László Géza

Gazdasági irodavezető,

Nyíregyháza

szszb_09-56_laszlo_geza.jpgA pénz világában nehezen lehetne újat mondani László Géza gazdasági irodavezetőnek a nyíregyházi városházán. Mint mondja, nincs összehasonlítási alapja, milyen lenne másutt, másfajta tevékenységet végezni, hisz ő évtizedek óta a városházán tevékenykedik, és a pénzügyi, gazdasági területet irányítja.

László János cipészmester családjában született 1950. május 23-án. Édesanyja, Rinyu Vilma, a termelőszövetkezetben dolgozott, és a háztartást vezette. A szülei sajnos, már nem örülhetnek a felnőtt gyermekek és az unokák sikereinek. Két fiútestvére született. Árpád mezőgazdasági gépésznek tanult, Vaján a fémcsomagolóban dolgozik. Barna kertész lett. Felesége, László Gézáné, született Bocz Irén pedagógus, a sóstói Tókuckó Üdülő- és Továbbképzési Intézet igazgatója 1992-től. Lánya, Rita, egyetemi hallgató a Janus Pannonius Tudományegyetem rajz és reklámgrafikai szakán, a vizuális neveléssel akar foglalkozni. Géza fia informatikai mérnök, vállalkozóként dolgozik.

László Géza Nyíregyházán a közgazdasági szakközépiskola pénzügyi tagozatán érettségizett 1968-ban. Ezt követően az akkor még működő járási tanácsnál helyezkedett el, és végigjárta a ranglétra minden fokát. Hamar rájött: ha előre akar haladni a karrier útján, gyakran kell újabb szakmai iskolát, tanfolyamot végeznie. 1981-ben vehette át diplomáját a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán Salgótarjánban. Azóta is folyamatosan részt vesz a szakemberképzésben. Számos oktatási feladattal keresik meg az intézmények, például évekig óraadóként tevékenykedett a közgazdasági szakközépiskolában. A Perfekt Rt.-nél pedig számvitelelemzést oktat. Három éve a Pénzügyminisztérium szakképesítő bizottságának az elnöke. Menet közben okleveles könyvvizsgáló képesítést szerzett, bejegyzett adószakértő. Ugyancsak sikerrel szerezte meg az ingatlanforgalmi és értékbecslő képesítést.

Nemcsak Nyíregyházán, hanem a megye második legnagyobb városában, Mátészalkán is tevékenykedett az egykori járási hivatalban. Ott vezette a költségvetési csoportot 1983. december 31-ig. 1984. január elsejétől Nyíregyháza városban költségvetési csoportvezető, osztályvezető-helyettes, majd 1987. március elsejétől őt nevezték ki a pénzügyi osztály élére. Amikor gazdasági irodaként működött tovább az osztály, az adóigazgatási feladatok már nem tartoztak hozzájuk.

A költségvetési intézmények gazdálkodásától, pénzellátásától az önállóak ellenőrzéséig, a város gazdasági tervezésétől az önkormányzati testület kiszolgálásáig szerteágazó a László Géza munkaterülete. Beszámolókat állít össze a testületnek a város gazdasági terveiről és a megvalósításról. Mivel majdnem minden munkakörben dolgozott már a pénzügyek területén, nehezen lehetne vadonatúj dologgal szembesíteni. Nemcsak az önkormányzati intézmények gazdasági helyzetét ismeri alaposan, hanem könyvvizsgálóként találkozik a vállalkozások, a kft.-k, betéti társaságok tulajdonosaival, ügyvezetőivel is. Így a gazdasági élet teljes egészére rálát.

– Összehasonlíthatatlanul más ma a pénzügyi helyzet, mint pár évvel ezelőtt, vagy mint éppen a rendszerváltozást megelőzően tapasztalhattuk – mondja László Géza. Míg régen az alkumechanizmus szerint működött a pénzügyi, gazdasági élet irányítása, addig ma forrásszabályozáson keresztül történik normatív módszerrel. Pályázati úton lehet plusz forrásokhoz jutni, egészében véve más a gondolkodásmód, mint a korábbi esztendőkben.

A városházán igen sokat nőtt a szakmai színvonal. Csak közép- vagy felsőfokú végzettség birtokában dolgozhat itt valaki. Kötelező letenni a közigazgatási szakvizsgát. László Géza az elsők közt tette le, és ma a Belügyminisztérium Továbbképző Intézetében vizsgabizottsági tagként kamatoztatja eddigi ismereteit, tapasztalatait.

A jövő közigazgatási szakembereinek képzésében konzulensként is részt vesz. Az államigazgatási, a mezőgazdasági, a pénzügyi és számviteli főiskolán a hallgatók témavezetője a diplomamunka elkészítésében.

Közigazgatási, pénzügyi, gazdasági ismereteit nagyra értékelik a városházán is. Megkapta a Kiváló Dolgozó kitüntetést. A pénzügyminiszter Kiváló Munkáért kitüntetéssel ismerte el a tevékenységét. 1970-ben az árvízvédelemben a kitelepítési, befogadási szakszolgálatnál az elhelyezést szervezte.

– Én azt hiszem, mindent elértem, amit ezen a területen egy közalkalmazott elérhet – hallottuk László Gézától. Egyesek szerint a gazdálkodás, a pénzügyek száraz területet jelentenek. Én ezzel szemben úgy vélekedem, hogy a számok mögött az embert, a tendenciák mögött a sorsokat, magát az életet lehet látni. Úgy gondolom, hogy az a legfontosabb feladatunk, hogy az önkormányzat lehetőséget teremtsen az állampolgároknak a színvonalas megélhetéshez. Tervezhető hétköznapjaink legyenek, amelyekben a törvények, az előírások nem többletteherként nehezednek ránk, hanem az egyénnek is az lesz a hosszú távú célja, mint a közösségnek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése