Siegel János

Cégtulajdonos,

Miskolc

baz_04_70_siegel_janos.jpgA Siegel jól csengő név a húsos szakmában Miskolcon s városon túl egyaránt, ami nem csoda, hiszen már több mint egy évszázada jelen vannak az iparban, kereskedelemben, s mindig a minőségről, megbízhatóságról voltak ismertek. A kényszerűségből a közösben eltöltött évek után Siegel János viszi tovább a családi hagyományokat, s jelentős részt vállal magára, vagyis cégére Miskolc húsáruellátásából.

Miskolc legnagyobb lakótelepén, a több tízezer embernek otthont adó Avason beszélgetünk, az egyik modern élelmiszer-áruházban, a hegy tetején. Az irodában is jóféle füstölthús-illat terjeng. „Tősgyökeres miskolciak, diósgyőriek vagyunk, akik már 130 éve jelen vannak a szakmában” – jelenti ki nem kis büszkeséggel a hangjában Siegel János, aki szakmájához illően ugyancsak jó húsban lévő férfi. Aztán pontosításként hozzátette csendesen, hogy az elmúlt rendszerben volt egy kis pauza a folytonosságban, édesapját bekényszerítették a közösbe. Előtte saját tanyájuk, vágóhídjuk, feldolgozójuk volt, vagyis a húsos szakma teljes vertikumát lefedte a családi vállalkozás. Aztán jött a rendszerváltás, ami magával hozta a privatizációt.

Először két boltjuk volt, aztán ahogy izmosodott a cég, úgy bővült a hálózat, s a beszélgetésünknek helyt adó avasi üzlet már 6. a sorban. A Siegel Hús Kft. saját vágóhíddal is rendelkezik, három éve nyitották Miskolc egyik ipartelepén, a Sajószigeti úton.

De térjünk vissza a kezdetekhez. Az általános iskolát Miskolcon járta Siegel János, majd elkerült az ország másik felébe, a Dunántúlra, egy nem is akármilyen iskolába, az esztergomi Ferences Gimnáziumba, amely után a szolnoki kereskedelmi főiskola következett, ahol 1982-ben végzett.

Azóta egy helyen, a kereskedelemben dolgozik. A MIÉLKER elődjénél volt üzletvezető, majd ’92-től, a privatizáció után mint önálló vállalkozó tevékenykedik. Üzletei egész Miskolcot átfogják. A szakmát kiskorában, édesapja mellett szerette meg. Két gyermeke van, a lány 18, a fiú pedig 15 éves. Reményei szerint fia folytatni fogja a családi tradíciót. Felesége felsőzsolcai, diákszerelem volt, még a főiskolán ismerte meg. Nem csak egyszerűen szakmabeli, hanem a családi cégnél dolgozik. A Miskolccal már szinte összenőtt szomszéd városban, Felsőzsolcán élnek.

„Igyekszünk, de higgye el, nem könnyű a mai világban. A multik betörésével egyre nehezebb hazai vállalkozóként megélni. Azok maradnak talpon, akik hasonló gondolkodással, mentalitással működnek, mint ők. Az összes üzletünkről elmondhatom, hogy felújítottuk, szép környezetben, normális körülmények között fogadjuk a vásárlókat. Nem panaszkodni akarok, de egyre több anyagiakat, energiát kell fordítani az üzletre a megszokott színvonal, eredményesség érdekében” – vallja az áruházlánc vezetője.

„Nagyon szeretem a munkát. Fokozatosan, lépésről lépésre építettük fel a céget, évről évre, előre haladva. Azt a lépést szeretem megtenni, ami mögött van anyagi és erkölcsi tartalom. A mai üzleti világban tudjuk jól, sok mindent lehet csinálni. Elég kinyitni az újságokat, hallgatni a híreket a tévében, rádióban. Szinte mást se hallani. Mi szép lassan, normálisan haladunk a saját utunkon. Amit az ősök elkezdtek, azt folytatjuk. Jól csengett a család neve a szakmában, s azon dolgozunk, hogy ezt visszaszerezzük, ma is így legyen. Vannak családi receptek, amelyeket az elődeim jól csináltak, erre támaszkodom a húsfeldolgozáskor. Üzleti elvem a következő: viszonylag kedvező áron nagyon jó minőséget adjunk a vevőnek a pénzéért, hogy örömmel fogadják és fogyasszák termékeinket a környéken élők. Nem utolsósorban a régióban jó néhány embernek adunk biztos munkát” – foglalta össze üzleti filozófiáját Siegel János.

A növekedésnek azonban gátat szab, hogy Miskolc vásárlóereje már jó ideje nem a régi, ráadásul a sertéságazat is szinte megszakítás nélkül kisebb-nagyobb válságokkal küszködik.

Sokan tudják róla, hogy munkája mellett egy nagy kedvence van, s az nem más, mint a sport, ezen belül is a labdarúgás. Ezen sorok írója is a diósgyőri stadionból ismeri. A vér nem válik vízzé. Rendszeresen feltűnik a lelátókon, sőt vezetőként is kipróbálta magát. Mint mondja, még középiskolás korában fertőzte meg a sport szeretete, ami máig tart.

Mivel Felsőzsolcán lakik, így évekig volt a helyi sportkör elnöke s egyben tehetős vállalkozóként szponzora, majd pár kilométeres és osztálybeli ugrás következett: a Miskolci Vasutas Sport Clubnál tevékenykedett. Kis megszakítást követően visszahívták Zsolcára. „A megyei I. osztályban szerepelünk, igyekszünk színvonalas szórakozást biztosítani a lakóknak s a megyében reprezentálni a települést” – szól a sportvezetői hitvallás.

A beszélgetés közben is jöttek, ezt-azt kérdeztek a kollégák, s alig köszöntünk el, már ott is volt a következő ügyfél. Nem kis kitartás s jó kondíció kell, hogy bírja a strapát. De a név kötelez, az ősök is ezt csinálták, bírták.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése