Smid János

MÁV-állomásfőnök,

Nyíregyháza

szszb_08-70_smid_janos.jpgTalán a szülőfalut ma is átszelő kisvonat tetszett meg oly nagyon Smid Jánosnak, hogy tanulónak egykor a vasúthoz szegődjön. Bár az is előfordulhat, hogy „Az alma nem esik messze a fájától” közmondás volt a hajtóerő, merthogy az édesapja is vasutasként kereste a kenyerét. Édesapjának első és egyben utolsó munkahelye a MÁV volt, harminchat évi szolgálat után, a kisvasút balsai állomásról forgalmi szolgálattevőként ment nyugdíjba.

Smid János 1953. április 3-án született Vencsellőn. Az általános iskola elvégzése után Szeged híres városába került, ahol a Bebrits Lajos Vasútforgalmi Szakközépiskolában tanult és érettségizett. Ekkorra már egyetlen pályát érzett a magáénak, mondhatni szó szerint is: a vasúti pályát, merthogy Szegedről Győrbe, a Távközlési Műszaki Főiskola vasútüzemi szakára jelentkezett, ahová rendben fel is vették. Üzemmérnöki oklevelét, mint vállalati ösztöndíjas, ezerkilencszázhetvenötben szerezte.

A főiskolát megelőzően, a nyíregyházi állomáson kezdte a nagybetűs életet, 1972. augusztus 8-án mint forgalmi kereskedelmi gyakornok. A diplomát követően a katonaság is igényt tartott rá: 1975 októberétől 1977. február 21-ig volt angyalbőrben. Igaz, közvetlen a leszerelés után egy másik, de számára már egy sokkal kedvesebb egyenruhába bújt, a vasutasokéba. Mint forgalmi-kereskedelmi tartalékos teljesített szolgálatot; volt naplózó, vonatmenesztő, térfelvigyázó, ügyeletes tiszt, majd még az év augusztus 1-jétől mint külsős forgalmi szolgálattevő dolgozott.

Ezen időszak ma is nehéz, de szép feladatként maradt meg emlékezetében. A forgalmi szolgálat szervezését és irányítását a szívügyének tekintette, persze a szükséges tudnivalók is a birtokában voltak, merthogy ekkorra már az összes szakvizsgával rendelkezett. 1980. szeptember 1-jétől a személyszállítás vezetője lett, s ebben a munkakörben dolgozott hat évig. Erre az időszakra esett a Körzeti Üzemfőnökségek tevékenysége is.

Aztán újabb dátummal 1996. április 1. szerepel az életében: ekkortól mint forgalmi állomásfőnök-helyettes teljesít szolgálatot. Az újabb, a már jelenbe érő változásra mindössze öt hónapot kellett várnia: 1996. október 1-jétől – a munkakör betöltésére kiírt pályázatot megnyerve – állomásfőnök lett Nyíregyházán. Mindez nem könnyű időben történt, hiszen sok ember, volt kolléga számára kellett keserű döntést hozni, ám a „felülről” szorgalmazott, kötelező penzumként megszabott létszámleépítést nem lehetett elodázni. Persze, akadtak ettől kellemesebb, komoly szakmai kihívást jelentő feladatok is.

Szinte maga sem hiszi az idő robogását, de a már több, mint negyedszázados vasutassága alatt sikerült teljes betekintést nyernie mind a forgalmi, mind a kereskedelmi területen a MÁV tevékenységébe, a főbb megyei, illetve országos szinten pedig részleteiben is a személyszállítási feladatok ellátásába, azok szervezésébe, irányításába.

A hetedik legnagyobb magyar város állomásfőnökeként az állomás teljes rekonstrukciójának a levezénylése vár rá feladatként, amely munkálatok alighanem átnyúlnak majd az újabb évezredbe is. A nagyszabású terv első lépcsője már megtörtént, nevezetesen: az aluljáró és a felsővezeték-rendszer meg-, illetve kiépítése, a sínpárok bővítése, a kornak megfelelő színvonalú vizuális és hangos utastájékoztatás létrehozása.

A továbbiakban három ütemben kívánják megvalósítani a százmillió forintos beruházást. Az első ütemben a várócsarnokot és a személypénztárt, a másodikban az emeleti várótermi részt, míg a harmadikban az utasellátót korszerűsítik. Ez utóbbi helyet adna étteremnek és minden fontos szolgáltatásnak. Az épület ma még jellegtelen külső homlokzata is az előnyére változna, leginkább az 1872-ben emelt egykori állomást jelenítené meg, de már a mai kor építészeti szellemét tükrözve.

Smid János 1977-ben kötött házasságot, a felesége szintén vencsellői, így aligha voltak egymásnak zsákbamacska. Mindezt az együtt eltöltött évek igazolják. Párja Nyíregyházán az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság pénzügyi főtanácsosa. Két fiuk van: Norbert huszonegy éves, a nyíregyházi tanárképző főiskola hallgatója, biológiát és számítástechnikát tanul, míg a tizenhét éves Gábor a Vasvári Pál Gimnáziumban ugyancsak számítástechnika szakos.

A szép környezetben épült sóstóhegyi családi házuk nem bevehetetlen, körbebástyázott vár, hanem annyi év után is nyitott a barátaik előtt. A másutt kikopófélben lévő találkozások itt még jó hangulatúak és fontosak a benne résztvevőknek. Az állomásfőnöknek „zöld útja” van a bográcshoz, imádja a szabadtéri sütést-főzést a baráti kör elégedettségére. Kertészkedik, s a Tiszát az összes szúnyogcsípéssel együtt is szereti. Gávavencsellőre gyakran lejár, de a családdal, a baráti társasággal sohasem hagyják ki a Felső-Tiszán az évi táborozást. A Tisza különös nyugalmat nyújt.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése