Steványik István

Termelési igazgató,

Nyíregyháza

szszb_07-76_stevanyik_istvan.jpgEzerkilencszáznegyvenben  született Nyíregyházán. Szülei egyszerű emberek voltak. Apja napszámosként kereste családja számára a kenyeret, anyja pedig a háztartást vezette, gyermekét nevelte, az otthoni munkát végezte.

1944 novemberéig nem is volt igazán nagy gondja a családnak, élték a magukfajta emberek mindennapi, hétköznapi életét. Fordulatot − igaz, hogy szomorút − az hozott, amikor apját málenkij robotra vitték el, s így, apa nélkül a mamára maradt a háztartás, a gyermeknevelés, a Steványik család minden gondja, baja. A mama a nehéz körülmények ellenére is mindent megtett, hogy gyermekét taníttassa, mindent megadjon számára. Steványik István az általános iskola után nem hagyta abba a tanulást, tudta, a boldoguláshoz, az előbbre jutáshoz a középiskolára feltétlenül szüksége van. 1958-ban érettségizett Nyíregyházán, mégpedig a közgazdasági technikum pénzügyi tagozatán. Innen rögvest első munkahelyére, a kisvárdai Sütőipari Vállalathoz került, ahol könyvelő lett.

1960-ban élete újabb fordulatot vett, hiszen Kisvárdáról bekerült az akkori megyei nyomdába, ahol hosszú éveken át igen jól érezte magát. Bizonyítja ezt, hogy egészen 1993-ig el sem mozdult onnan, s talán még most is ott dolgozna, ha közbe nem szól a történelem, pontosabban a nyomdai privatizáció, melynek végső kimenetelével bizony nagyon elégedetlen volt. Úgy döntött tehát, ebben a formában nem csinálja tovább, inkább új helyet keres magának.

− Szerettem pedig nagyon azt a munkát, a nyomdászélet nekem rettentő módon tetszett. Kitanultam a szakma csínját-bínját, hiszen a nyomdában annak rendje s módja szerint végigjártam a teljes szamárlétrát. Voltam gyártás-előkészítő, tervstatisztikus, főmérnök, majd termelési osztályvezető, ebben a minőségemben jöttem el végül onnan.

Steványik István persze nemcsak munkája, hozzáállása miatt jutott az évek során fokról fokra többre. A gyakorlati ismeretek mellé az elméletet is folyamatosan tanulta, ha tehette, munka mellett állandóan képezte magát. 1970-ben a Bánki Donát Műszaki Főiskolán üzemmérnöki diplomát kapott.

Öt esztendő telt el azóta, hogy otthagyta a nyomdát, saját akaratából munkahelyet váltott, a Color Packhoz szegődött el. Arra a kérdésre, hogy miért éppen oda, s nem bárhová máshová szerződött, igen egyszerű magyarázattal szolgál Steványik István:

− Ennél a cégnél, a Color Packnál akkor már többen dolgoztak olyanok, akik valamikor a megyei nyomdában az én kezem alá tartoztak. Ismertem tehát őket, tudtam, hogy mire képesek, s biztos voltam abban, együtt képesek leszünk jól dolgozni, elképzeléseinket közös akarattal megvalósítani. Ez a munka annyiban más, mint az előző volt, hogy itt sokkal gyorsabbnak, rugalmasabbnak kell lenni, a döntések meghozatalát minél rövidebb idő alatt kell elvégezni. Ez egy kicsi üzem, ami nem elsősorban hátrányt, sokkal inkább előnyt jelent. Ha a helyzet megkívánja, mi akár huszonnégy óra leforgása alatt tudunk teljesíteni egy-egy feladatot. Fő profilunk a címkegyártás, de rendszeresen foglalkozunk könyvek, újságok, folyóiratok, különféle ügyviteli nyomtatványok készítésével is. Sok színes prospektus kerül ki a kezünk alól, de rugalmasan igazodunk a megrendelők kívánságaihoz, az egyszerű névjegykártyától a szórólapokig mindent elvállalunk, amire igény mutatkozik.

Mindehhez persze nemcsak rugalmasságra, de megfelelő technikai, műszaki feltételekre is igen nagy szükség van, s ezzel szerencsére a Color Pack rendelkezik. A tágas, napfényes csarnokban minden olyan berendezés rendelkezésre áll, amire ma egy ilyen üzemben szükség lehet. A kollektíva jó, itt ma már mindenki tudja, hogy első a munka, a kiszabott feladat, a megrendelők minél színvonalasabb kiszolgálása, elégedettsége.

A munka mellett természetesen a család a legfontosabb az életében. Első házassága 1974-ben felbomlott, abból származó két fiúgyermeke ma már felnőtt ember lett, mindkettő családot alapított. 1977-ben nősült meg újra, ma már három unoka boldog nagypapája. Hobbijáról már csak azért is nehezen tud beszélni, mert erre bizony igen kevés ideje marad. Számára a telek, a kert jelenti a kikapcsolódást, a szórakozást. A kertészkedést nem annyira feladatnak, mint pihentető s egyben hasznos tevékenységnek is tartja. Valamikor sok időt vett el tőle, de nem fárasztotta, mert önként és szívesen csinálta a társadalmi munkát. Afféle nyüzsgő ember volt, aki a nyomdában sok-sok évig az úgynevezett társadalmi munka minden válfaját jókedvvel, eredményesen csinálta. Ezzel a hobbival azóta sem hagyott fel, jelenleg is a Gépipari Tudományos Egyesület tagja, s ebbéli minőségében is igyekszik mind többet tenni.

− Vannak-e terveim? − gondolkodik a kérdést ismételve Steványik István. Nem szoktam előre különösebb terveket készíteni, stratégiákat felállítani. Ha valamit szeretnék, az sok is, meg nagyon kevés is: amíg erőm és energiám megengedi, dolgozni, tenni, ami a feladatom…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése