Tóth József

BOKIK alelnök

Miskolc

szszb_31_ki_toth_jozsef_800.jpgMár gyermekkorában beleszeretett a fába, a fenyő semmivel sem összehasonlítható illatába. A szakma alapjait a nagyiparban tanulta meg. Az egykor kis szirmabesenyői asztalosműhelyt idővel miskolci gyártócsarnokra váltotta, miközben aktív szerepet vállal a B.-A.-Z. megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) munkájában is. Nem csak szakmája mellett tartott ki, hiszen 2015. június 15-én ünnepelték feleségével 50. házassági évfordulójukat.

Miskolcon, a Repülőtéri úton működik a RO-PÁNT 95 Bt. nevű faipari családi vállalkozás, ahol a ma fellelhető legmodernebb ajtók és ablakok készülnek. Az üzemen kívül van képviseletük Budapest VII. kerületében, a Damjanich út 14. szám alatt is. Tóth József résztulajdonos azt mondja, sok megrendelést kapnak a fővárosból, hiszen reneszánszukat élik a fa nyílászárók. Az igényes vásárlók nem a műanyagot választják, hiszen gyártmányaik magas technikai színvonalat biztosító megmunkáló gépeken készülnek és minden hőszigetelési szabványnak megfelelnek. Jelenleg 21 embernek adnak munkát és kapacitás kihasználásuk a maximum környékén van.

Beérett tehát a befektetett munka, aminek alapjaira 1962-ig kell visszatekinteni, amikor egy tettre kész fiatalember beiratkozott a Diósgyőri Vasgyári Szakmunkásképzőbe, hogy megtanulja az asztalos szakmát. Akkoriban a gyakorlati feladatokat üzemi körülmények között tanulták a tanoncok, ő a Diósgyőri Gépgyár asztalos üzemében sajátította el a szakma csínját-bínját. Mai napig hálás az akkori mestereknek, akik tisztességre, szakmaszeretetre és fegyelemre tanították.  Úgy megszerette ezt a tevékenységet, hogy 1977-ben megnyitotta saját műhelyét lakóhelyén, Szirmabesenyőn. Már az indulásnál annyi megrendelése volt, hogy segédet kellett felvennie. Akkoriban tucatszám épültek a községben és a térségben a családi házak, amelyekhez szükség volt ajtókra, ablakokra.

Elismeri, jól megélt kétkezi munkájából, de tudását szerette volna másoknak is átadni, ezért bekapcsolódott a szakoktatásba. Közben a ’80-as években elnyerte a megyében a Szakma Kiváló Mestere címet.  Örült annak, hogy a hozzá kerülő fiatalokat érdekelte az a munka, több jó szakember került ki a keze közül és vannak, akik külföldön is bizonyítanak.

2006-ban úgy döntöttek fiával, Gáborral, aki szintén a cég résztulajdonosa, hogy bővíteni kell.  Felépült az ezer négyzetméteres csarnok a már említett Repülőtéri úton, ahova magas színvonalú, számítógép-vezérlésű gyártógépek kerültek.  Adódott viszont egy újabb gond, meséli mosolyogva Tóth József: mára ezt a területet is kinőtték és a bővítésén gondolkoznak. Ebben partnere a fia, az 1977-ben született Gábor, aki a cég ügyvezetője is. Ő már gyermekkorában otthonosan mozgott a kéziszerszámok világában és ráhatás nélkül választotta ezt a szakmát. A szakképző után mestervizsgát tett, majd Pécsett a Műszaki Főiskolán diplomát szerzett. Tóth József annak örül, hogy unokája, Zsigmond három és féléves kora ellenére már jól ismeri a kéziszerszámokat. Egyszer talán ő is kötődik a céghez, hiszen apukáján kívül édesanyja, Fekete Adrienn is tagja a családi vállalkozásnak.

A RO-PÁNT 95 Bt. 2014-ben Budapesten az országos kézműves kiállítás I. díját nyerte el, de a  BOKIK kiemelkedő gazdálkodó szervezete elismerés is a birtokukban van.

Másik gyermeke, Zsuzsa nyomdász végzettséget szerzett, az ő két lánya, Nórika (17) és Ágika (15), a másik két unoka, Miskolcon a Jezsuita Gimnáziumban tanul.

Tóth József 1977-től tagja a BOKIK-nak, ahol az elmúlt negyedszázad során több tisztség betöltésével bízta meg Bihall Tamás elnök úr. Feladatot vállalt a tanulóképzésben és jó intézkedésként értékeli a szakoktatásban elkezdődött változásokat. Ettől a tanévtől a kamara osztja szét a szakmunkástanulókat a különböző oktatási helyekre, Úgy ítéli meg, a több évtizedes sikeres hazai szakemberképzés alapja a kétkezi munka megismerésében rejlett, és szerinte ezt kell ismét előtérbe helyezni az oktatásban. Ezekre a változtatásokra felkészült a kitűnő szakembergárdával rendelkező BOKIK. Segítségükkel lesz csak megoldható, hogy a szakképző iskolák tanulói a három évből kettőt üzemi körülmények között, felkészült szakemberek felügyelete alatt tölthessenek el valamelyik cégnél. Sajnos, tapasztalatai szerint az emberek ma már ódzkodnak a kétkezi munkától.

Nosztalgiával emlékezik vissza sportmúltjára, amikor a MÉMTE NB II-es kézilabda csapatában játszott nyolc éven keresztül, ám azóta távol került a sporttól. Van viszont egy új hobbija, ami a postagalamb röptetés. Ez nyugdíjba vonulásakor kezdődött és azóta gyakran ellenőrzi a madárállományt, hogy hazaérkeztek-e a röptetésre elküldött galambok.

A BOKIK-nál még 71 évesen is elnöke a Kézműipari Tagozatnak és tagja az országos kollégiumnak. Utolsó elnöke a hamarosan megszűnő IPOSZ-nak. Ennek a szervezetnek ugyanis elfogyott a tagsága.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése