Majoros Istvánné

Ügyvezető igazgató,

Debrecen

hb_02-68_majoros_istvanne.jpgMajoros Istvánné szeret segíteni – azoknak is, akik nem kérik erre. Most adja vissza, amit gyermek- és fiatal korában kapott. Kabán egy háromgyermekes család legnagyobb testvéreként született 1951-ben. Édesapja raktárvezető volt, édesanyja a helyi iskola napközijében dolgozott. A családfőt 1956-os tevékenységéért hat év börtönre ítélték, édesanyjától a munkát vették el, majd nehezítették újbóli elhelyezkedését. Máriát az utca, a szomszédok nevelték. A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnáziumban hiába volt jeles a bizonyítványa, s hiába felvételizett jól, a tanítóképzőben közölték édesanyjával, hogy egy ’56-os gyerekének nincs hely egy felsőfokú intézményben sem.

Képesítés nélküli nevelőként előbb Balmazújvároson (itt télen olykor rőzsét dobtak a szolgálati lakás udvarára, hogy befűthessen szobájába), majd Kabán tanított. Egy vegyiáru-raktárban folytatta, ahol csakhamar felfigyeltek az ügyes árukiadóra, majd a számlázásra vitték, onnan a pénzügyre, a könyvelésre s közben tanulhat is: felsőfokú folyamatszervezési szakképesítést szerez.

Közben férjhez megy (Majoros István foglalkozásához illően – órásmester – egy precíz ember, szeretett társ és biztos támasz a kezdetek óta), s István nevű gyermekének ad életet. István a három szemműtét ellenére óriási hátrányban, de erős akarattal kezdi tanulmányait: 5. osztályig hallás után készül fel az órákra, 8. után szakmát tanul (igaz hármat is), s csak ezek után érettségizik. Jelenleg a műszaki főiskolán tanul, mellette üzletvezetői szakképesítést is fog szerezni. Ezekben az erőfeszítésekben kezdetben a szülők is részt vesznek. Majoros Istvánné még állást is változtat, hogy a fia közelében lehessen, s munkaidő után azonnal mehessenek szemtornára. Itt, a Kardos utcai iskolában könyvelő, egy év után gazdasági vezető, s közben folyamatosan tanul maga is: képesített könyvelői, majd mérlegképes könyvelői szakképesítést szerez. Ez utóbbi vizsgaeredménye (még nem akadt addig jeles dolgozat) folytán állásajánlatot kap: három évig a költségvetési elszámolási hivatal belső ellenőre.

Innentől kezdve már tudatosan maga alakítja pályáját, s valamennyi székéből saját elhatározásából áll fel. A Meteor Ruházati Nagykerhez egy pályázatot megnyerve kerül számviteli osztályvezetőnek. A Tiszántúlt beterítő nagyvállalatot irányításával racionalizálják, számítógépesítik, csökkentik felére a létszámot, de azt már nem viseli el, hogy privatizációra felkészítés ürügyén kezdik kimenekíteni a vagyont, ezért feláll. Közben adótanácsadói szakvizsgát tesz. Ugyancsak pályázaton nyeri el a PM Perfekt Gazdasági Tanácsadó Oktató és Kiadó Rt. régióigazgatói beosztását. A kétmegyés hatóterületből az általa vezetett tud először önállósodni az országban, s a különböző eredményességi mutatók alapján ez a megye első helyre kerül a rangsorban. Közben végig tanít minden szakmai tárgyat, s ma is jólesik, ha egykori tanítványok köszönnek rá, vagy veszik fel a telefont fontos helyeken. 1995-ben a Perfektet is privatizálják, de ő marad. Még két év, s a megváltozott vezetői munkastílus miatt felmond azzal a megegyezéssel a zsebében, hogy két évig nem alapít hasonló oktató céget.

Tovább tanít a konkurens cégeknél – 26 oktató megy vele –, s eközben felfejleszti korábban létrehozott cégét, a Magisztrál Szervezési és Tanácsadó Szolgáltató Kft.-t és beindítja a hat megyét átfogó gyógyszertári asszisztensi és szakasszisztensi képzést. A Magisztrál tevékenysége sokrétű, mégis elvállalja a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központja megyei igazgatói beosztását, míg végül másfél év múltán egyedül saját cége marad csak figyelme középpontjában, s továbbra is a tanítás (a moratórium letelte után indította a pénzügyi-számviteli képzést is).

Nemrég új helyre költöztek: immár a Simonyi út 14. szám alatt várja a Magisztral Szervezési és Tanácsadói Szolgáltató Kft. régi és új ügyfeleit. A cégalapítástól az arculattervezésen át a cégmenedzselésig, a pályázatkészítéstől a gazdasági és adóügyeken át a könyvelésig, és természetesen a különböző szakmai és nyelvi oktatásokra (itt már saját oktatótermeik állnak a képzésben részt vevők rendelkezésére) széles a választék a nagyerdei övezetben fekvő központjukban, ahol nemcsak a levegő jobb, hanem a parkolás is könnyebb, mint a belvárosban volt. A közelmúltban újabb kirendeltséggel gyarapodott a cég: most Nyugat-Magyarország egyik városában kínálják szolgáltatásaikat. Minden hasonlónál kell egy felfutási idő – ott már a kezdetek is biztatóak.

Tagja az iparkamara megyei elnökségének és az országos EU Integrációs Kollégiumnak. Majoros Istvánné boldog, megelégedett ember. Imádja a munkáját, a tanítást, s jólesően nyugtázza, hogy reklámok nélkül egyre bővül ügyfélköre, a náluk tanulni akarók száma. Kevés szabadidejében a konyha, a virágok istápolása, a porcelánok és a szép könyvek kötik le. Ha késztetést érez, verseket is ír, de kevesen vannak, akik olvashatják.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése