Nyesti Szabolcs

Műszaki igazgató,

Nyíregyháza

szszb_19-78_nyesti_szabolcs.jpgA Nyesti fivérek legfiatalabb tagja, az 1978-as születésű Szabolcs, 26 éves kora ellenére már esztendők óta felelősségteljes posztot tölt be a családi vállalkozásnak számító Nyír-Flop Kft.-nél: ő a cég műszaki igazgatója. Pedig a gépek iránt gyermekkora óta vonzódó fiatalember talán élsportoló is lehetett volna.

Csupán az óvoda középső csoportjába járt, amikor – a családi hagyományoknak megfelelően – elkezdett úszni az NYVSC-ben, s kiderült, egyáltalán nem tehetségtelen a szakághoz. Számos diákolimpia résztvevője volt, s 13 évesen 50 méter gyorson országos bajnok is lett. Emellett egy másik úszásnem, a pillangó volt még a kedvence, azonban a napi két és a hétvégi egy edzés már kevésbé. Az első órákról rendszeresen kimaradva reggel hattól nyolcig, majd délután háromtól hatig rótta a métereket a medencében, amit végül a szakmája miatt hagyott abba 14 évesen. Mind az iskolában, mind a sportkörben jó közösség vette körül, de igazából nem volt kérdéses, hogy a családi vállalkozás felé vezet az útja.

A 9. Számú Általános Iskola sporttagozatáról ugyanis a 110. Számú Szakmunkásképzőbe került, ahol autószerelő és karbantartó szakon végzett négy év elteltével. Szívesen emlékszik Koczka Tamás tanár úrra, akitől nagyon sokat tanult a személyautókról. A kocsi számára amúgy is gyermekkori szerelem, s ezt a vonzódást táplálta az is, hogy az előrelátó apa ezirányba terelte a fiút, hiszen tudta, szüksége van a cégnek egy jó műszaki emberre.

1996-ban szerezte meg a bizonyítványt, majd Debrecenben érettségizett, s rögtön a vállalkozáshoz került. Persze nem volt ismeretlen számára a Nyír-Flop élete, hiszen nyaranta és szabadidejében is ott dolgozott, s ismerkedett a munkával, a munkatársakkal. Ezt hamar kamatoztathatta is, hiszen édesapja egyik napról a másikra ráosztotta a felelősséget a teljes gépparkért. Ez emlékezete szerint nagyjából így zajlott: „Fiam, holnaptól te csinálod és kapd össze magad, mert a gépeknek menni kell”. Ez akkor 30 gép karbantartását, üzemeltetését jelentette. Jellemzően keleti gyártmányú gépek voltak, melyeknek előnye volt a jó alkatrészellátás, hátránya viszont a gyakori meghibásodás.

Ma a folyamatos bővítés következtében közel 60 szállítójárművet és 10 földmunkagépet irányít, s ezek a nyugati gyártmányok ugyan ritkán romlanak el, akkor viszont nehéz a javításuk. Évi 3–4 masina cseréjét tervezi és hajtja végre.

Nem unatkozik, hiszen változatos a tevékenysége a Nyír-Flop-nak: egyszerre végeznek kommunális szemétszállítást és útépítést, s például üzemeltetik a szakolyi, az ibrányi és a demecseri szeméttelepet. Az utakat javítják is, s nemcsak a megyeszékhelyen. Emellett nevükhöz fűződik például a Nyíregyháza–Nagyhalász kerékpárút kivitelezése. Tevékenységük, szolgáltatásaik állandó, kifogástalan minőségének garantálása érdekében hatékony minőségbiztosítási rendszert vezettek be és működtetnek.

Mint mondja, folyamatosan tanult bele a felelősségteljes munkájába, hiszen, noha a szakma a kisujjában volt, a munkaszervezést, az emberek irányításának technikáját is el kellett sajátítania. Egész napra elfoglaltságot adó munkaköre mellett azonban másra is jut energiája. Ő üzemelteti a nyíregyházi Szabadtéri Színpad büféjét, s van egy italmérése is Nyírpazonyban.

A vendéglátás mellett a további családi vállalkozásokban is aktívan vesz részt. A betoneladással foglalkozó Betomix Kft.-ben saját betonszállító mixere van, míg a Betonker Bt.-ben konténerszállítója működik, és dolgozik az ingatlanok bérbeadásával foglalkozó Família Kft.-ben is. Miközben reggeltől estig akad feladata, szívesen lazít is, szabadidős tevékenységei a vízhez kötik.

Az úszás szerepét egyre inkább átvették a vízisportok, amit nagy kedvvel művel tiszalöki nyaralója környékén. Az igazi szenvedély azonban a horgászat. Miközben nem veti meg a megyei vizeket sem, a kalandvágy évek óta Olaszországba hajtja. A Velencétől 60 kilométerre lévő Villanova környékén harcsázik a Pó folyóban. Mivel van ott egy jó barátja, a szállás is biztosított, s nem egyszer tér meg a túrákról 40–50 kilogrammos zsákmánnyal. Jóllehet, szereti a halat, az elkészítésének nem mestere. Mint mondja, nem is ez a lényeg, hiszen igazán ezek az aránylag gyakori éjszakai horgászatok kapcsolják ki a napi taposómalomból.

Nyesti Szabolcs saját bevallása szerint még messze áll a családalapítástól, éli az életét, amit jelez, hogy szeret szórakozni, társaságba járni. Télen, ha befagynak a vizek, akkor síel, ha pedig már elég száraz az idő, motorra pattan. Az életét azonban mégiscsak az határozza meg, hogy szívesen dolgozik a családi cégnél. Itt bármikor fordulhat segítségért, megértésért akár a két bátyjához, a termelési igazgató Rolandhoz, illetve a közgazdász Csabához, vagy éppen a könyvelőként dolgozó édesanyához és az ügyvezető igazgató édesapához. Így kerek a világ a Nyír-Flop Kft.-ben.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése