Molnár Sándor

Ügyvezető igazgató,

Debrecen

hb_02-72_molnar_sandor.jpgSokáig képtelen volt nemet mondani. Ma már ő is tudja – akkor az élet tanította meg rá –, hogy ez az üzleti életben képtelenség. Mint ahogy képtelenség azt is üzletnek nevezni, ha egyik ember becsapja a másikat. Kétféle embertípus jelenik meg a kereskedelem szövevényes világában: akit a pénz csinált, s aki a pénzt csinálja – vallja Molnár Sándor, a Gigant-Bau Lebonyolító, Építő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

Molnár Sándor kiegyensúlyozott, a szakmai és üzletpolitikai ismeretek minden csínját-bínját magáénak tudó, sikeres üzletember. Bár mindig magára hagyatkozott az üzleti életben, mégis családi vállalkozást tudhat a háta mögött: felesége, Horváth Anikó, egyszersmind hű társ, a kiegyensúlyozott háttér megtestesítője és aktív résztvevője az üzletnek, egyik nagyfia már évek óta önálló tevékenységével motorja a vállalkozásnak, s hamarosan bekapcsolódik a másik is. Hosszú út vezetett eddig.

A gyermekkor egy darvasi tanyán kezdődött, akkor már kuláklistán szereplő, a földjük maradékán gazdálkodó szülőkkel és testvérekkel, féltestvérekkel népes családban, amely aztán Újirázon folytatódott. Innen a mátészalkai mezőgazdasági technikumba vezetett az útja – itt az első évet töltötte, s e tanintézmény kollégiumában érték megaláztatások és közte egy máig emlékezetes pofon kulák származása miatt, s amelyekről szüleinek sosem számolt be.

A technikumot Pallagon fejezte be, ahonnan azóta is őrzi Szilágyi Béláné, volt osztályfőnöke emlékét, aki nem csak a tananyag elsajátíttatásával foglalatoskodott, hanem egész életre kiható gondolatokat, mintákat és iránymutatást adott a gyerekeknek. Mint a legtöbb fiú, a labdarúgás felé vonzódott, de egy lábtörés korrekcióra késztette: már középiskolában is, munkahelyén – a Debreceni Állattenyésztő Vállalatnál, ahol közben levelezőn az agrártudományi egyetemet is elvégezte – majd a honvédség egyik sportszázadában a súlyemelést űzte, s súly- és korcsoportjaiban az országos élvonalba küzdötte fel magát.

A rendszeres testmozgás azóta is része életének: ha csak teheti, a Nagyerdőn fut. Nemcsak azért szeret futni, mert jó a levegő, s szívet-lelket gyönyörködtető, amikor a fák között besüt a nap, s mert kondícióban tartja, e nélkül nincs fittség, egészség, hanem azért is, mert eközben tudja a legnyugodtabban átgondolni döntéseit, ekkor fogalmazódnak meg tervei. Még a rendszerváltás előtt önálló vállalkozási tevékenységet kezdett. Nemsokára az építőanyag-kereskedelem területén próbálta ki magát előbb kicsiben, majd egyre bővülő volumenben, a fővárosban és vidéken.

 Ismerősei tudják róla, hogy a rendszerváltás utáni Romániában egyrészről sikereket, másrészt pedig – a pénz átváltása körüli állami tehetetlenség útvesztői miatt – jelentős veszteséget könyvelhetett el. Csak hitének és kitartásának köszönheti, hogy újra fel tudott állni a gödörből, s kezdte ismét úgy, ahogy hajdanán: kicsiben, lépésről lépésre. Mára Irinyi utcai bemutatótermében és fővárosi telephelyén tudják üzletfelei, hogy kizárólag minőségi termékekkel szolgálja ki kicsiben és nagyban az építkezőket és a kivitelezőket. Hét, igazi márkanevet megtestesítő külföldi gyár kizárólagos importőre és hazai forgalmazója. Kül- és beltéri (köztük tűzvédelmi) festékek széles skálája, dekoratív falbevonatok, padlórendszerek, fali- és padlólapok (köztük divatos kőporcelán lapok), homlokzati és lábazati klinkerlapok és kiegészítőik, valamint speciális szigetelőanyagok jelentik a szűken vett áruválasztékot üzleteiben és raktáraiban. Molnár Sándor szerint nemcsak a termékeket kell eladni, hanem a személyiségünket is.

– Ez utóbbitól függ az is, hogy milyen áruválasztékot alakítunk ki. Magunknak is, az áruféleségeknek is van stílusuk. Ha ez szerencsésen ötvöződik, akkor ezt a vevők is megérzik: már nem eladni kell nekik, hanem segíteni a vásárlásban.

A vevő tudja, hogy az eladó személye egyszersmind garancia is a vásárolt terméket illetően, s máskor is bizalommal fordul hozzá. Az ügyvezető igazgató úgy érzi, már valamennyi munkatársa átvette és magáévá tette ezt a stílust. Már nem is tartotta véletlennek egyik munkatársa őszinte kitárulkozását: „Ide úgy jövök be nap mint nap mintha haza jönnék”.

A rátermettség, a türelem és a szakmai hozzáértés az a hármas követelmény, aminek Molnár Sándor cégénél meg kell felelni az alkalmazottaknak. Ha ez megvan, akkor a cégtulajdonos is nyugodtabban foglalkozhat a megbízható partneri kör kialakításával, amely manapság a stabilitás záloga. Mindeközben persze ő sem felejti el, hogy a számolást eggyel kell kezdeni, s nem öttel, s nem felejti el azt az apai jó tanácsot sem: ha sokra akarod vinni az életben, a majd sosem legyen a barátod.

Molnár Sándor családfőként még két kiskorú gyermekről gondoskodik, s igen büszke, hogy egy gyönyörű unoka nagyapjának mondhatja magát – egyelőre.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése