Puskás László

Régióigazgató,

Nyíregyháza

szszb_03-104_puskas_laszlo.jpgGondolkodj globálisan és cselekedj lokálisan − ez az eszme hatja át Puskás László gondolkodásmódját. Bizonyára e vezérlőelvnek is nagy szerepe van abban, hogy az idei ifjúsági atlétikai Európa-bajnokságot a Coca-Cola Amatil is szponzorálta. A négynapos rendezvényen ők látták el üdítőitallal a versenyzőket és a meghívott vendégeket.

A nyíregyházi születésű Puskás László édesapja a kereskedelemben tevékenykedett, a Hungarofructtól vonult nyugdíjba. Édesanyja, Szabó Erzsébet, könyvtárosként dolgozott. Attila bátyja Szegeden vezeti a Glória Biztosító Csongrád és Békés megyei kirendeltségét. Edina húga pedig, bizonyára a mama példájának hatására, könyvtár szakon tanul a nyíregyházi tanárképző főiskolán.

Igen sikeres iskolai karriert mondhat magáénak Puskás László. A Jókai Mór Általános Iskolába nemcsak szeretett járni, hanem kiváló pedagógusok oktatták betűvetésre, szépre, jóra. Különösen a szívébe zárta Szekerák Sándorné osztályfőnököt, Bartha Istvánné matematika- és Bige Lászlóné testnevelő tanárt. S az sem írható a véletlen számlájára, hogy a továbbiakban éppen a matematika és a sport játszik komoly szerepet az életében, s határozza meg a döntéseit.

Már iskoláskorában kitűnt társai közül a négytusában nyújtott teljesítményével. Akkoriban még szervezték az atlétikai ágak közül futásból, magas- és távolugrásból, kislabdadobásból a négytusa versenyeket. Más sportágakba is belekóstolt, tetszett a lövészet, kerékpárversenyen pedig az országos bajnokságról a huszonharmadik helyezést hozta haza.

A matematika iránti vonzalma kormányozta a Krúdy Gimnázium felé,  ahol matematikából és biológiából kiemelkedően sokat tanulhatott az ambiciózus diák. Puskás László a gimnáziumi évek alatt kosárlabdázással egészítette ki sportszenvedélyét. Közben számos matematikaversenyen szerepelt sikerrel, 1979-ben leérettségizett és a műszaki pálya mellett döntött. A szülei nem szóltak bele a pályaválasztásába, így a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem gépészmérnöki karára felvételizett. Az első két év után a számítástechnikát és az angol nyelvet tanulta igen nagy tempóban, aminek később vette igazán hasznát.

A jeles diplomával a zsebében a nyíregyházi konzervgyárban kezdett el dolgozni. A számítógépközpont főmunkatársaként egy 57 millió forintos számítógépes beruházás irányítója lehetett. Most már a gyakorlatban is megtapasztalhatta a nyelvtudás előnyét, jó néhány alkalommal mehetett külföldre dolgozni a konzervgyár jóvoltából. Járt tanulmányúton Izraelben, Finnországban, Angliában, Olaszországban, az USA-ban, Spanyolországban.

A PHARE-program keretében elnyert egy 2 hónapos belga ösztöndíjat is. A szakmai tudás gyarapodását a cég egyre magasabb beosztással ismerte el. Előbb fejlesztési osztályvezetőként a teljes gyártmányfejlesztésért és a műszaki vonalért felelt, majd fejlesztési igazgatóként már a számítástechnika is az irányítása alá tartozott. Egy amerikai út alkalmával Atlantában bepillanthatott a Coca-Cola üzletbe. Igen megtetszett neki a világbirodalomnyi óriáscég működtetése, s ő is kedvező benyomást tett a menedzsmentre.

Amikor az ország keleti régiójában szervezte a Coca-Cola Amatil a palackozást és a kereskedelmet, természetesen Puskás László is csatlakozott a vállalathoz. Fontos feladatokat oldott meg sikerrel Debrecentől Miskolcig, Gyöngyöstől Nyíregyházáig.

Hogy mekkora lehetőségek rejlenek ebben a cégben, jól példázza az, hogy ha minden nap más-más beosztást töltene be valaki a Coca-Cola birodalomban, akkor élete végéig nem jutna el az elnöki posztig, olyan szerteágazó a rendszer. S ami igazán jellemzi a világ bármely országában dolgozó Coca-Colásokat, az a csapatszellem. Egymás segítése, az összetartozás érzése, a fiatalos, dinamikus szellem a meghatározó.

Ezek az elvek természetszerűleg vezettek el az Európa-bajnokság támogatásának ötletéhez.

A Coca-Cola ugyanis kidolgozott egy szponzorálási stratégiát, amelyet betart hosszú évek óta. A sportot és a könnyűzenét támogatják világszerte, azért, mert a fiatalok dinamizmusa vonzó életszemlélet a cég számára.

Puskás László munkanapjai igen zsúfoltak. A kiegyensúlyozott háttér megteremtésében nagy szerep jut a feleségének, Hódi Máriának, aki gyógyszertári szakasszisztensként dolgozik az Arany Mérleg patikában. Két gyermekük született, Gabriella 13, László 10 éves. Kedvenc kikapcsolódásuk, ha versenybiciklivel nekivágnak hétvégeken a sóstói erdőnek.

Azt hiszem, nincsenek elérhetetlen célok − vallja a 36 éves igazgató. − Ezt még akkor is nyugodtan állíthatom, ha az elmúlt években forgószél söpörte el a korábbi politikai berendezkedést és a gazdasági életben is mélyreható változások kezdődtek. Az ma már mindenki előtt természetes, hogy a gazdasági területen lehet a legtöbbet tenni a bajok gyógyításáért.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése