Kováts András

Építész, ügyvezető igazgató,

Debrecen

hb_01-44_kovats_andras.jpgA neves középületek és igényes lakóházak terveinek megálmodója tősgyökeres debreceni: értelmiségi családban született 1954. május 22-én Debrecenben. Szülei ma már nyugdíjasok, édesapja a Biogal vezérigazgató-helyettese, édesanyja egy kereskedelmi cég osztályvezetője volt. Öccse, Ákos a Cívis Ház Rt. vezérigazgatója.

Gyermekkora az Arany János utcához kötődik, itt nőtt fel a nagyapai nagy udvaros, cívis házban, ahol három generáció élt együtt. Apai nagyapja jómódúnak számított, ezt meg is sínylette a család az elmúlt rendszerben, ennek ellenére polgári szellemben nevelkedett. A tanulás mellett a sport is kiemelkedő szerepet játszott fiatalkorában, négy évet kézilabdázott Ökrös tanár úr keze alatt a Debreceni Dózsa ificsapatában. Közben teniszezett, korcsolyázott, kerékpározott, a kollektív sportolás tartós baráti kört alakított ki. Rendkívül jó osztályba járt a Kossuth-gimnáziumban, a harminckét érettségiző diák közül harmincat vettek fel egyetemre, főiskolára. Tanárai közül Mucsa János tanár úr, a matematika oktatója emelkedett ki, de a családi indíttatás mellett minden bizonnyal elévülhetetlen érdemei vannak Mucsa Ica néni rajz és művészettörténeti óráinak is abban, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karára a speciális készségeket megkövetelő felvételi vizsgán közel maximális pontszámmal vették fel.

Nem kerülhette el az akkor szokásos tizenegy hónapos katonaságot, előfelvételisként sok barátot szerzett Szentesen. ’73-tól élte az egyetemisták gondtalan, szép életét, kézilabdázott a MAFC csapatában. Tanulmányaiban nem volt kiemelkedő, de gondja sem igen akadt, így friss diplomájával 1978-ban máig egyetlen munkahelyére, a Kelettervhez került.

A „szamárlétra” alján kezdte, beosztott tervező volt két évig, később vezető építésztervező, majd egy építész csoportot irányított. Időközben (1982– 1984) elvégezte a Magyar Építőművész Szövetség mesteriskoláját, amely kiemelkedő képzést jelentett a harmincöt év alatti építészek számára, komoly minősítésnek számít a szakmában. Aztán következtek a rendszerváltás körüli idők, 1990-ben a vállalati tanács elnöke lett, hamarosan a cég igazgatójává választották. Az országban öt ilyen regionális tervező cég működött akkoriban, és hamarosan kiderült, „új szelek fújnak”, ha talpon akarnak maradni, akkor vége „a langyos vízben való pancsikolásnak.” Következett az emberi sorsokat érintő, ám a cég szempontjából elengedhetetlen létszámleépítés, az új helyzetben csak a legjobbakra volt szükség. Az első öt év nagyon kemény volt, szinte napról-napra éltek, ám az összekovácsolódott gárda egyben maradt. Az évtized végén már a komoly megbízók és befektetők is megjelentek. Ma már határozottan jelen vannak a piacon, komoly, nagy munkákat terveznek, vagyoni, pénzügyi hátterük jó, a hetven dolgozóval kétszázötvenmilliós éves árbevételt érnek el. Legutóbbi sikeres terveik közül említésre méltó az új városháza épülete, az atlétikai világbajnokság létesítményei, a Baumax áruház, de részt vettek a főtér rekonstrukciójában is. Most nyertek pályázatot, ők készíthetik az új kongresszusi központ épületének terveit.

A sikerek hátteréről így vall Kováts András igazgató úr:

– Eredményeink a következetes munkának köszönhetőek, a szakembergárda itt maradt tagjai ma is elismert emberek. Közben a színvonal megőrzése mellett neveljük az új generációt is. Soha nem hittem a nagy ugrásokban, a hirtelen fejlődésben. A munkában, az egyenletes teljesítményben hiszek, úgy, hogy közben a lécet egy kicsit mindig magasabbra kell helyezni. Soha nem ígértem többet sem magamnak, sem másnak, mint amit teljesíteni tudok, arra pedig mindig kínosan vigyáztam, hogy minden ígéretemet betartsam.

Igazgatói munkája mellett sokirányú tevékenységet folytat: egy ideig a Hajdú-Bihar Megyei Építészkamara elnöke volt, az országos kamara fb tagja, a bizottság alelnöke, a H.-B. M.-i kamara Etikai Bizottságának elnöke. Oktat a Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai Karán, közben épületeket is tervez, többször elnyerte az „Év lakóháza” díjat. A tíz éve alakult Debreceni Polgári Casino soros elnöke, immáron a harmadik ciklusban. A klub polgári szellemiségű emberek baráti összejövetelét jelenti hetente egyszer, fehér asztal mellett.

Felesége, Balogh Éva, vállalkozó, Yves Roche üzletet működtet az Unió áruházban, nagyon szereti a munkáját. ’82-ben kötöttek házasságot, két gyermekük született. Márton most az Egyesült Államokban tanul, a gimnázium negyedik osztályát végzi. A sokrétű érdeklődésű Flóra a Dóczy-gimnázium 10. osztályos tanulója.

Az ügyvezető igazgató úr szeret utazni, minden évben elmegy kollégáival szakmai tanulmányútra, legutóbb Bilbaóban a Guggenheim Múzeum nyűgözte le, de nagy hatást gyakoroltak rá az olaszországi városok és az egyiptomi nílusi hajóút. Nagyon szeret teniszezni, hetente egy-két alkalommal szakít időt barátaival néhány szettre.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése