Szabó István

Svájci világcég régióigazgatója; a Megyei Sakkszövetség elnöke,

Miskolc

baz_08_48_szabo_istvan.jpgA sokszínűség és sokoldalúság is hozzájárult ahhoz a mindenekelőtt az üzlet világában sikeres életúthoz, amelynek olykor váratlan szakaszai is adódtak, hiszen humán érdeklődési köre ellenére tanult elektronikai műszerésznek. Később a pedagógusálmokat feladva „igazolt át” a kereskedelembe, új módszert, új céget megismertetve Észak-Magyarországon, ezért is hívják ismerősei közül oly sokan „Zepter Pistinek”.

Szülei miskolciak, ám mivel édesapja Pécsett kapott munkát, a mecsekaljai város számít szülőhelyének, ahol 1969. november 8-án látta meg a napvilágot. A „dunántúli kirándulás” mindössze két évig tartott, így általános iskolai tanulmányait már Miskolcon a 19. Számú Általános Iskolában folytatta. Sokat merített az iskola tudós-igazgatója, dr. Kuty István fizikus (a Magyar Tudományos Akadémia tagja) által közvetített tudásból, hiszen az ő hatására kedvelte meg a fizikát és a pedagógiát. Sokat tett jellemformálódásáért osztályfőnöke és egyben magyartanára, Deményi Józsefné, aki a tudás átadása mellett az életre is igyekezett felkészíteni tanítványait.

Kitűnő tanulóként a sport világában is megállta a helyét, negyedik osztályos korától birkózott: diákolimpiai bajnok, országos korcsoportos bajnok és helyezett volt.

Középiskolai tanulmányait a 2. Számú Szakközépiskolában (ma Kandó Kálmán Szakközépiskola) elektronikai műszerész szakon folytatta. Itt elsősorban a magyart tanító osztályfőnöke, Tóth Edit és a kiváló matematikatanár és igazgatóhelyettes (akivel napjainkig igen jó kapcsolatokat ápol), Ambrózy Béla gyakoroltak rá nagy hatást.

Az érettségi időszakára „újra felülkerekedett benne a humán érdeklődés”, így a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolán kezdte el felsőfokú tanulmányait, mivel akkoriban eltökélt szándéka volt „tanítani nem középiskolás fokon”. Talán élete legszebb négy évét töltötte a Bodrog-parti kisvárosban, majd tanítani kezdett, egy évet töltött Kázsmárkon, ahonnan „némi előrelépésként” Szikszó következett.

Az ígéretes pedagóguskarriernek a világhírű svájci cég, a ZEPTER Magyarországra érkezése vetett végett 1991-ben, hiszen alapító tagként, feleségével együtt belevágott a máig is tartó kereskedelmi tevékenységbe.

Nyolc éven keresztül Magyarország legsikeresebb igazgatója volt, az elmúlt több mint másfél évtized alatt legalább ötezer ember tevékenységét segítette, volt idő, amikor szinte a fél Magyarország irányítása alá tartozott. Napjainkban a ZEPTER legújabb leányvállalatának, a svájci Marshaly független pénzügyi tanácsadó cégnek is a területi vezetője. Ebben nagy segítségére van az a szakmai tudás, amelyet a Miskolci Egyetem Közgazdaságtudományi Karán szerzett közgazdász hallgatóként.

A legújabb üzlet pedig a családi vállalkozásként működtetett „Lakni jó” Ingatlanközvetítő Iroda (egyben hitelirodaként is működik), amely Miskolc történelmi belvárosában található és legfontosabb feladatának azt tartja, hogy segítsen mindenkinek megtalálni azt az ingatlant, ahol igazán jó lakni.

„Munkámban talán a hit és a pozitív gondolkodásmód a legfontosabb, mindig úgy gondoltam, hogy az ember hidakat építsen, ne falakat – vallja Szabó István. – Ha megfelelő célokat tűzünk magunk elé, és rendelkezünk a kellő akaraterővel, kitartással, akkor már nagy lépést tettünk előre, hiszen minden emberben ott lakozik a siker lehetősége, és elsősorban rajta múlik, hogy sikerül-e kiaknáznia ezt. Én különösen büszke vagyok arra, hogy számtalan kezdeti üzleti kapcsolatom máig tartó barátságokat eredményezett.”

Feleségével, Kurucz Évával 1989-ben kötött házasságot. Fiuk, a 16 éves Leon a Herman Ottó Gimnázium spanyol tagozatán tanul, és egyben kiváló sakkozó. Hétévesen kezdett komolyan sakkozni, és ma már kétszeres Rapid-Európa-bajnok, görög felnőttcsapatbajnok, háromszoros holland bajnok, kilencévesen a felnőtt világranglista legfiatalabb versenyzője volt. A két évvel fiatalabb Leontina most kezdi középiskolai tanulmányait, ő több sportágban is (kosárlabda, kézilabda, úszás, lovaglás és természetesen sakk) „bontogatja szárnyait”.

Szabó István 2004 óta, már a második ciklusban a Megyei Sakkszövetség elnöke, emellett a Magyar Sakkszövetség elnökségi tagja, a kazincbarcikai sakkcsapat igazolt versenyzője. Az ő munkája révén jött létre a „Lékó &” rendezvénysorozat, melynek révén sakkvilágbajnokokat láthatott Miskolcon a nagyérdemű közönség, és olyan reklámot kapott a város az interneten keresztül a nagyvilágban, amelyre soha nem volt még példa!

Szeret utazni, a világ több mint harminc országában megfordult már, egye­lőre Ausztrália maradt ki a földrészek közül, és szívesen ismerkedik más népek kultúrájával.

Eddig megtett útjával elégedett, hiszen legfontosabb céljait megvalósította. További legfontosabb feladatának gyermekei jövőjének alakítását tartja, erkölcsi és egzisztenciális értelemben egyaránt.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése