Németh József

Műszaki igazgató,

Nyíregyháza

szszb_04-112_nemeth_jozsef.jpgMajdnem az első munkahelye a Taurusnál a negyvenkilenc éves Németh Józsefnek. Azért hangsúlyozta a majdnem szót, mert diákkorában minden nyári szünetben dolgozott, hol segédkombájnosként, hol figuránsként jutott kisebb-nagyobb keresethez.

Könyvelőként érettségizett a Széchenyi István Közgazdasági Technikum pénzügyi tagozatán, de az eredeti szakmájában hiába próbált elhelyezkedni, mindenhol csak sajnálkozó elutasítást kapott. Amennyire felkapott manapság ez a szakma, a hatvanas évek közepén annyira telített volt a munkaerőpiac könyvelőkből. Akkoriban a Gumiipari Vállalat nyíregyházi gyára érettségire épített kétéves vegyésztechnikusi képzést hirdetett, amely azzal kecsegtette a fiatalembert, hogy ennek elvégzése után munkához jut. A technikumba fel is vették, a gyárban viszont csak az első év sikeres elvégzése után alkalmazták.

Első beosztása: segédmunkás a tauril üzemben, ahol vágógépes, csillagkeverő, kalanderes volt, sőt vulkanizált is. Gürizett, hajtott, keményen dolgozott. A vegyésztechnikusi oklevél megszerzése után áthelyezték a laboratóriumba, itt receptúrafejlesztéseket végeztek, az új termékek anyagösszetételét kísérletezték ki. Ebbe a strandpapucstól kezdve a gumiszőnyegen keresztül az irrigátorcsőig számos termék tartozott.

− Az egész termékpalettát megismertem, bekapcsolódtam a fejlesztésekbe, ami rendkívül nagy szakmai tapasztalatot hozott számomra,− idézi fel a laboros éveket Németh József.

A laborból átkerült a kísérleti üzembe, ahol egy év múlva már az üzem vezetésével bízták meg. Újabb váltást jelentett számára, amikor 1980-ban egy másik egység, a harmonikaüzem vezetőjévé nevezték ki. A munka mellett a továbbtanulásra is gondolt, hiszen harmincévesen jelentkezett a Veszprémi Vegyipari Egyetemre, ahol levelező tagozaton végzett. Visszaemlékezve az egyetemi évekre, nevetve jegyezte meg, elég későn érő típus. Éppen ezért mert belekezdeni az egyetemi tanulásba.

Az új beosztás egyben pluszterhet is jelentett, hiszen az üzem egyik fele Ibrányban, a másik fele pedig Nyíregyházán dolgozott. A két település között pedig folyamatosan kellett ingáznia.

− A többletmunkával együtt rendkívüli élményt jelentett az ibrányi munka, hiszen ott ismertem meg igazán a falusi embereket, szokásaikat  − emlékszik vissza ezekre az évekre Németh József. Akkoriban a harmonikagyártás a korábbihoz képest több, mint hatvan százalékkal nőtt, ami egybeesett az Ikarus fénykorával. Kelet-Európa legnagyobb autóbuszgyártója, az Ikarus több, mint tízezer autóbusz gyártását tervezte, amelyhez a harmonikákat a Taurustól kapta. Ehhez egy poliuretán harmonika gyártással készült fel a Taurus. Az új üzem indulásával egy időben lépett egyet feljebb a ranglétrán Németh József, ekkor már a műszaki osztályt vezette.

− Soha nem felejtettem el a könyvelői szakmát, hiszen ez olyan szemléletet adott, amely a műszaki területen is nagyon fontos, ahol egy-egy új termék bevezetésénél a költség oldalt is figyelembe kell venni. Egy fejlesztés ugyanis nem lehet öncélú, azt a terméket el kell adni, de csak olyan áron, amit a piac elfogad, és ez már nem csak a műszaki területhez tartozik. Itt kapcsolódik a könyvelői szakma a munkakörömhöz  − vallja Németh József.

1985-től került a műszaki fejlesztés élére, jelenleg a Taurus Pálma Kft. műszaki igazgatója. A cég műszaki irányítása mellett hozzá tartozik a laboratórium, a konstrukció, a technológia, és az ipari mérnökség. Kollégáival nagyon büszke arra, hogy a stratégiailag legfontosabb termékekkel sikerült nagy nyugat-európai elsőszerelőkhöz eljutni. Ilyen például a Fruehauf, a Van Hool vagy a brazil Mercedes. Az elsőszerelői kapcsolatainak száma így ma már meghaladja a 25-öt, bár igaz, hogy ezek között nagyon sok kisebb cég is szerepel.

− Ahhoz, hogy a világhírű járműgyártók elfogadják termékeinket, nemcsak jó minőségű termékeket kell kifejlesztenünk, de biztosítani kell, hogy azok minősége állandóan stabil legyen. Ezért nagyon fontos volt számunkra az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszer bevezetése  − mondja.

− 1991-től, amióta a légrugó fejlesztése és gyártása Nyíregyházán történik, nagyobb a fejlődés, mint előtte több évtizeden keresztül. Ezt az elismerést pedig azoktól kaptuk, akik már 20 éve ismerik a légrugógyártást  − mondja a műszaki igazgató.  − A piaci igények miatt olyan új típusokkal jelentünk meg, amelyek világszínvonalúak, ami azért is fontos, mert korábban a Pálma elsősorban az autóbuszokhoz gyártott légrugókat. Eredményeinket, sikereinket jó csapatmunka nélkül nem tudtuk volna elérni. És talán ez a legfontosabb. A Pálmában néhány év alatt sikerült egy nagyon erős, kreatív, jó szellemű csapatot összehozni.

A foci és a tenisz tartozik a kedvenc sportágaihoz, de amióta vásároltak egy kertet, az előbbiekre már kevesebb ideje jut. Lánya a könnyűipari műszaki főiskolán végzett, Budapesten lakik férjével. Bár nem azt a pályát választotta, mint édesapja, a papa így is elégedett, hogy műszaki beállítottságú.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése