Kocsis László

Controllingigazgató

Nyíregyháza

szszb_04-70_kocsis_laszlo.jpgAz első munkahely mindig meghatározza az ember életét, főleg ha az első az eddigi egyetlen és a munkával eltöltött évek száma meghaladja a negyedszázadot. Kocsis László 1971 óta dolgozik a Taurusnál, jelenleg a Taurus Pálma Kft. controllingigazgatója.

A beosztás megnevezése nem szokványos, kevés cégnél hallani hasonló munkakört, és ahogy a negyvenöt éves szakember mondja, a munkafeladat sem hagyományos, hiszen az ügyviteli folyamatok szabályozása, ellenőrzése, a gazdálkodási folyamatok tervezése, kontrollálása, elemzése, valamint valamennyi funkció informatikai támogatása tartozik ehhez a területhez, úgy hogy a tervezés, irányítás és ellenőrzés komplex rendszerben valósul meg. Így a vezetői döntések bizonytalansága jelentős mértékben csökkenthető.

A Nyíregyházához közeli Nyírjes-tanyán született Kocsis László vegyésztechnikusi végzettséget a szomszéd megyeszékhelyen, a debreceni vegyipari technikumban szerzett. Az általános iskola elvégzése után szülei és testvérei, vagyis a családi kupaktanács összeült és úgy döntöttek, hogy Laci a debreceni középiskolába adja be jelentkezési lapját, ahol szakmát is tanulhat és az általános műveltségét is fejlesztheti.

Jó színvonalú iskola volt, emlékszik vissza a négy évre Kocsis László, aki hozzáteszi: nagyon tetszett, hogy a diákokat megtanítottak a logikus, rendszerben való gondolkodásra, emellett a szakmából is kitűnő alapokat szereztünk.

Vegyésztechnikusi oklevéllel a zsebében nem maradt Debrecenben, hanem visszajött Nyíregyházára és az Országos Gumiipari Vállalat nyíregyházi gyárában helyezkedett el, amelyet azóta Taurusként ismerünk.

A felvételkor utókalkulátori munkakörbe került. A technikusi oklevél megszerzése után nem hagyta abba a tanulást, hiszen tizenöt éve üzemgazdászi diplomát szerzett a salgótarjáni pénzügyi és számviteli főiskolán. A szakképzettségi létra újabb fokát jelentette az, amikor szaküzemgazdászként diplomázott.

A Taurusnál eltöltött első tíz évben utó-, később árkalkulátor volt, majd 1981-től belső ellenőrként dolgozott. Az újabb váltást az jelentette, amikor üzemgazdasági osztályvezetőnek nevezték ki.

A mamutvállalatként ismert Taurus a nyolcvanas években szervezeti átalakítást hajtott végre, divíziókat alakítottak ki, ami a nyíregyházi gyár kettéválását is jelentette. Kocsis László a nyíregyházi műszaki gumitermék divíziócontrollere lett. Ez a beosztása ismét változott, hiszen a Taurus a divíziókból leányvállalatokat, majd kft.-ket alakított ki.

Az egyik ilyen társaságként 100 százalékos Taurus-tulajdonnal létrejött a Taurus Pálma Kft., ahol controllingigazgatónak Kocsis Lászlót nevezték ki, aki kilenc munkatárs munkáját irányítja. Ebbe a csapatba két programozó, három controller, két kalkulátor, illetve két ügyviteli szolgáltatással foglalkozó munkatárs tartozik.

A cég saját fejlesztésű, komplex információs rendszerrel is rendelkezik, melynek része egy vezetői információs alrendszer is. E rendszer kifejlesztésében a controlling szervezetnek jelentős szerepe volt.

− A cég adatainak tervezése, elemzése, beszámolók készítése, információ feldolgozása, az információs rendszer továbbfejlesztése, aktualizálása, illetve a gazdálkodási folyamatok szabályozása szerepel a munkánk között  − elemzi szervezeti egységét a controllingigazgató, akit néhányszor megpróbáltak elcsábítani a cégtől, de rövid gondolkodás után mindig maradt. Mint mondja, egyszer sem bánta meg.

A napi számítógépes munka este sem szakad meg, hiszen Kocsisék orosi családi házában, ahol felesége édesanyjával közösen laknak, feleségével, fiával együtt játszanak, dolgoznak a számítógépen. Esténként sokszor a számítógépet vezérlő “egér” egyetlen perc pihenőt sem kap, hiszen egyik kézből a másikba adják. Nem ritka amikor csak éjfélkor kapcsolják ki a gépet.

A családfő elsődleges hobbija a számítógéphez kapcsolódik, így nem csoda, ha fia is könnyedén kezeli a gépet. Korábban a Ságvári kertvárosban laktak, majd Oroson félkészen vásároltak egy házat, amit két év alatt építettek fel. A családi házhoz 200 négyszögöles telek tartozik, amelynek egy részét konyhakertként használják.

Fia, Péter elsős középiskolás, a 110-es számú szakmunkásképző és szakközépiskola épületgépész szakán tanul, felesége egy nyíregyházi társaságnál ügyintéző.

A számítástechnika mellett a másik hobbija a horgászás, amiben szintén sikereket könyvelt el. Legnagyobb fogásként a hétkilós süllőt említi, amit a Balatonban az egyik nyaralás alkalmából akasztott horogvégre. Persze hogy nagy volt az öröm, és azért a horgásztársak is irigykedve nézték a termetes halat. Szívesen tölti szabad idejét sportolással, sok időt fordít kertészkedésre, de legkedvesebb időtöltését mégis a nyolcvannégy éves édesanyjával való beszélgetések jelentik számára.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése