Bíró Miklós

Falugondnok,

Darnó

szszb_13-72_biro_miklos.jpgA falu gondnokának lenni nemes és hálás feladat, s talán az egyik legszükségesebb munka azokon a településeken, ahol a lakosság jelentékeny része hatvan év feletti, s ahonnan hiányoznak az alapvető intézmények. A százharminc lelkes Darnó egyike megyénk a fent említett paraméterekkel rendelkező falvainak. Körjegyzőséget alkot a szomszédos Jánkmajtissal és Kisnaménnyal, s a települések nagyságát, lélekszámát alapul véve teljesen természetes, hogy az oktatási intézmények éppúgy, mint az orvosi vagy az állatorvosi rendelő, a gyógyszertár Jánkmajtison található.

Darnón az életritmus kicsit lassabb, nyugodtabb a megszokottnál, de a falu működik. Az iskolások és óvodások nap mint nap eljutnak az intézményekbe, a betegek a háziorvoshoz, vagy ha szükséges, a kórházba s a gyógyszerek kiváltása sem okoz gondot, még ha nincs is patika a falucskában. Bíró Miklós falugondnok ugyanis foglalkozásának nevéhez hűen gondoskodik a falu minden lakójáról.

A falugondnoki szolgálatot ezerkilencszázkilencvenötben hozta létre az önkormányzat állami támogatás segítségével. Szakács József polgármester és munkatársai felismerték, hogy a szakminisztérium által támogatott státus kialakításának van létjogosultsága a településen. Az idő igazolta a döntés helyességét. A darnóiaknak nagy segítséget jelent a falugondnoki szolgálat működtetése. Előnyeit a lakosság minden rétege élvezi.

A szolgálat kialakításával egy időben egy kisbuszt is sikerült vásárolni, amely még hatékonyabbá teszi a munkát, azonban nem volt egyszerű dolog a gondnok személyének kiválasztása sem, hisz a feladat elvégzése egész embert kíván, sőt életformává válik. Jellegéből adódóan a munka nem fejeződik be a tényleges feladatok elvégzésével. Sokan a falugondnokkal – mint a legrendszeresebb látogatójukkal – osztják meg problémáikat. Megoldást nem feltétlenül várnak, de jó valakivel megosztani a gondokat. Az empatikus képesség tehát éppúgy elvárás volt az állás meghirdetésekor, mint a fizikai alkalmasság. Darnó vezető testülete a lakosság véleményét kikérve úgy döntött, Bíró Miklósra, a falu szülöttjére bízza a felelősségteljes munkát. Őt ismerhetik meg a következő sorok segítségével. Ezerkilencszázhetvenegy október 10-én született Darnón, itt nevelkedett, az általános iskolát a szomszédos Jánkmajtison végezte.

– A gyermekkorom éveire nagyon szívesen emlékszem vissza. Igazán felhőtlen, nagyon boldog esztendők voltak. Édesanyám, Kozma Adél, és édesapám, Bíró Miklós, mindent megtettek azért, hogy a nővérem Emese, aki most büntetőbíróként dolgozik, és én semmiben ne szenvedjünk hiányt, s a szülőházban elsajátítsuk az alapvető emberi értékeket – emlékszik vissza a közeli gyermekkorra a falugondnok. – Az általános iskola befejezése után a megélhetést biztosító szakma megszerzésére törekedtem, így folytattam tanulmányaimat a fehérgyarmati Móricz Zsigmond Szakmunkásképző Iskolában, ahol autószerelő szakon végeztem.

A sikeres szakmunkásvizsga után azonban úgy döntött, mégsem marad szakmájában. Ezerkilencszázkilencven márciusában Fehérgyarmaton, a Start Rehabilitációs Vállalatnál kezdett dolgozni, majd két évvel később Túrricsén folytatta a munkát, ugyanennél a vállalatnál. Amikor a darnói önkormányzat meghirdette a falugondnoki állást Bíró Miklós is jelentkezett.

– Úgy éreztem, képes vagyok az elvárások teljesítésére. Szeretek az emberekkel beszélgetni, segíteni a napi kis gondok vagy egyéb problémák megoldásában – indokolja korábbi döntését.

A falugondnok személyéről a legilletékesebbek, azaz a lakosság döntött szavazás útján.

– Jól esett az emberek bizalma, s napi munkám során arra törekszem, hogy ne okozzak csalódást az embereknek. A feladatom igen sokrétű. Én szállítom az óvodásokat közös fenntartású, de Jánkmajtison található intézménybe, a betegeket az orvoshoz, de feladatom a gyógyszerkiváltás, a segélyek eljuttatása a lakosokhoz, valamint segítek hivatalos és egyéb ügyeik intézésében. Különösen az idősebb, egyedülálló embereknek van ez utóbbira nagy igényük. Gyakran elbeszélgetünk a napi dolgokról, amit láthatóan annyira igényelnek, mint a konkrét segítséget. S a papíron lefektetett munkakör a valóságban kicsit kibővül. Ottjártamkor például Fehérgyarmatról érkezett haza, egy beteg kisfiút kellett sürgősen kórházba szállítania.

Bíró Miklós tehát ilyen módon segíti szülőfaluja lakosságát, s reméli, még sokáig hozzájárulhat a darnóiak kényelmesebb életéhez.

Munkájához családja biztosítja a nyugodt, békés hátteret. Feleséget Fehérgyarmatról választott Molnár Éva személyében, akivel ezerkilencszázkilencvenötben házasodtak össze. Két gyermekük született: Boglárka ezerkilencszázkilencvenhat novemberében, Panna 2001 nyarán. Munkája elvégzése mellett nagyon fontosnak tartja, hogy maradjon idő családjára is. Szabadidejét legszívesebben velük és barátai társaságában tölti.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése