Tanka György

Termelési igazgató,

Nyíregyháza

szszb_04-142_tanka_gyorgy.jpgTanka György ahhoz a generációhoz tartozik, amelyiknek mindkét vállára szükség volt és van ahhoz, hogy a terheket cipelje. Nem engedheti meg magának a pihenést. Az eddig megszerzett tudás és termelési tapasztalat a legnagyobb erő, amire csak szüksége lehet egy olyan prosperáló cégnek is, mint a Taurus.

1944. december 26-án született Encsencsen. A gyerekkorát Nyírlugoson töltötte. Heten vannak testvérek.

Édesapja szabómesterként dolgozott. Az első három évben a nagyszüleinél nevelkedett. Édesanyja a hét gyermek miatt egész életében a háztartásban tevékenykedett.

Középiskoláit Nyírbátorban végezte. Nagy szeretettel emlékszik vissza tanáraira, Lázár Miklósra, Szták Sándorra, aki még ma is aktív. Szívesen emlegeti, hogy az akkori községi tanács ösztöndíjjal támogatta a tanulásban, ami sokat segített, ennek ellenére minden nyáron két hónapos munkával ő is próbálta megteremteni a következő tanév költségeit. Volt ács, dolgozott cséplőgépnél.

1967-ben  − a gumigyár hirdetésére  − a debreceni vegyipari technikumba iratkozott. 1968 márciusában új munkahelyére, a gumigyárba került, vulkanizálóként dolgozott. Akkoriban követelmény volt, hogy az úgynevezett pályakezdők néhány hónapot az üzemben dolgozzanak.

A középiskola befejezése után két év katonaság következett, majd két év a szülőfalujában. Anyagi és egyéb okok miatt a továbbtanulás későbbre halasztódott.

1968 júniusában megnősült. 1969-ben megszületett első gyermekük, két év múlva a második, 1973-ban a harmadik.

1971-ben már üzemvezető volt. ’72-ben  − az akkori gyárvezető kérésére  − kiment Ibrányba, ahol egy „kis gumigyárat” létesítettek. A felkérés néhány hónapra, az indításra szólt, de nyolc év lett belőle. Az 1970-es évek elején felsőfokú üzemszervezői képesítést szerzett.

Ezerkilencszáznyolcvanban visszakerült Nyíregyházára, akkor már campinggyárrészleg-vezetőnek, ami valamiféle előrelépést jelentett. ’85-től ’88-ig a Mezőgazdasági Abroncs gyárrészlegben dolgozik, majd a Mezőgazdasági Abroncs Kft. termelésének az irányítása a feladata. 1980-ban beválasztották a Taurus vállalati tanácsába, ahol tíz évet tevékenykedett.

Ahhoz, hogy tartósan vezetői pozícióban maradhasson az ember, sok jó emberi tulajdonság szükséges; kitartás, képesség is kell hozzá, tudni kell emberekkel bánni.

Soha nem érezte, hogy védenie kell a beosztását. Valahol mindig a munkával, a sikerrel bizonyosodott be az alkalmassága. Nagyon fontosnak tartja a sikert. De a siker mindig csapatmunka eredménye. A legutóbbi ilyen, hogy 1993-ban nagyon rossz helyzetben volt az Mezőgazdasági Abroncs Kft. A holdingon belüli kft.-nek nehezen indultak a dolgai. Az ezt követő év pedig a sikeré volt. Ez a menedzsercsapat hozta ki a céget a kátyúból. A célokat jól kellett ehhez megfogalmazni és véghezvinni.

Sokkal profibb lett a megváltozott körülmények között a cég az elmúlt 4-5 évben. Legalább nyolc nagy cég mért, átvilágított privatizációs szándékkal, pl. a Good Year, a Michelin, tehát világcégek.

A legnagyobb értéknek tartották azt a menedzsmentet, azt a gárdát, ami ezt a céget fenntartja. Az elavult technika mindig tizedrangú kérdés volt. De az, hogy mennyire profik itt a dolgozók, a céghez való kötődésük, a hozzáállásuk, ez volt a lényeg.

A menedzsment a gyárkapun kívül is együtt van. Nem rendszeresen, de összejárnak. Tudnak egymás dolgairól, segítenek egymáson.

− Én nagyra értékelem, tisztelem a megelőző, majd az azt követő feladatokat is, de a helyzetemnél fogva az értékteremtő termelésre nagy súlyt fektetek. Ennek a véleményemnek időnként hangot is adok. De amikor a cél érdekében a vezetőknek közös döntést kell hozni, akkor van mindenkiben megfelelő kompromisszumkészség  − mondja vezető társairól Tanka György.

A három gyerek sok elfoglaltságot jelent még a mai napig is. A két lánynak tanári végzettsége van, férjhez mentek. Van egy aranyos tíz hónapos unokája. A fia ötödéves a közgazdasági egyetemen, és a cég ösztöndíjasa. Nagyon büszke rá.

Szabad idejében a telken dolgozgat, a családdal foglalkozik. Utazgat is néha, de tulajdonképpen a cég és a család körül forog az élete. S ha tornyosulnak a gondok, egy hétvége is regenerálja.

A közel harminc év alatt elérték, hogy ez a cég a viharok mellett is megmaradt, az ezer ember biztonsággal el tudja látni a családját. A céget elismerik, jegyzik, tehát ott van a legjobbak között.

Úgy érzi, hogy megfelelő családi háttér nélkül nem tudta volna az elmúlt éveket végigcsinálni. Szerencsére a felesége ismerte a problémákat, tisztában volt a feladatok súlyával, hiszen ő is itt dolgozott. Van még jó pár év a nyugdíjig, de van feladat is. Amíg bírja energiával, addig szeretné a céget szolgálni, sikereihez a munkájával hozzájárulni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése