Kóróczki Lajos

Területi vezető,

Nyíregyháza

szszb_07-44_koroczki_lajos.jpgMár gyermekkorától az elektromosság érdekelte, így ebben a szakmában képezte magát a legfelsőbb szintig, majd ezen a területen dolgozott több éven keresztül. Ám a rendszerváltást követő gazdasági átalakulásban kész volt változtatni. Előtérbe került a vállalkozó szellem és a menedzser típusú vezetés és irányítás. Mindezek megtalálhatók Kóróczki Lajosban, aki ennek köszönhetően ma a Magyarországon is teret hódító, a világ legnagyobb betongyártó cégének az egyik területi vezetője.

Vásárosnaményban született 1957-ben. Az általános iskola elvégzése után a megyében nem volt lehetősége az elektromos szakmát középfokú szinten elsajátítani, ezért tanulmányait a Miskolci Villamosipari Szakközépiskolában folytatta. Erre az időszakra is szívesen emlékezik vissza: Nagy fordulatot jelentett az életében, amikor tizennégy évesen, ha időlegesen is, de búcsút intett a beregi tájaknak, a Tiszának, és a hegyvidékre került. Hamar megbarátkozott a számára addig ismeretlen tájakkal és emberekkel.

 Négy év múltával és az érettségi után már bátrabban merészkedett tovább a Dunántúlra. Ugyanis a sikeresen megszerzett villamossági alapismereteinek gyarapítását a Pécsi Műszaki Főiskola villamos szakán folytatta. A főiskola befejezését követően egy ideig kacérkodott a gondolattal, hogy marad az ország nyugati felén, ám a szíve hazahúzta. De utólag nem bánta meg, hogy akkor így döntött. Sorsa már akkor összeforrt az építőiparral. A „tanulóidőszakot” vagy inkább a rutinszerzést és gyakorlati tapasztalatot 1979-től 1987-ig a SZÁÉV és Nyírber vállalatoknál töltötte el és szerezte meg.

Időközben, 1984-ben megnősült. Házasságukból két gyermek született. Krisztina 13, míg Zsolt 9 éves. Felesége is az építőiparban találta meg a számítását. A nyugodt családi háttér biztosította számára, hogy csak a munkájára koncentráljon és szakmailag is továbbfejlessze ismereteit.

 Újabb fordulatot jelentett az életében 1987, amikor a Kemévhez került, ahol már egészen komoly feladatokkal bízták meg. Egy olyan vállalkozási team tagja lett, amely felépítette többek között a vásárosnaményi és a Nyíregyházi Kereskedelmi Bank épületét. De ők építették a Iparbankházat is. Elvégezték a Nemzeti Bank második ütemű felújítását és nem kis büszkeséggel említi meg, hogy az Opel szalont is az ő „csapata” csinálta. Nem sokáig volt „egyhangú” az élete, mert 1994 tavaszán a világ legnagyobb betongyártó konszernje, az angol tőzsdén is jegyzett Readymix csoport megvette a Kemév betonüzemét és Danubiusbeton Kft. néven kezdte meg működését. A tulajdonosok benne látták azt a menedzser típusú vezetőt, akire rábízhatták a kelet-magyarországi terület vezetését. Így jelenleg is a közvetlen vezetése alatt termel a nyíregyházi, a tokaji és a záhonyi üzem. Amúgy a Readymix csoportnak Magyarországon huszonnyolc betonüzeme, öt kavicsbányája és három térkőüzeme van. Irányítása alatt a Danubiusbeton Kft. a keleti térségben vezető és meghatározó üzemmé nőtte ki magát. Azóta kialakított minőségpolitikájuknak legfőbb láncszeme az ISO 9002 minőségbiztosítási rendszer bevezetése, amely ezerkilencszázkilencvenhétben megtörtént. Nem túlzás azt állítani, hogy az ISO minőségbiztosítási rendszer a betonüzemek között egyedülállónak mondható, ami a megrendelő partnerek és vevők számára nagy biztonságot jelent.

Ahogy mondta: A minőségpolitikánk eredményeképpen az utóbbi években a megyében megvalósult szinte valamennyi nagyobb beruházásban részt vettünk. Ilyen például a Metropol, az Univerzum és az Átrium üzletház, Tisza-hidak, kórházi létesítmények, szennyvíztelepek, számos útépítés, ipari csarnokok, benzinkutak, különböző közintézmények és társasházak.

A napjainkban tapasztalható beruházási fellendülés egyben erősíti a versenyhelyzetet is. Az én elvem, hogy ebben a versenyhelyzetben talpon maradni, vezető pozíciónkat megőrizni csak tisztességes és korrekt munkával lehet. Hiszen a legjobb reklám a jó referencia. Ezzel a szemlélettel dolgozom a közel húszfős kollektívával, melynek tagjai jól felkészült szakemberek, s így együtt bizakodva tekintünk a jövő elé…

Amikor a magánéletéről faggatom, kiderül, hogy a sport szerelmese. Azon belül is a labdarúgást kedveli leginkább. Középiskolás korában az akkori Diósgyőri VTK labdarúgó-szakosztály ifjúsági és junior csapatát erősítette, amikor már a felnőtt gárda közelébe került, a további tanulmányai Pécsre szólították.

Jelenleg amatőrként a Nyíregyházi Városi Kispályás Labdarúgó-bajnokságban a SZÁÉV öregfiúk-Danubiusbeton együttesében focizik. Számára ezek a munkától ellopott órácskák jelentik a kikapcsolódást. De a legnagyobb boldogságának azt tartja, amikor együtt lehet a családjával. A közös kirándulások vagy az együtt eltöltött nyári vakációk rendkívül fontosak számára.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése