Palicz György

Területi igazgató,

Nyíregyháza

szszb_20-62_palicz_gyorgy.jpgHa valakiről, hát Palicz Györgyről, a Strabag Rt. nyíregyházi területi igazgatójáról mindenképpen elmondható: tősgyökeres nyíregyházi. De nemcsak a felmenői hűségesek a szabolcsi megyeszékhelyhez, hanem ő is a munkahelyéhez: tulajdonképpen ugyanott dolgozik évtizedek óta, csupán az elnevezések és a tulajdonosok változtak.

1948-ban született Nyíregyházán. Nemcsak a nagyszülők, hanem a dédszülők is nyíregyháziak. Anyai nagymamája annak a híres Petrikovics családnak az egyenes ági leszármazottja, amelynek alapítója nagy szerepet vállalt Nyíregyháza újbóli betelepítésében.

Ez a családi vonal korábban hagyományosan fuvarozásból élt, míg édesapa – csakúgy, mint a nagyapa, a dédapa – kezdetben ács volt, később építésvezető. Talán innen a műszaki érzék és hajlam Palicz Györgyben. Az akkor induló szakközépiskolák egyikébe ment továbbtanulni. Nem volt egyszerű bejutni a „vízügyibe”, hiszen tízszeres volt a túljelentkezés. Ráadásul még infrastruktúrája sem volt az intézménynek, ezért először a Vasváriban, majd a Kossuthban fogadták be őket, aminek az volt az előnye, hogy az általános tárgyakat a kiváló gimnáziumi tanári kartól hallgatták. Nem volt kérdéses, hogy érettségi után a Budapesti Műszaki Egyetem a cél: maximális pontszámmal vették fel, ráadásul a helyiek segítségével vízügyi ösztöndíjasként tanulhatott. A belső szakzsargon úgy mondja: „hidász” szakon végzett, azaz szerkezetépítőként, mélyépítőként, hivatalosan fogalmazva egyéb műszaki létesítmények tervezésével, kivitelezésével foglalkozhat, amibe beletartozik az út, híd, vasút, alagút és a vízügyi műtárgyak összessége. Diplomamunkája alapján, amely autópálya-tervezéssel foglalkozott, hívták dolgozni a fővárosba az UVATERV-hez, de mint ízig-vérig szabolcsi ember nem is mondhatott mást: „Ki jön haza, ha én nem?”

1971-ben a vízügynél kezdett dolgozni, majd az akkori Mezőberhez került, de nem érezte korrektnek a feltételeket, ezért két év múlva váltott. A KPM Megyei Igazgatóságán lett hídügyi előadó, így hozzá tartozott a megye 164 hídjának fenntartása. Volt lehetősége alkotni is: ebben az időben készültek el a nyíregyházi felüljárók és a csengeri új Szamos-híd.

1978-ban a Közúti Építő Vállalt főépítés-vezetője lett, így hozzá tartozott a fél megye állami építési beruházásainak irányítása, az útépítési feladatok levezénylése, kivitelezése, amik közül az egyik leglátványosabb a tunyogmatolcsi közúti, majd a vasúti Szamos-híd. A beosztása is folyamatosan változott: műszaki igazgatóhelyettes, főmérnök lett. Gyakorlatilag a rendszerváltásig eltelt bő évtizedben építették az összes komolyabb utat, amit ma inkább csak toldoznak-foldoznak. A meleg aszfalt és az aszfaltszőnyeg-építés mint technológia akkoriban kezdett elterjedni. A volumenre jellemző, hogy a fehérgyarmati és orosi keverőtelepek három műszakban gőzerővel dolgoztak, s évi 170 ezer tonnát termeltek. Nem csoda, hogy a mai kilométer-teljesítmény többszörösét tudták felmutatni eredményként útépítésben, felújításban egyaránt. Persze volt is tennivaló és elmaradás bőven: ekkor készítették el a téeszbekötőutakat, és a tanyabokrokat is ekkor kapcsolták be az úthálózat vérkeringésébe.

1990 után pedig a megyei gázprogram adott munkát, melynek egyharmada tartozott a felügyelete alá. Persze ezek már piaci idők voltak, amikor megjelent a konkurencia. Sok kollégájával együtt a privatizáció következtében ő is megélte a cégtáblacseréket, miközben ugyanott ugyanazt csinálta.

Először a Nyírbau Útépítő Kft. volt a kenyéradó, majd a Magyar Aszfalt, később a Strabag Kft., majd rt., melynek most vezető személyisége: az úgynevezett 42. direkció, a nyíregyházi területi igazgatóság területi igazgatója.

Azért az utóbbi másfél évtized alatt is van mire visszatekinteni: átépítették a záhonyi Tisza-hidat, ők végezték a határátkelő-rekonstrukció mélyépítési munkáit, megépítették a cigándi Tisza-hídhoz kapcsolódó utat, Nyíregyházán elkészült a 4. számú főút debreceni kivezető szakaszának és az orosi útnak a négysávúra szélesítése, hogy csak néhányat említsünk a sok közül. Munkája mellett továbbképezte magát, elvégezte az úttervező és útfenntartó szakmérnöki képzést.

Úgy tűnik, egyik gyermeke sem követi az általa kijelölt utat, hiszen a harminckét éves György a Miskolci Egyetemen végzett történészként, majd Budapesten médiamenedzserként, s jelenleg a politikai élet vonzza leginkább. A fiatalabb fiú, Zoltán pedig az orvosi egyetemen tanul.

Palicz György szabad idejében legszívesebben teniszezik, noha csak felnőttként kezdte ezt a sportot. Igaz, szívvel-lélekkel, hiszen például a Garibaldi utcai tenisztelep létrehozása részben az ő nevéhez fűződik, és a Megyei Tenisz Szövetség elnöke is volt társadalmi munkában. Jó másfél évtizede pedig a hobbikertészet kapcsolja ki felelősségteljes munkájából.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése