Szakács József

Polgármester,

Darnó

szszb_10-112_szakacs_jozsef.jpgSzabolcs-Szatmár-Bereg megye 228 települése között csak 3 olyan település van, ahol kevesebben élnek, mint Darnó községben. A legutóbbi képviselő-választáson 108 olyan állampolgárt tartottak nyilván, akinek értesítést küldhettek a szavazás időpontjáról. Az ezres lakosságszámban gondolkodók bizonyára nehezen tudják elképzelni, hogy félszáznyi lakóházban úgy százharmincan élnek. A szó valós értelmében, hiszen Szakács József polgármester illetve a képviselő-testület erről igyekszik gondoskodni.

Aki maga is a térségben élte gyermekéveit, nem furcsállja a fent említetteket. Édesanyja a szomszédos Kisnaményban, édesapja a távolabbi szomszéd Jánkon született. Szakács József 1954-ben Mátészalkán látta meg a napvilágot, de általános iskolába a régi jánki, majd a malomból átalakított jánkmajtisi iskolába járt. Édesanyja, Váradi Julianna, 15 éves korától kereskedőként dolgozott, egészen nyugdíjazásáig, 1982-ig. Ennek majd érződik hatása, hiszen Szakács József is a kereskedelmet választotta hívatásául. Bár gyerekkorában, mint a legtöbb fiatalt, őt is vonzotta a foci illetve érdekelte az asztalitenisz. Ez nem érintette károsan tanulmányi munkáját, így 1969-ben felvették a miskolci vasútgépészeti szakközépiskolába.

– A második osztályt már nem tudtam befejezni, több hónapos betegségem miatt. Így iskolát és szakmát változtattam. 1971-től a Jánkmajtis és Vidéke ÁFÉSZ alkalmazottjaként Kisszekeresen kezdtem dolgozni, bolti eladóként. Szakképesítést szereztem, ezt követően boltvezető lettem Zsarolyán községben. Levelező tagozaton fejeztem be középiskolai tanulmányaimat. 1981-ben érettségiztem a fehérgyarmati Zalka Máté Gimnáziumban.

Az ÁFÉSZ-nél töltött évek más szempontból is érdekesek. Megismerkedett a vendéglátós szakmával is, felszolgálóként majd italbolt vezetőként. 1976-ban került az ellenőrzési osztályra. Innen került 1977 februárjában a seregbe. Szombathelyen katonáskodott ’79 februárjáig. Korábbi munkahelyein sem volt problémája, dicséretekkel szerelt le a seregből is. Pár hónappal később megnősült. A darnói születésű Tukacs Judittal kötött házasságot. Darnón telepedtek le. Judit lányuk 1980. július 19-én született. Akik átélték a fészekrakás izgalmait, bizonyára igazat adnak Szakácséknak:

– Az én hálózatellenőri fizetésem, illetve a feleségem gyese kevésnek bizonyult. KISZ-aktivistaként elsőként kerültem ki szerződéses rendszerű „félmagán” jellegű munkakörbe. 1982. december elején a túrricsei italboltba kerültem mint italbolt vezető.

Meséket szőnek a jövedelmekről, azt viszont nem sokan gondolják végig, mit jelent az év minden napján helytállni. Két és fél év után feladták. A család vállalta a terheket, s így szerezhetett felsőfokú végzettséget belkereskedelmi áruforgalmi szakon.

– Judit lányunkon 1985 januárjában igen súlyos műtétet hajtottak végre. Ez akkora lelki és fizikai terhet jelentett, hogy kénytelen voltam az ÁFÉSZ-szel kötött szerződést felbontani. Ezt követően visszakerültem a Jánkmajtis és Vidéke ÁFÉSZ központi igazgatóságához, csoportvezetői munkakörbe. Ez együtt járt azzal, hogy annak az egypártnak tagja lettem.

A Fehérgyarmati Városi Tanács vb-titkárának és hatósági osztálya vezetőjének felkérésére 1986-tól a Megyei Árellenőrzési Társulás tagja lett, miközben a városi tanácsnál dolgozott. 1987. január 17-én született József fiuk. Egy év múlva pedig elsőként lépett ki az MSZMP városi alapszervezetéből. Nem érezte ennek negatív hatását. Akkoriban minden nap utazott Garbolctól Tiszakóródig, Hermánszegtől Panyoláig. Érthetően belefáradt. Amikor 1992-ben adódott az a lehetőség, hogy Darnón üzemeltessen egy vegyes- és italüzletet magánkereskedőként, elvállalta.

– Az első naptól tudtam, hogy ebből milliomos, gazdag ember nem leszek, s hogy családomnak csak szerény megélhetést tudok biztosítani. Mindig közösségben, közösségért dolgozó ember voltam. Tanácstag is voltam. 1994-től (jelenleg is) Darnó község polgármestereként tevékenykedek. Soha nem voltak csodaautó álmaim. Földön járó embernek tartottam magam, aki családjáért, településéért akar dolgozni.

A sokat megélt ember elégedettségével fogalmazta meg, hogy megadatott annak lehetősége, hogy politikai és vallási meggyőződésének hangot adhasson. ’99. április 12-én 8 társával együtt megalakította az FKgP darnói alapszervezetét. Úgy vélte, ezzel is a közösséget szolgálta.

2000 májusában egészsége megromlott. Szerencsére nincs komoly baj, vélekedtek az orvosok. Gondolatai azonban sejtetik, hogy felmérte, milyen veszélyek leselkednek ránk.

– Reménykedem abban, hogy a jó Isten ad még erőt, egészséget nekem és feleségemnek, hogy főiskolás kislányunkat és hetedik osztályos kisfiunkat tanítani és nevelni tudjuk. Bízva abban, hogy egy boldog, békés társadalomban élve öregszünk meg!

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése