fiatalember beiratkozott a Diósgyőri Vasgyári Szakmunkásképzőbe, hogy megtanulja az asztalos szakmát. Akkoriban a gyakorlati feladatokat üzemi körülmények között tanulták a tanoncok, ő a Diósgyőri Gépgyár asztalos üzemében sajátította el a szakma csínját-bínját. Mai napig hálás az akkori mestereknek, akik tisztességre, szakmaszeretetre és fegyelemre tanították.  Úgy megszerette ezt a tevékenységet, hogy 1977-ben megnyitotta saját műhelyét lakóhelyén, Szirmabesenyőn. Már az indulásnál annyi megrendelése volt, hogy segédet kellett felvennie. Akkoriban tucatszám épültek a községben és a térségben a családi házak, amelyekhez szükség volt ajtókra, ablakokra.

Elismeri, jól megélt kétkezi munkájából, de tudását szerette volna másoknak is átadni, ezért bekapcsolódott a szakoktatásba. Közben a ’80-as években elnyerte a megyében a Szakma Kiváló Mestere címet.  Örült annak, hogy a hozzá kerülő fiatalokat érdekelte az a munka, több jó szakember került ki a keze közül és vannak, akik külföldön is bizonyítanak.

2006-ban úgy döntöttek fiával, Gáborral, aki szintén a cég résztulajdonosa, hogy bővíteni kell.  Felépült az ezer négyzetméteres csarnok a már említett Repülőtéri úton, ahova magas színvonalú, számítógép-vezérlésű gyártógépek kerültek.  Adódott viszont egy újabb gond, meséli mosolyogva Tóth József: mára ezt a területet is kinőtték és a bővítésén gondolkoznak. Ebben partnere a fia, az 1977-ben született Gábor, aki a cég ügyvezetője is. Ő már gyermekkorában otthonosan mozgott a kéziszerszámok világában és ráhatás nélkül választotta ezt a szakmát. A szakképző után mestervizsgát tett, majd Pécsett a Műszaki Főiskolán diplomát szerzett. Tóth József annak örül, hogy unokája, Zsigmond három és féléves kora ellenére már jól ismeri a kéziszerszámokat. Egyszer talán ő is kötődik a céghez, hiszen apukáján kívül édesanyja, Fekete Adrienn is tagja a családi vállalkozásnak.

A RO-PÁNT 95 Bt. 2014-ben Budapesten az országos kézműves kiállítás I. díját nyerte el, de a  BOKIK kiemelkedő gazdálkodó szervezete elismerés is a birtokukban van.

Másik gyermeke, Zsuzsa nyomdász végzettséget szerzett, az ő két lánya, Nórika (17) és Ágika (15), a másik két unoka, Miskolcon a Jezsuita Gimnáziumban tanul.

Tóth József 1977-től tagja a BOKIK-nak, ahol az elmúlt negyedszázad során több tisztség betöltésével bízta meg Bihall Tamás elnök úr. Feladatot vállalt a tanulóképzésben és jó intézkedésként értékeli a szakoktatásban elkezdődött változásokat. Ettől a tanévtől a kamara osztja szét a szakmunkástanulókat a különböző oktatási helyekre, Úgy ítéli meg, a több évtizedes sikeres hazai szakemberképzés alapja a kétkezi munka megismerésében rejlett, és szerinte ezt kell ismét előtérbe helyezni az oktatásban. Ezekre a változtatásokra felkészült a kitűnő szakembergárdával rendelkező BOKIK. Segítségükkel lesz csak megoldható, hogy a szakképző iskolák tanulói a három évből kettőt üzemi körülmények között, felkészült szakemberek felügyelete alatt tölthessenek el valamelyik cégnél. Sajnos, tapasztalatai szerint az emberek ma már ódzkodnak a kétkezi munkától.

Nosztalgiával emlékezik vissza sportmúltjára, amikor a MÉMTE NB II-es kézilabda csapatában játszott nyolc éven keresztül, ám azóta távol került a sporttól. Van viszont egy új hobbija, ami a postagalamb röptetés. Ez nyugdíjba vonulásakor kezdődött és azóta gyakran ellenőrzi a madárállományt, hogy hazaérkeztek-e a röptetésre elküldött galambok.

A BOKIK-nál még 71 évesen is elnöke a Kézműipari Tagozatnak és tagja az országos kollégiumnak. Utolsó elnöke a hamarosan megszűnő IPOSZ-nak. Ennek a szervezetnek ugyanis elfogyott a tagsága.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése